Herphonal, drajeuri
Informatii prospect Herphonal, drajeuri
Indicatii:
Boala depresiva, indeosebi cand sunt prezente anxietatea, agitatia, insomnia, nevralgii rebele, migrena.
Contraindicatii:
Alergia la amitriptilina, infarctul miocardic (in perioada de refacere), aritmiile, blocul cardiac de diferite grade, insuficienta hepatica grava, glaucomul cu unghi ingust, adenomul de prostata, psihoza maniacala reprezinta contraindicatii; se va evita in primul trimestru de sarcina, in timpul alaptarii si la copiii sub 6 ani; prudenta la epileptici (favorizeaza crizele convulsive), hepatici, cardiaci, coronarieni, hipertiroidieni.
Prudenta in tratamentul ambulator la soferi, muncitori care lucreaza cu aparate de precizie etc. (diminueaza performantele psihomotorii); asocierea cu electrosocul poate fi periculoasa; se recomanda ca tratamentul sa fie intrerupt cu cateva zile inaintea interventiilor chirurgicale.
Folosirea bauturilor alcoolice trebuie evitata; prudenta in asocierea cu hipnotice, tranchilizante si alte deprimante centrale (potentare); nu se asociaza cu IMAO (reactii toxice grave), asocierea cu alte antidepresive impune multa prudenta; atentie la asocierea cu anticolinergice, simpatomimetice directe (adrenalina, noradrenalina, izoprenalina), hormoni tiroidieni (doze mai mici din acestea, supraveghere medicala); efectul antihipertensiv al guanetidinei si clonidinei este antagonizat.
Amitriptilina se foloseste numai sub control medical.
Administrare:
Oral, in depresia usoara-moderata, ambulator, 50-70 mg cu 2 ore inainte de culcare; in depresia moderata-severa se incepe cu 75 mg/zi (intr-o singura doza, seara, sau 50 mg seara si 25 mg dimineata), crescand pana la doza optima, obisnuit 150-300 mg/zi (in 2-3 prize, doza mai mare la culcare), care se administreaza 4-6 saptamani, apoi scazand pana la doza de intretinere, obisnuit 75-150 mg/zi, care se administreaza 2-3 luni; la batrani, initial 10-25 mg de 3 ori/zi, se creste cu multa prudenta, pentru intretinere 1/2 din doza adultului; ca analgezic, se incepe cu 50 mg de 2 ori/zi, crescand dupa nevoie - doza eficace obisnuita este de 75 mg 2 ori/zi, intramuscular (in cazurile de depresie sau algii severe), cate 1 fiola (25 mg) de 2-4 ori/zi.
Actiune:
- antidepresiv triciclic cu efect anxiolitic si sedativ;
- anticolinergic;
- analgezic.
Compozitie:
Comprimate continand trimipramina (sub forma de maleat) 25 mg sau 100 mg.
Fiole a 2 ml solutie injectabila continand trimipramina 25 mg.
Reactii adverse:
- uneori sedare, uscaciunea gurii, constipatie, mictiune dificila, tahicardie, tulburari de acomodare, tremor
- rareori hipotensiune arteriala, sudoratie,
- foarte rar tulburari extrapiramidale, discrazii sanguine, convulsii.
In starile depresive poate creste riscul suicidar, prin dezinhibitie (este necesara supravegherea bolnavului); uneori se produce o inversare rapida a dispozitiei, cu fenomene maniacale, la psihotici (schizofrenie, paranoia) favorizeaza uneori aparitia delirului.
Atentie
Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.
Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.
Citeste si
Arhiva-
Consecintele unei supradoze de aspirina
Ce este aspirina Aspirina este un medicament antiinflamator nesteroidian (AINS) utilizat pentru a ameliora durerile usoare pana la moderate, edemul si febra. Utilizarea ei dateaza inca din cele mai vechi timpuri, mai exact inca din vremea medicului grec...citeste mai mult
-
Asistenta medicala a prescolarilor, elevilor si studentilor
Ordin nr. 653 din 25 septembrie 2001 privind asistenta medicala a prescolarilor, elevilor si studentilor Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 777 din 5 decembrie 2001 Ministrul sanatatii si familiei, vazand Referatul comun de aprobare al Directiei generale...citeste mai mult
-
Candidoza bucala - cauze, simptome si tratament
Ce este candidoza bucala Candidoza bucala (orofaringiana) este o infectie determinata de anumiti fungi (ciuperci) ce se dezvolta la nivelul gurii, limbii si al gatului. Candidoza bucala este mai frecventa la nou-nascuti, sugari si batrani, dar poate sa apara la...citeste mai mult
-
Lista completa a E-urilor si alimentele in care se gasesc
Generalitati E-urile sunt codurile oficiale folosite pentru desemnarea substantelor chimice folosite ca aditivi alimentari in industria de consum a Uniunii Europene. Aceste titulaturi se regasesc pe etichetele alimentelor comercializate in cadrul UE, normele de...citeste mai mult
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter