Gilemal, comprimate
Informatii prospect Gilemal, comprimate
Ce este Gilemal si pentru ce se utilizeaza
Indicatii
In diabetul zaharat de tip II, unde regimul alimentar nu este suficient. Este in general eficace la pacientii cu debut al diabetului dupa varsta de 35 ani, obezi si care nu pot fi echilibrati prin dieta; adesea si la pacientii care nu au raspuns la alte antidiabetice orale.
Mod de administrare
Trebuie individualizata, ajustand si schimband doza in spitale sau sectii ambulatorii speciale. Doza uzuala: la pacientii care nu au fost in prealabil tratati cu un antidiabetic oral, doza initiala este de 2,5 mg zilnic (1/2 tableta), luat inainte de micul dejun; in cazul unui mic dejun redus, doza se ia inainte de masa de pranz. Daca dupa 3-5 zile, aceasta doza se dovedeste eficienta, se va continua cu tratamentul de intretinere. Daca efectul nu este suficient, doza poate fi crescuta saptamanal cu 2,5 mg administrata dimineata. Doza maxima zilnica este de 15 mg (in mod exceptional 20 mg). Doze de pana la 10 mg zilnic se vor lua in priza unica, dimineata; dozele mai mari vor fi administrate in doua prize. Cand se trece de la un alt antidiabetic oral la Gilemal, acesta poate fi administrat imediat, in doze de 2,5 mg sau (mai frecvent) 5 mg zilnic. Doza zilnica poate fi crescuta cu 2,5 mg la intervale de 3-5 zile. Daca in ciuda dietei adecvate si a administrarii dozei zilnice maxime, efectul nu este satisfacator, se recomanda tratamentul combinat cu biguanide. Trecerea de la tratamentul cu insulina trebuie sa se faca in spital, sub control medical strict. In cazul dozelor zilnice mici de insulina, tratamentul poate fi intrerupt imediat; daca dozele sunt moderate, trecerea trebuie efectuata treptat, dupa modelul descris anterior.
Atentionari si precautii
Contraindicatii
Diabet zaharat de tip I. Diabet zaharat juvenil. Insuficienta renala sau hepatica severa. Sarcina si alaptare.
Precautii
Regimul alimentar trebuie respectat in mod strict in timpul tratamentului, dieta si modul de viata al pacientului nu trebuie sa varieze. Consumarea bauturilor alcoolice este interzisa in timpul tratamentului. In cazul interventiilor chirurgicale sau bolilor febrile, pacientul va trebui sa treaca pe tratamentul cu insulina. Conducerea autovehiculelor si prestarea muncilor ce necesita concentrare nu sunt recomandate in timpul schimbarii tratamentului cu un alt antidiabetic sau ingestiei neregulate a medicamentului, pana ce controlul metabolic adecvat nu este asigurat. Medicamentul trebuie administrat cu grija pacientilor varstnici, in cazul tulburarilor usoare ale functiei hepatice si renale, in boala Addison. In sarcina, Gilemal trebuie intrerupt si pacienta trebuie tratata cu insulina. In timpul alaptarii se administreaza numai daca este absolut necesar. Poate cauza tulburari gastrointestinale la pacientii care sufera de intoleranta la lactoza, datorita continutului in lactoza al tabletei.
Interactiuni medicamentoase
Poate fi administrat simultan cu alte medicamente, dar numai cu acordul medicului, deoarece poate modifica efectul celorlalte medicamente asociate. Necesarul de insulina scade (poate aparea hipoglicemie) in prezenta alcoolului, amfetaminelor, steroizilor anabolizanti, agentilor beta-blocanti, fenfluraminei, inhibitorilor MAO, pentamidinei, salicilatilor in doze mari, indometacinului si naproxenului. Necesarul de insulina creste (risc de hiperglicemie) la administrarea de agonisti ai beta-receptorilor adrenergici, clorpromazina, corticosteroizi, diazoxid, contraceptive orale, diuretice tiazidice, hormoni tiroidieni, clonidina, dobutamina, antagonisti ai receptorilor H2, heparina, antagonisti ai canalelor de calciu, izoniazida, morfina, acid nalidixic, fenitoin, sulfinpirazona. Gilemal inhiba efectul antidiuretic al vasopresinei si analogilor sai.
Reactii adverse posibile
Rareori tulburari gastrointestinale. Alergii tranzitorii. Dureri de cap, ameteli. Usor efect diuretic. Supradozarea poate cauza simptome severe de hipoglicemie, ce pot merge pana la coma.
Informatii suplimentare
Ambalaj
Cutii cu 30 sau 1000 comprimate.
Atentie
Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.
Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.
Citeste si
Arhiva-
Sindromul Piriformis
Generalitati Sindromul Piriformis este o afectiune neuromusculara rara, care determina comprimarea nervului sciatic de catre muschiul piriformis. Muschiul piriformis are forma alungita si este localizat intre fese langa partea de sus a articulatiei soldului. Acest...citeste mai mult
-
Metronidazolul si sarcina
Generalitati Articolul ne vorbeste despre riscurile expunerii la metronidazol in timpul sarcinii. Fiecare sarcina comporta un risc de 3-5% de a naste un copil cu malformatii congenitale. Aceste informatii nu vor inlocui sfaturile si recomandarile medicului...citeste mai mult
-
Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere
Generalitati Anticonceptionalele intra in categoria metodelor contraceptive si reprezinta forma farmaceutica a acestora ce sunt administrate sub forma de pilule sau tablete (comprimate) ori chiar si in forma de unguente sau creme. Anticonceptionalele reprezinta o...citeste mai mult
-
Stenoza spinala cervicala
Generalitati Stenoza spinala cervicala este o afectiune degenerativa in care spatiul canalului spinal este ingustat determinand compresie pe maduva spinarii sau radacinile nervoase adiacente. Canalul spinal este aria delimitata de interiorul vertebrelor in care se...citeste mai mult
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter