Gilucor mite, comprimate
Informatii prospect Gilucor mite, comprimate
CompozitieGilucor mite : comprimate a 80 mg sotalol
Actiune terapeutica
D, L-sotalolul este un antiaritmic hidrofil din clasa a III-a (dupa clasificarea Vaughan-Williams), cu capacitate crescuta de blocare areceptorilor . Actiunea antiaritmicelor din clasa a III-a se bazeaza pe prelungirea acuta a potentialului de actiune monofazic, fara afectarea vitezei de conducere. Perioada refractara absoluta este prelungita.Acest mecanism de actiune electrofiziologic este comun izomerilor dextrogir si levogir, fiind demonstrata actiunea asupra atriului, nodului atrioventricular, fasciculelor accesorii si asupra ventriculului. Actiunea beta-blocanta, fara activitate simpatomimetica intrinseca, a izomerului levogir este aproximativ aceeasi atat asupra receptorilor b1 cat si asupra receptorilor 2. In functie de tonusul simpatic, sotalolul scade frecventa cardiaca si forta contractila a miocardului, viteza de conducere AV si activitatea reninei plasmatice. Prin blocarea receptorilor 2, sotalolul poate creste tonusul musculaturii netede.
Indicatii
Tahiaritmii simptomatice si care necesita tratament, cum ar fi: tahicardia jonctionala, tahicardia supraventriculara in cadrul sindromului WPW, fibrilatia atriala paroxistica. Este indicat si in tratamentul tahiaritmiilor ventriculare severe si in profilaxia acestora, daca s-a dovedit a fi eficient.
Mod de administrare
In tahiaritmii este recomandata initial administrarea zilnica a 40 mg de 2-3 ori pe zi (2-3 x 1/2 comprimat de Gilucor mite), ajungand pana la 3 x 160 mg (3 x 1 comprimat de Gilucor), luate la intervale regulate. La pacientii cu insuficienta renala, dozele se ajusteaza dupa cum urmeaza: un clearance la creatinina de 10-30 ml/min (cu creatinina serica 2-5 mg/dl) impune reducerea dozei la 1/2 din doza recomandata; un clearance de creatinina sub 10 ml/min (cu creatinina serica peste 5 mg/dl) impune reducerea dozei la 1/4 din doza recomandata. La inceperea administrarii de Gilucor ca antiaritmic la pacienti cu infarct de miocard in antecedente sau cu insuficienta cardiaca severa, este necesara monitorizarea cardiaca atenta, iar tratamentul se incepe doar daca este pregatit echipamentul necesar urgentelor cardiace si daca este posibila monitorizarea.In cazul tratamentului de lunga durata, sunt necesare controale de specialitate la intervale regulate. Tratamentul trebuie ajustat in cazul aparitiei unor alterari ale parametrilor individuali, cum ar fi: largirea complexului QRS sau prelungirea intervalului QT cu mai mult de 25%, prelungirea intervalului PQ cu 50%, respectiv, prelungirea intervalului QT la mai mult de 500 ms, aparitia de tulburari de ritm sau agravarea aritmiei. Comprimatele se iau cu apa, inainte de masa. Perioada de tratament nu este limitata. In cazul administrarii prelungite de Gilucor, se impune reducerea treptata adozei si nu intreruprerea brusca a tratamentului. Este foarte important ca, la pacientii cu boala coronariana si/sau aritmie, sa se evite agravarea bolii de baza.
Contraindicatii
Gilucor mite sau Gilucor nu trebuie administrate la pacienti cu: insuficienta cardiaca (clasele NYHA a III-a si a IV-a), insuficienta cardiaca decompensata, soc, blocuri AV de gradele II si III, bloc sinoatrial, boala nodului sinusal, bradicardie (sub 50/min), prelungire preexistenta a intervalului QT, hipopotasemie, hipotensiune, afectiuni circulatorii periferice avansate, boli respiratorii obstructive, acidoza metabolica, edem glotic, rinita alergica severa, sensibilitate cunoscuta la sotalol sau sulfonamide. Administrarea la pacienti cu feocromocitom impune asocierea cu blocanti de receptori alfa. In timpul tratamentului cu sotalol este contraindicata administrarea intravenoasa concomitenta de blocante de calciu (de tipul verapamil sau diltiazem), exceptand perioada de terapie intensiva. La pacientii cu infarct miocardic in antecedente sau cu insuficienta ventriculara exista riscul agravarii aritmiei (efect proaritmogen). Sotalolul se recomanda la pacientii cu antecedente patologice sau heredocolaterale de psoriazis numai dupa evaluarea atenta a raportului beneficiu/risc. Datorita actiunii de blocare a receptorilor b, sotalolul poate agrava sensibilitatea la alergeni si reactiile anafilactice. La pacientii cu antecedente de hipersensibilitate severa si la cei care urmeaza tratament de desensibilizare (pentru reactii anafilactice severe), sotalolul se administreaza numai daca are indicatie absoluta.
Sarcina si alaptare
Sotalolul se administreaza in timpul sarcinii, mai ales in primul trimestru, numai daca are indicatie stricta si dupa ce beneficiul a fost raportat la riscurile posibile. Tratamentul cu Gilucor trebuie intrerupt cu 48-72 de ore inainte de nastere, din cauza riscurilor de bradicardie, hipotensiune, hipoglicemie si depresie respiratorie (asfixie neonatorum) la nou-nascut. Daca nu este posibila intreruperea tratamentului, nou-nascutul trebuie monitorizat timp de 48-72 de ore dupa nastere. Sotalolul atinge concentratii eficace in lapte. Desi cantitatea de substanta activa ingerata din lapte probabil nu este riscanta pentru sugar, copiii alaptati trebuie monitorizati pentru descoperirea eventualelor efecte ale beta-blocantului.
Reactii adverse
In timpul tratamentului cu Gilucor apar frecvent: oboseala, vertij, ameteli, cefalee, parestezii si senzatii de raceala la nivelul membrelor. Rareori, apar: tulburari gastrointestinale, tulburari ventilatorii obstructive, reactii tegumentare, conjunctivita, tulburari de somn, agravarea insuficientei cardiace, bradicardie, tulburari de conducere atrioventriculare sau hipotensiune. Mai pot aparea: agravarea tulburarilor circulatorii periferice, reducerea secretiei lacrimale, hipoglicemie, depresie, confuzie, halucinatii, uscaciunea gurii, spasme musculare sau astenie musculara si tulburari de erectie. in cazuri izolate poate aparea o agravare a crizelor de angina pectorala. Administrarea de sotalol poate produce sau agrava aritmiile cardiace (efect proaritmogen), pana la stop cardiac. in cazuri rare, dupa tratamentul cu sotalol, au fost semnalate sincope, tulburari de vedere si keratoconjunctivita. Blocantele de receptori pot induce psoriazisul, ii pot agrava simptomele sau pot determina exantem psoriaziform. Capacitatea de a conduce masina sau de a manevra diverse utilaje poate fi afectata, mai ales la inceperea tratamentului, la schimbarea acestuia sau la asocierea cu alcool.
Atentie
Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.
Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.
Citeste si
Arhiva-
Zvonuri despre sanatate: mit si adevar
Generalitati Odata cu dezvoltarea tehnologiei, informatiile circula mai usor si mai rapid. Totusi, nu toate datele care pot fi citite online, referitor la sanatate, sunt corecte. Din cauza internetului si a sfaturilor neavizate ale apropiatilor, diferenta intre mit si...citeste mai mult
-
Personalitatea adictiva: mit sau realitate?
Ce este personalitatea adictiva Termenul de personalitate adictiva se refera la ideea unui individ care are o tendinta naturala de a dezvolta diferite dependente. Trebuie stiut ca personalitatea adictiva face referire la un diagnostic medical, iar multi experti chiar...citeste mai mult
-
Gripa - cum separam mitul de adevar
Generalitati Gripa sezoniera, gripa aviara, gripa porcina - ne confruntam cu din ce in ce mai multe virusuri capabile sa determine imbolnaviri, insa parca si miturile care inconjoara transmiterea, evolutia si prognosticul acestor afectiuni sunt mai numeroase ca...citeste mai mult
-
Pierderea auzului: mit si adevar
Generalitati Pierderea auzului se caracterizeaza prin scaderea brusca sau progresiva a perceptiei sunetelor. Pierderea progresiva a auzului, afecteaza toate grupele de varsta si este ca frecventa pe locul trei dintre cele mai frecvente afectiuni pe termen lung...citeste mai mult
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter