Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Haes-steril 10%, solutie perfuzabila

Publicat la data de: 15 Octombrie 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Haes-steril 10%, solutie perfuzabila

Forma de prezentare
Sol. perf. 1 l contine 60/100 g poli(O-2-hidroxietil) amidon si 9 g clorura de sodiu; fl. x 250 ml sau 500 ml (S)


Indicatii
Tratamentul si profilaxia hipovolemiei si socului, in caz de: interventii chirurgicale (soc hemoragic); traumatisme (soc traumatic); infectii (soc septic); arsuri (soc termic). Pentru realizarea hemodilutiei terapeutice isovolemice sau hipervolemice in tulburarile microcirculatiei periferice, cerebrale, retiniene, otice si in tulburarile circulatiei placentare.
Pentru realizarea hemodilutiei normovolemice acute (HNA) in scopul reducerii necesarului de sange de la donatori in timpul interventiei chirurgicale.


Dozare si mod de administrare
Tratament si profilaxia hipovolemiei si a socului (substitutie de volum): perfuzie intravenos maxim 33 ml/kg/zi (aproximativ 2500 ml/75 kg/zi). Viteza maxima a perfuziei este de 20 ml/kg/ora (aproximativ 1500 ml/75 kg/ora). Hemodilutia limiteaza utilizarea terapeutica. Durata tratament este in functie de durata si gradul hipovolemiei. Hemodilutia terapeutica. Aceasta se face pentru scaderea hematocritului, in conditiile de izovolemie sau hipervolemie. Dozele si vitezele maxime de perfuzare recomandate sunt de: 250 ml sol. 6% in 0,5-2 ore (doza mica), 500 ml sol. 6% in 4-6 ore (doza medie), 2 x 500 ml sol. 6% in 8-24 ore (doza mare). Durata tratamentului este de pana la 10 zile. Hemodilutia normovolemica acuta (HNA). in cazul in care nu exista alte indicatii, se recomanda ca inaintea interventiei chirurgicale sa se inlocuiasca o parte din sangele pacientului cu Haes-steril 6% in raport de 1:1. inlocuirea este limitata de valoarea hematocritului, care nu trebuie sa fie mai mic de 30% (dupa HNA).
Daca nu s-a recomandat altfel, se scot de 2-3 ori cate 500 ml sange; acest volum se inlocuieste cu Haes-steril 6% in doza de 500 ml solutie perfuzabila, introdusi de 2-3 ori/zi.
Viteza perfuziei este de 1000 ml in 15-30 minute


Contraindicatii
Insuficienta cardiaca severa, IR, coagulopatii (cu exceptia cazurilor care pun viata in pericol), supraincarcare circulatorie, hiperhidratare, deshidratare, hemoragie intracraniana; hipersensibilitate la oricare dintre componentii produsului.


Atentionari si precautii speciale
Datorita riscului de reactii anafilactice, o doza initiala de 10-20 ml Haes-steril 6%, trebuie perfuzata incet, in acest timp pacientul fiind supravegheat atent. In cazul in care solutia se perfuzeaza prea rapid sau in doza prea mare, exista risc de supraincarcare circulatorie. Utilizarea substituentilor polimerici de plasma la pacientii fara riscuri
cardiovasculare sau pulmonare, este permisa numai daca hematocritul este mai mare de 30%. La inceputul tratament se controleaza valoarea creatininei serice. Daca este la limita pragului fiziologic (1,2-2,0 mg/dl sau 106-177 mol/l, ceea ce indica insuficienta renala compensata), echilibrul hidric si parametrii de retentie renala trebuie verificati zilnic. in cazul in care valorile creatininei serice sunt normale, dar sumarul de urina prezinta modificari, trebuie suspectata o insuficienta renala compensata; in asemenea cazuri, creatinina serica trebuie determinata zilnic. in timpul tratament pacientii trebuie hidratati corespunzator (2-3 l lichide pe zi). Precautie la pacientii cu EP sau cu tulburari hepatice cronice grave. In timpul tratamentului este necesar un control regulat al balantei hidroelectrolitice. Reducerea dozei pana la maxim 500 ml/zi poate sa scada riscul aparitiei pruritului sau a altor reactii alergice.


Reactii adverse
In cazuri foarte rare poate provoca reactii anafilactice (reactii cutanate, tahicardie, hipertensiune arteriala, varsaturi, soc, bronhospasm, mergand pana la insuficienta respiratorie si cardiaca).
Administrarea zilnica pe termen lung a unor doze medii - mari, provoca frecvent prurit refractar la tratament. Acesta poate sa apara in decurs de cateva saptamani de la intreruperea tratament si poate dura pana la cateva luni. in timpul perfuziei s-au raportat, foarte rar, dureri in lojile renale. in astfel de cazuri perfuzia trebuie intrerupta imediat, pacientul trebuie sa primeasca un aport suficient de lichide, iar valorile creatininei serice trebuie monitorizate. Datorita hemodilutiei, dozele mari pot micsora coagulabilitatea sangelui si pot prelungi timpul de sangerare. Trebuie supravegheate hematocritul si concentratia proteinelor plasmatice.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Peritonita bacteriana spontana

    Ce sunt peritonitele Peritonitele sunt inflamatii difuze ale peritoneului (seroasa care acopera viscerele si peretele abdominal). Etiopatogenia lor este foarte diversa, aceasta fiind si un important criteriu de clasificare. Peritonitele bacteriene spontane sunt...citeste mai mult

  • Peelingul chimic

    Generalitati Peelingul este o metoda dermato-cosmetica folosita cu scopul de a indeparta celulele moarte de la suprafata pielii in vederea stimularii functiei celor din straturile profunde. Cele mai multe tehnici nu modifica in mod dramatic arhitectura dermului,...citeste mai mult

  • Primul ajutor in cazul febrei la copii

    Ce este febra Febra reprezinta cel mai frecvent motiv de prezentare a copilului la camera de garda, insa parintii trebuie sa inteleaga faptul ca febra in sine nu este o boala, ci este un semn ca organismul lupta impotriva unei infectii. Acest raspuns de aparare...citeste mai mult

  • Tratamentul febrei la copii

    Generalitati Febra reprezinta cel mai frecvent motiv de prezentare a copilului la camera de garda, insa parintii trebuie sa inteleaga faptul ca febra in sine nu este o boala, ci este un semn ca organismul lupta impotriva unei infectii. Acest raspuns de aparare este...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter