Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Furazolidon, comprimate

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Furazolidon, comprimate

Ce este Furazolidon si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Furazolidon Terapia este un medicament antidiareic cu actiune bactericida (omoara bacteriile). Este utilizat pentru tratamentul infectiilor intestinale determinate de unele bacterii (enterite, enterocolite infectioase si toxiinfectii alimentare produse de germeni sensibili la furazolidona, dizenterii bacilare, lambliaza) si al holerei. Furazolidon Terapia este indicat doar pentru tratamentul adultilor.

Mod de administrare

Luati intotdeauna Furazolidon Terapia exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur. Furazolidon Terapia 100 mg este indicat doar pentru tratamentul adultilor. Daca medicul dumneavoastra nu v-a recomandat altfel, dozele uzuale sunt:

- Tratamentul infectiilor intestinale (enterite, enterocolite infectioase, toxiinfectii alimentare, dizenterii bacilare) sau al holerei: doza recomandata este de un comprimat Furazolidon Terapia 100 mg (100 mg furazolidona), administrat de 4 ori pe zi, la intervale de 6 ore, timp de 5-7 zile.

- Tratamentul lambliazei: doza recomandata este de un comprimat Furazolidon Terapia 100 mg (100 mg furazolidona), administrat de 4 ori pe zi, la intervale de 6 ore, timp de 7-10 zile.

Daca luati mai mult decat trebuie din Furazolidon Terapia

Daca luati mai mult decat trebuie din Furazolidon Terapia puteti prezenta dureri de cap, greata, varsaturi, febra, dureri la nivelul articultiilor, batai rapide ale inimii, hipertensiune arteriala, respiratie accelerata.

Daca luati mai mult decat trebuie din Furazolidon Terapia, va rugam sa va adresati medicului dumneavostra sau mergeti la cel mai apropiat spital.

Daca uitati sa luati Furazolidon Terapia

Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Nu luati Furazolidon Terapia daca

- sunteti alergic (hipersensibil) la furazolidona, la alti nitrofurani sau la oricare dintre celelalte componente ale Furazolidon Terapia;

- aveti deficit de glucozo-6-fosfat dehidrogenaza (o enzima);

- aveti o afectiune denumita feocromocitom;

- sunteti gravida in ultimul trimestru;

- alaptati sugarul cu varsta mai mica de 1 luna;

- aveti insuficienta renala severa.

Precautii

Aveti grija deosebita cand utilizati Furazolidon Terapia

- Daca aveti insuficienta hepatica sau renala;

- Daca sunteti tratati pentru lambliaza, simptomatologia poate persista cateva saptamani sau chiar luni dupa tratament, datorita intolerantei la unele categorii de glucide (lactoza); in aceste cazuri, dupa oprirea tratamentului, trebuie sa efectuati 3 examene coproparazitologice la intervale de 34 saptamani, pentru a se putea evalua eficacitatea tratamentului. Daca infectiile sunt severe poate fi necesara asocierea unor alte terapii.

Furazolidona va poate colora urina in galben-brun.

Interactiuni medicamentoase

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala. Nu utilizati Furazolidon Terapia concomitent cu:

• unele medicamente denumite inhibitori de monoaminooxidaza (IMAO)

• simpatomimetice cu actiune directa sau indirecta (cum sunt amfetamine, efedrina, fenilefrina)

• antidepresive triciclice sau neuroleptice

• saruri de bismut sau medicamente cu actiune antihistaminica.

Folosirea Furazolidon Terapia cu alimente si bauturi

In timpul tratamentului si 4 zile dupa oprirea acestuia, nu trebuie sa consumati bauturi alcoolice (pot sa apara unele reactii denumite reactii de tip disulfiram care se manifesta prin inrosirea brusca a fetei, dificultati in respiratie, ameteli, senzatie de constrictie la nivelul pieptului) si alimente care contin o substanta numita tiramina (branzeturile fermentate contin cantitati mari de tiramina) deoarece exista risc crescut de hipertensiune arteriala si alte manifestari toxice. Cereti medicului dumneavoastra lista completa cu alimente care contin tiamina.

Sarcina si alaptarea

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.

Nu sunt disponibile studii controlate cu furazolidona la gravide. De aceea, in timpul sarcinii nu se recomanda administrarea Furazolidon Terapia . Daca sunteti gravida in ultimul trimestru, nu utilizati Furazolidon Terapia din cauza riscului de aparitie a anemiei hemolitice la fat. Nu se cunoaste daca furazolidona se excreta in laptele matern. De aceea, se recomanda sa nu alaptati daca utilizati Furazolidon Terapia. Nu trebuie sa alaptati daca sugarul are varsta sub o luna, deoarece, la sugarii cu varsta sub o luna, exista risc de anemie hemolitica.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Furazolidon Terapia nu are nici o influenta asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Informatii importante privind unele componente ale Furazolidon Terapia

Furazolidon Terapia 100 mg contine un glucid denumit lactoza monohidrat. Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a utiliza acest medicament.

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Furazolidon Terapia poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Furazolidona este bine tolerata, iar reactiile adverse posibile dispar la diminuarea dozei sau la intreruperea tratamentului. Rar pot sa apara: dureri de cap, greata, varsaturi (la doze mari), reactii alergice cum sunt eruptii trecatoare pe piele, febra, dureri la nivelul articulatiilor. Foarte rar au fost raportate cazuri de anemie hemolitica, leucopenie, agranulocitoza (la pacientii cu deficitul unei enzime denumite glucozo-6-fosfatdehidrogenaza). Furazolidona va poate colora urina in galben-brun.

Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Cum se pastreaza Furazolidon

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor. A se pastra la temperaturi sub 25 grade Celsius, in ambalajul original.

Nu utilizati Furazolidon Terapia dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj (dupa EXP). Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informatii suplimentare

Compozitie

- Substanta activa este furazolidona. Fiecare comprimat contine furazolidona 100 mg.

- Celelalte componente sunt lactoza monohidrat, amidon de porumb, povidona, stearat de magneziu, talc.

Ambalaj

Furazolidon Terapia 100 mg se prezinta sub forma de comprimate neacoperite, in forma de discuri, de culoare galbena.

Medicamentul este disponibil in cutii un blister din PVC/Al a cate 20 comprimate si cutii un blister din PVC/Al a cate 10 comprimate.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si fabricantul

S.C. Terapia S.A.

Str. Fabricii nr. 124, Cluj-Napoca, Romania

Acest prospect a fost aprobat in Martie, 2012

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Sindromul Piriformis

    Generalitati Sindromul Piriformis este o afectiune neuromusculara rara, care determina comprimarea nervului sciatic de catre muschiul piriformis. Muschiul piriformis are forma alungita si este localizat intre fese langa partea de sus a articulatiei soldului. Acest...citeste mai mult

  • Metronidazolul si sarcina

    Generalitati Articolul ne vorbeste despre riscurile expunerii la metronidazol in timpul sarcinii. Fiecare sarcina comporta un risc de 3-5% de a naste un copil cu malformatii congenitale. Aceste informatii nu vor inlocui sfaturile si recomandarile medicului...citeste mai mult

  • Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere

    Generalitati Anticonceptionalele intra in categoria metodelor contraceptive si reprezinta forma farmaceutica a acestora ce sunt administrate sub forma de pilule sau tablete (comprimate) ori chiar si in forma de unguente sau creme. Anticonceptionalele reprezinta o...citeste mai mult

  • Stenoza spinala cervicala

    Generalitati Stenoza spinala cervicala este o afectiune degenerativa in care spatiul canalului spinal este ingustat determinand compresie pe maduva spinarii sau radacinile nervoase adiacente. Canalul spinal este aria delimitata de interiorul vertebrelor in care se...citeste mai mult

Gasesti in Comunitate

  • Tratament giardia

    Analizele mi-au iesit pozitiv pt giardia, iar medicul mi-a recomandat metronidazol, furazolidon si ketotifen timp de 3 zile.... medicul de familie mi-a spus ca e insuficient tratamentul dar totusi sa urmez indicatiile specialistului parazitolog. Intrebarea mea este daca trebuie tinut un regim...

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter