Healon, solutie injectabila
Informatii prospect Healon, solutie injectabila
Ce este Healon si pentru ce se utilizeaza
Indicatii
Healon este o solutie sterila, apirogena de sodium hialuronat purificat, non-inflamator, cu greutate moleculara mare, la o concentratie de 1,0% (10 mg/ml) dizolvat in tampon fiziologic. Solutia este usor colorata in galben cu fluoresceina de sodiu. Greutatea moleculara medie a hialuronatului de sodiu in Healon este de 4 milioane.
Hialuronatul de sodiu este o substanta fiziologica care este larg raspandita in matricea conjunctiva extracelulara, atat la om cat si la animale si este chimic identic la diferitele specii. Hialuronatul de sodiu este un polizaharid constituit din unitati de dizaharide legate prin punti de glucozid. Osmolaritatea Healonului este similara cu cea a umorii apoase.
Healon are in repaus o viscozitate de aproximativ 200 000 ori mai mare decat a umorii apoase si a solutiei de sare echilibrata. Atunci cand Healon este eliminat printr-o canula, viscozitatea descreste considerabil facand solutia mai usor de injectat. Dupa injectare, totusi, solutia isi recapata viscozitatea. Daca Healon este depus in ochi la sfarsitul interventiei, el va fi eliminat in principal prin reteaua trabeculara.
Chirurgia segmentului (polului) anterior al ochiului.
Healon este folosit in procedeele chirurgicale ale segmentului anterior al ochiului. Este folosit sa mentina profunzimea camerei anterioare a ochiului, pentru a permite manipularea in ochi cu risc redus in traumatizarea endoteliumului corneal si a celorlalte tesuturi. Datorita viscoelasticitatii, de asemenea poate fi folosit in manevrarea, controlul si separarea tesuturilor. Coloratia in galben faciliteaza identificarea si localizarea solutiei in timpul interventiei, precum si la introducerea si evacuarea acesteia. Healon este injectat cu o canula in ochi. Atunci cand in timpul diferitelor faze ale interventiei Healon refuleaza, sunt necesare mai multe aplicatii.
Mod de administrare
Doza variaza in functie de tipul de interventie. Cantitatea totala introdusa prin injectarea repetata este de obicei mai mica de 1 ml.
Atentionari si precautii
Contraindicatii
Nu este cunoscuta pana in prezent nici o contraindicatie.
Efecte adverse: Se poate observa o crestere a presiunii intraoculare postoperator prin acumularea hialuronatului in ochi datorat unui blocaj mecanic a retelei trabeculare. Varful cresterii presiunii poate fi observat dupa 4-8 ore postoperativ. Pentru minimalizarea riscului, se recomanda ca la incheierea interventiei Healon sa fie aspirat. Presiunea intraoculara poate fi monitorizata postoperativ, iar daca se constata o crestere semnificativa se va aplica terapie corespunzatoare.
Precautii
Hialuronatul de sodiu din Healon este extras din tesutul avian si, desi purificat, nu sunt excluse cantitati minime de proteine. Medicul trebuie sa ia in consideratie riscul imunologic precum si alte riscuri legate de injectarea repetata a unui produs biologic. Totusi, intr-un studiu efectuat pe oameni nu au fost detectate semne de imunogenicitate.
Interactiuni medicamentoase
Studii de laborator in vitro au demonstrat opalescenta hialuronatului de sodiu atunci cand este amestecat cu solutii ce contin componenti cationici, cum ar fi anumite medicamente sau detergenti. In acest caz, Healon nu va fi injectat cu canula ce a venit in contact cu astfel de solutii. Ca urmare, se interzice refolosirea canulelor.
Informatii suplimentare
Compozitie
Formula completa: Continutul pe ml:
- hialuronat de sodiu 500010 mg
- sodium fluoresceina 0,005 mg
- clorid de sodiu 8,5 mg
- disodium hidrogen fosfat dihidrat 0,28 mg
- sodium dihidrogen fosfat hidrat 0,04 mg
- apa pentru injectie q.s.
- osmolaritate aprox. 300 osm/kg corp
- pH7,2
Ambalaj
Healon este o solutie sterila pentru aplicatii intraoculare prezentat intr-o seringa ce elibereaza o cantitate de substanta de 0,55 sau 0,85 ml respectiv. Seringile de Healon sunt sterilizate in final si impachetate aseptic. Este inclusa in cutie o canula 27G pentru unica folosinta.
Atentie
Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.
Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.
Citeste si
Arhiva-
Reactiile alergice la iedera salbatica, stejarul salbatic si otetarul salbatic
Generalitati Iedera salbatica, alaturi de stejarul salbatic si otetarul salbatic sunt plante responsabile de aparitia dermatitei de contact (eruptie tegumentara de natura alergica ce apare la contactul cu aceste plante). Eruptia caracteristica este sub forma de linii...citeste mai mult
-
Neurodermatita
Generalitati Neurodermatita cunoscuta si sub numele de lichen simplex este o forma cronica de dermatita. Din cauza pruritului constant si a scarpinarii, pielea se ingroasa si isi modifica textura. Pruritul (mancarimea) poate fi cauzata de o intepatura de insecta,...citeste mai mult
-
Fentanil
Descriere Fentanilul este un analgezic opioid, sintetizat in anii 1950 in Belgia de catre Paul Janssen, cu o potenta analgezica de aproximativ 80 ori mai mare decat morfina.A fost introdus in practica medicala in anii 1960 ca anestezic intravenos sub denumirea...citeste mai mult
-
Ergotamina - aliatul impotriva migrenelor
Generalitati Migrenele sunt dureri de cap cu caracter recurent ce pot fi uni sau bilaterale, pot sau nu sa fie insotite de aura migrenoasa sau prodrom dar care, indiferent de tipul lor, altereaza foarte mult starea de sanatate a pacientului si ii scad considerabil...citeste mai mult
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter