Gentamed, solutie injectabila
Informatii prospect Gentamed, solutie injectabila
Ce este Gentamed si pentru ce se utilizeaza
Indicatii
Gentamed este un antibiotic bactericid activ impotriva unui spectru extrem de larg de germeni gram pozitivi si gram negativi, cuprinzand escherichia coli, Klebsiella, Proteus, pseudomonas aeruginosa, specii de Staph. aureus rezistente la antibiotice. Gentamed este frecvent activ impotriva germenilor rezistenti la streptomicina si kanamicina, ca si la alte antibiotice neinrudite. Gentamed injectabil este indicat in infectii ale tractului urinar, infectii pulmonare, bacteriemie, septicemie, infectii postarsuri, plagi traumatice sau chirurgicale infectate sau alte infectii sistemice cauzate de organisme sensibile.
Mod de administrare
Gentamed se administreaza de obicei intramuscular, dar poate fi administrat si intravenos daca este necesar, de exemplu la pacienti socati, cu arsuri severe sau masa musculara redusa. Aceleasi doze sunt recomandate pentru uzul intramuscular si intravenos. Administrarea intravenoasa se face printr-o injectare tip "bolus", fie in tubul setului de perfuzie, fie direct in vena, intr-o perioada de doua-trei minute. Gentamed poate fi administrat si in perfuzie, in solutie sterila de NaCl sau intr-o solutie sterila de dextroza 5% in apa, cu conditia ca timpul de perfuzie sa fie de 20 de minute, iar volumul de fluid nu mai mare de 100 ml. Gentamed injectabil nu se va amesteca cu nici un alt medicament inaintea administrarii.
Gentamicina injectabila- Adulti: Infectii severe: 5 mg/kg zilnic, fractionate la intervale de 6 sau 8 ore, in lipsa unei afectari a functiei renale. Doza totala zilnica poate fi ulterior marita sau scazuta conform indicatiilor clinice.
Alte infectii sistemice: 80 mg la 8 ore, timp de 7-10 zile, este de obicei doza eficienta. Daca greutatea corporala este mai mica de 60 kg, se vor folosi 60 mg la 8 ore.
Infectii ale tractului urinar: ca si pentru infectiile sistemice sau, daca functia renala nu este afectata, 160 mg o data pe zi.
Copii- pana la 2 saptamani: 3 mg/kg la 12 ore. -Intre 2 saptamani si 12 ani: 2 mg/kg la 8 ore. Controale ale nivelelor serice de varf confirma faptul ca doza este adecvata si ajuta, de asemenea, la detectarea nivelelor peste 10 mg/ml, la care trebuie luata in considerare posibilitatea ototoxicitatii. Gentamicina este excretata prin filtrare glomerulara simpla, de aceea este administrata in doze reduse in cazuri cu afectare renala.
In tratamentul adultilor se poate folosi urmatorul tabel:
Clearance-ul la creatinina |
Ureea sanguina |
Doza si frecventa administrarii (mg/100 ml) (mmol/l) ml/min) |
70; 80 mg la 8 ore |
||
40 - 100 |
6 - 17 |
30 - 70 ; 80 mg la 12 ore |
100 - 200 |
17 - 34 |
10 – 30; 80 mg zilnic |
>200 |
> 34 |
5 – 10; 80 mg la 48 ore |
Hemodializa intermitenta de doua ori pe saptamana
Atentie
Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.
Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.
Citeste si
Arhiva-
Reactiile alergice la iedera salbatica, stejarul salbatic si otetarul salbatic
Generalitati Iedera salbatica, alaturi de stejarul salbatic si otetarul salbatic sunt plante responsabile de aparitia dermatitei de contact (eruptie tegumentara de natura alergica ce apare la contactul cu aceste plante). Eruptia caracteristica este sub forma de linii...citeste mai mult
-
Neurodermatita
Generalitati Neurodermatita cunoscuta si sub numele de lichen simplex este o forma cronica de dermatita. Din cauza pruritului constant si a scarpinarii, pielea se ingroasa si isi modifica textura. Pruritul (mancarimea) poate fi cauzata de o intepatura de insecta,...citeste mai mult
-
Fentanil
Descriere Fentanilul este un analgezic opioid, sintetizat in anii 1950 in Belgia de catre Paul Janssen, cu o potenta analgezica de aproximativ 80 ori mai mare decat morfina.A fost introdus in practica medicala in anii 1960 ca anestezic intravenos sub denumirea...citeste mai mult
-
Ergotamina - aliatul impotriva migrenelor
Generalitati Migrenele sunt dureri de cap cu caracter recurent ce pot fi uni sau bilaterale, pot sau nu sa fie insotite de aura migrenoasa sau prodrom dar care, indiferent de tipul lor, altereaza foarte mult starea de sanatate a pacientului si ii scad considerabil...citeste mai mult
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter