Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Haemaccel, solutie coloidala perfuzabila 3,5%

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Haemaccel, solutie coloidala perfuzabila 3,5%

ce este haemaccel si pentru ce se utilizeaza

indicatii

haemaccel este un substituent de plasma utilizat pentru a corecta sau a preveni insuficienta circulatorie prin deficit de volum plasmatic/sanguin, absolut (de exemplu ca urmare a hemoragiilor) sau relativ (de exemplu ca urmare a unui transfer/schimb de volum plasmatic intre diferite compartimente ale organismului).

haemaccel este indicat in:

-soc hipovolemic;

-profilaxia socului in stari hipovolemice datorate pierderilor de sange si plasma (de exemplu prin traumatism, arsuri, donare autologa de sange sau plasma inaintea unei interventii chirurgicale);

-by-pass cardio-pulmonar (circulatie extracorporeala);

-solutie de transport pentru insulina.

mod de administrare

doza si viteza perfuziei trebuie ajustate corespunzator situatiei individuale si vor depinde printre altele de valoarea tensiunii arteriale. gradul si durata efectului obtinut depind de volumul perfuzat, de ritmul perfuziei si de deficitul de volum existent. in cazul in care nu exista si alta patologie asociata, se recomanda administrarea urmatoarelor doze:

- profilaxia socului 500 -1500 ml
- soc hipovolemic pana la 2000 ml

poate inlocui singur pierderi de sange pana la 1500 ml; pentru pierderi mai mari se va asocia perfuzia cu sange integral.

tensiunea arteriala va fi permanent monitorizata.

se pot administra volume mai mari decat cele de mai sus, asigurandu-se ca elementele figurate sanguine se mentin deasupra limitei critice de dilutie si ca hipervolemia si hiperhidratarea sunt evitate.

in general, administrarea de masa eritrocitara sau de factori de coagulare se ia in considerare cand hematocritul scade sub 25%.

in cazul starilor de hipovolemie, la alegerea substituentului plasmatic trebuie tinut cont de faptul ca sugarii, copii si varstnicii au rezerve inadecvate de proteine.

mod de administrare: haemaccel se administreaza numai in perfuzie intravenoasa. viteza si durata perfuziei depind de necesitatile pacientului, fiind ajustate in principal in functie de valorile monitorizate ale tensiunii arteriale.

in mod normal se recomanda ca 500 ml solutie sa fie perfuzata in interval de 1 ora. in urgente haemaccel poate fi perfuzat in perfuzie rapida (de exemplu 500 ml in 5 pana la 15 minute).

masuri de precautie pentru administrare: se vor perfuza numai solutii clare, incalzite la temperatura corpului; in urgente se poate administra si la temperatura mediului ambiant. reactiile provocate de eliberarea de histamina pot fi evitate prin administrarea profilactica de antagonisti ai receptorilor h1 si h2 (de exemplu dimetinden 0,1 mg/kg i.v. si cimetidina 5 mg/kg i.v.). din ratiuni tehnice exista un volum rezidual de aer in flacon. astfel, perfuziile sub presiune in cazul flacoanelor din polietilena trebuie administrate in conditii perfect controlate, deoarece riscul unui embolism aerian nu poate fi exclus.

atentionari si precautii

contraindicatii

-hipersensibilitate la poligelina, la alte solutii perfuzabile pe baza de gelatina sau la oricare din excipientii medicamentului

-in prezenta de reactii anafilactice sau anafilactoide

precautii

datorita continutului de calciu al haemaccel, in cazul perfuzarii rapide de cantitati mari de solutie, concentratia plasmatica a calciului poate fi usor crescuta temporar; nu s-au raportat cazuri insotite de semne clinice ale hipercalcemiei.

interactiuni medicamentoase

in cazul pacientilor care primesc concomitent glicozide cardiace, efectul sinergic al calciului din haemaccel trebuie luat in considerare.

asocierea cu alte medicamente cu potential histamino-eliberator trebuie evitata (vezi reactii adverse).

perfuzia cu haemaccel poate determina o crestere temporara a vitezei de sedimentare a eritrocitelor (vsh).

atentionari speciale

haemaccel se va administra numai dupa o atenta evaluare a raportului risc/beneficiu si cu deosebita prudenta in toate situatiile in care cresterea volumului intravascular si consecintele sale (de exemplu cresterea volumului-bataie cardiac, a tensiunii arteriale), cresterea volumului interstitial sau hemodilutia pot reprezenta un risc deosebit pentru pacient si anume insuficienta cardiaca congestiva, hipertensiune arteriala, varice esofagiene, edem pulmonar, diateze hemoragice, anurie renala si postrenala.

se va administra de asemenea cu prudenta in cazul pacientilor alergici sau care au primit in ultimele 7 zile medicamente cu actiune histamino-eliberatoare.

sarcina si alaptarea

administrarea fluidelor si a substituentilor de volum se va face cu prudenta in perioada sarcinii si alaptarii.

conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

haemaccel nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
reactii adverse

in cursul sau dupa perfuzia cu substituenti de plasma pot apare ocazional reactii cutanate tranzitorii (urticarie, papule), hipotensiune arteriala, tahicardie, bradicardie, greata, varsaturi, dispnee, cresterea temperaturii si/sau frisoane.

foarte rar au fost observate cazuri de reactii severe de hipersensibilitate, potential letale. in cazul aparitiei reactiilor adverse administrarea haemaccel trebuie imediat intrerupta si daca este necesar instituit tratament simptomatic si suportiv ( in functie de gravitatea acestora se administreaza i.v. catecolamine, corticoizi, alti substituenti de volum, oxigen, resuscitare cardio-respiratorie).

s-a dovedit ca substratul fiziopatologic al reactilor anafilactoide asociate cu administrarea de haemaccel este reprezentat de eliberarea de histamina. probabilitatea aparitiei reactiilor induse de histamina este crescuta in cazul administrarii rapide a solutiei si la pacientii normovolemici.

aceste reactii pot fi amplificate in cazul sumarii efectului histamino-eliberator si al altor medicamente administrate concomitent (de exemplu anestezice, relaxante musculare, analgezice, blocante ganglionare si agenti anticolinergici).

supradozaj

daca se administreaza cantitati mari de haemaccel, pacientii trebuie monitorizati cu atentie pentru a se putea corecta efectele supraincarcarii circulatorii si a hemodilutiei.

cum se pastreaza haemaccel

a nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.

a se pastra la temperaturi sub 25 grade celsius, in ambalajul original.

a nu se lasa la indemana copiilor.

informatii suplimentare

compozitie

1000 ml solutie perfuzabila contin poligelina [polipeptide obtinute prin degradarea gelatinei (obtinuta din oase de bovine) legate prin punti de uree (echivalent cu 6,3 g nitrogen)] 35 g si excipienti: ioni sodiu (na+) 3,33 g (145 mmol), ioni potasiu (k+) 0,20 g (5,1 mmol), ioni calciu (ca2+) 0,25 mg (6,25 mmol), ioni clor (cl-) 5,14 g (145 mmol), urme de ioni fosfat (po43-) ioni sulfat, (so42-), polipeptide anionice pana la punctul izoionic, apa pentru preparate injectabile.

ambalaj

cutie cu 10 flacoane din pe a cate 500 ml solutie perfuzabila

cutie cu 14 flacoane din pe a cate 500 ml solutie perfuzabila

fabricant

thera...gmbh, germania

detinatorul autorizatiei de punere pe piata

thera...gmbh,

pettenkoferstrasse 22, 80336, munchen, germania

data ultimei verificari a prospectului - ianuarie, 2006

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Diareea la copii - sfaturi dietetice

    Generalitati Diareea la copii este greu de definit, specialistii considerand-o, de fapt, cresterea numarului obisnuit de scaune pentru copilul respectiv si reducerea consistentei acestora prin cresterea continutului apos. Etiologia ei este plurifactoriala,...citeste mai mult

  • Lichenul plan

    Definitie Lichenul plan este o afectiune cutanata inflamatorie. Se prezinta sub foma unei eruptii papulare liniare, pruriginoase, cu suprafata neteda, lucioasa, distribuita pe trunchi si membre. Uneori, in lichenul plan pot fi afectate si mucoasele, mai ales...citeste mai mult

  • 4 solutii pentru un somn lung si odihnitor

    Generalitati Multi oameni sunt chinuiti de insomnii, de faptul ca indiferent de ora din noapte nu pot sa adoarma. Iata cateva solutii la cele mai frecvent intalnite tulburari de somn. Va treziti in mijlocul noptii, fara nici un motiv Multi oameni de toate...citeste mai mult

  • 10 solutii eficiente pentru combaterea congestiei nazale

    Generalitati Combaterea congestiei nazale devine o necesitate in sezonul rece, cand gripa si raceala afecteaza o buna parte a populatiei. Dificultatea de a respira poate fi indusa si de o alergie, cand membranele nazale se umfla din pricina vaselor de sange...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter