Glynase, tablete
Informatii prospect Glynase, tablete
Actiune terapeutica
Antidiabetic oral. Are efect diuretic slab. Debut, nonmicronizat: 2-4 h; micronizat:1 h; T, forma nemicronizata: 10 h; micronizat: aprox. 4 h. Nivel plasmatic maxim: 4 h. Durata, forma nemicronizata: 16-24 h;micronizata: 12-24 h. Metabolizat in ficat pana la metaboliti slab activi. Excretat prin bila (50%) si pe cale renala (50%). Gliburidul micronizat (tablete 3 mg) produce nivele serice care nu sunt bioechivalente cu cele ale gliburidului non-micronizat (tablete 5 mg).
Indicatii
Diabet zaharat. Poate fi asociat cu metformin cind dieta si gliburidul sau dieta si metforminul nu asigura un control adecvat al glicemiei.
Contraindicatii
Hipersensibilitate la clorhidratul de metformina, glibenclamida, alte sulfoniluree sau la oricare dintre excipientii produsului; diabet zaharat de tip I (insulino- dependent), cetoacidoza diabetica, pre-coma diabetica; insuficienta renala sau disfunctie renala (de exemplu creatininemia peste 135 mol/L la barbati si 110 mol/L la femei); afectiuni acute in care este posibila afectarea functiei renale, cum sunt: deshidratare, infectii severe, soc, administrarea intravasculara a substantelor iodate de contrast. Boli acute sau cronice ce pot determina hipoxie tisulara, cum sunt: insuficienta cardiaca sau respiratorie, infarct miocardic recent, soc, insuficienta hepatica, intoxicatie acuta cu alcool etilic, alcoolism. Porfirie, alaptare, asocierea cu miconazol.
Precautii
Pentru rezultate optime se administreaza cu 30 minute inaintea meselor. Nu se depasesc dozele de 20 mg/zi pentru forma non-micronizata si 12 mg/zi pentru forma micronizata. Daca doza zilnica depaseste 15 mg pentru forma non-micronizata si 6 mg pentru forma micronizata, se va administra in 2 doze inainte de masa de dimineata si seara. Cind se trece de la medicatia hipoglicemianta orala, alta decit cloropropamida, nu e necesara o pauza sau doza de atac de gliburid. Cind se trece de la tratamentul cu cloropropamida, se foloseste cu precautie in primele 2 saptamini datorita actiunii prelungite a cloropropamidei si datorita posibilitatii aparitiei supradozajului. Se foloseste urmatoarea schema terapeutica cind se trece de la insulina la gliburid:
- Daca doza de insulina < 20 unitati/zi, se incepe cu 1,5-3 mg/zi forma micronizata sau 2,5-5 mg/zi forma nemicronizata de gliburid. insulina poate fi intrerupta brusc.
- Daca doza de insulina este de 20-40 unitati/zi, se incepe cu 3 mg/ zi forma micronizata sau 5 mg/zi forma nemicronizata de gliburid. insulina poate fi intrerupta brusc.
- Daca doza de insulina este > 40 unitati/zi, se incepe cu 3 mg/zi forma micronizata sau 5 mg/zi forma nemicronizata de gliburid. Se reduce doza de insulina cu 50%; reducerile ulterioare sunt urmate de raspuns. Se ia in calcul spitalizarea pacientului in timpul tranzitiei.
Observatii pentru pacient – familie: Notati valorile glicemiei obtinute in ambulator la intervale diferite de timp (la 1-2 ore dupa masa, inainte de culcare). Continuati exercitiile zilnice, modificare stilului de viata pentru controlul TA si dieta pentru controlul colesterolului, ca tratament adjuvant la terapia medicamentoasa. Prezentati-va la control pentru analize de laborator, examinare completa si evaluarea tratamentului.
Interactiuni medicamentoase
Anticoagulante. Creste sau scade efectul anticoagulantelor. Ciprofloxacin. Potenteaza efectul hipoglicemic.
Mod de administrare
Tablete nemicronizate- Diabet: Adult, doza initiala: 2,5-5 mg/zi la micul dejun (sau la prima masa principala); apoi se mareste cu 2,5 mg saptaminal pentru a obtine raspunsul dorit. Doza de intretinere: 1,25-20 mg/zi. Pacientii cu raspuns pozitiv la sulfoniluree trebuie sa inceapa cu 1,25 mg/zi.
Tablete Micronizate- Diabet: Adult, doza initiala: 1,5-3 mg/zi la micul dejun (sau la prima masa principala). Pacientii cu raspuns pozitiv la sulfoniluree trebuie sa inceapa cu 0,75 mg/zi. Doza nu se va mari cu mai mult de 1,5 mg saptaminal pentru a obtine raspunsul dorit. Doza de intretinere: 0,75-12 mg/zi (maxim).
Reactii adverse
Legate de metformina – Simptome gastro-intestinale (> 10%) ca greata, varsaturi, diaree, dureri abdominale si pierderea apetitului alimentar; apar de obicei la inceputul tratamentului si in majoritatea cazurilor se remit spontan. Pentru a preveni aceste simptome gastro-intestinale, se recomanda ca metformina sa fie administrata in 2-3 prize pe zi. Cresterea treptata a dozei poate imbunatati toleranta gastro-intestinala.
Frecvent: gust metalic (3% din cazuri). La unii pacienti cu hipersensibilitate s-a raportat aparitia unui eritem usor. Aceste cazuri sunt foarte rare (< 0,01%). Acidoza lactica este foarte rara (0,03 cazuri la 1000 pacienti/an).Legate de glibenclamida: hipoglicemie, reactii cutanate si la nivelul mucoaselor: prurit, urticarie si eruptii maculo-papulare. Au fost raportate cateva cazuri de fotosensibilizare. In cazuri rare s-au produs vasculita alergica cutanata sau viscerala.
Tulburari gastro-intestinale: greata, diaree, jena epigastrica. Afectare hepatica: s-a observat o crestere a enzimelor hepatice, cu posibil debut al unei hepatite citolitice sau colestatice, ce necesita intreruperea tratamentului.
Tulburari hematologice, reversibile dupa intreruperea tratamentului: leucopenie, trombocitopenie; mai rar: agranulocitoza, anemie hemolitica, aplazie medulara, pancitopenie. Porfirie hepatica si cutanata. Cazuri izolate de hiponatremie. Alte teste de laborator modificate: cresteri moderate ale uremiei si creatininemiei. Efecte de tip disulfiram in cazul asocierii cu alcoolul etilic.
Atentie
Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.
Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.
Citeste si
Arhiva-
Este daunatoare tableta pentru copii?
Tableta este o modalitate care ii ajuta pe copii sa isi petreaca mai usor timpul liber, datorita multitudinii de jocuri si aplicatii. Insa trebuie folosita in anumite conditii, pentru ca poate influenta negativ dezvoltarea armonioasa a micutilor. De la ce...citeste mai mult
-
Tableta sau telefonul pot crea dependenta la copii?
Generalitati In zilele noastre, copiii invata cum sa foloseasca telefoanele mobile, calculatoarele si tabletele la o varsta mai frageda ca oricand, unul din motive fiind primirea lor de la parinti. De cand adolescentii cresc intr-o epoca in care utilizarea...citeste mai mult
-
Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere
Generalitati Anticonceptionalele intra in categoria metodelor contraceptive si reprezinta forma farmaceutica a acestora ce sunt administrate sub forma de pilule sau tablete (comprimate) ori chiar si in forma de unguente sau creme. Anticonceptionalele reprezinta o...citeste mai mult
-
Suplimente pentru un sistem imunitar puternic
Generalitati Suplimentele alimentare sunt medicamente naturale care vin in ajutorul formarii de energie. Acestea se gasesc sub forma de tablete, sirop, baton etc. si furnizeaza organismului substante nutritive necesare dietei zilnice. Tratamentele de profilaxie cu...citeste mai mult
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter