Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Fucidin h, crema

Publicat la data de: 17 Noiembrie 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Fucidin h, crema

Ce este Fucidin H si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Fucidin H contine doua substante active. Acidul fusidic, una dintre substantele active este un antibiotic. Cealalta substanta activa este acetatul de hidrocortizon, un corticosteroid (steroid). Aceste doua substante active actioneaza in acelasi timp, in moduri diferite.

Antibioticul, acidul fusidic, actioneaza prin omorarea bacteriilor care determina infectii la nivelul pielii.

Corticosteroidul, acetatul de hidrocortizon, reduce umflatura, inrosirea si mancarimea de la nivelul pielii dumneavoastra.

Fucidin H se utilizeaza pentru tratamentul dermatitelor (eczemelor) infectate cu microorganisme (bacterii).

Mod de administrare

Utilizati intotdeauna Fucidin H exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Cum sa aplicati Fucidin H

Acest medicament este indicat numai pentru aplicarea pe pielea dumneavoastra sau a copilului dumneavoastra. Nu-l inghititi. Nu-l introduceti in interiorul corpului.

Indepartati capacul. inainte sa utilizati prima data medicamentul, verificati daca sigiliul (membrana) este intact. Dupa aceea, impingeti varful capacului prin sigiliu, in interiorul tubului.

Intotdeauna, inainte de a folosi Fucidin H, spalati-va pe maini. Aplicati medicamentul pe zona de piele infectata si masati cu blandete. Daca zona infectata este la nivelul fetei, aveti grija sa evitati contactul cu ochii.

Daca nu utilizati medicamentul pentru tratamentul infectiilor de la nivelul mainilor, spalati-va pe maini dupa administrare.

Daca din greseala medicamentul a ajuns in ochi, indepartati-l prin spalare cu apa rece. Dupa aceea, daca este posibil, spalati-va ochii cu solutie speciala pentru ochi. Puteti simti intepaturi la nivelul ochilor. Daca incepeti sa aveti probleme cu vederea sau daca va dor ochii, adresati-va imediat medicului dumneavoastra.

Medicul dumneavoastra va va recomanda doza de Fucidin H crema.

De obicei, trebuie sa aplicati crema de doua ori pe zi. Se recomanda aplicarea dimineata si seara. Perioada de timp uzuala de utilizare este de pana la doua saptamani.

Trebuie sa observati o imbunatatire a aspectului pielii dupa doar cateva zile de utilizare a cremei. Daca nu observati nicio ameliorare dupa 7 zile de tratament, trebuie sa opriti aplicarea cremei si sa va adresati medicului dumneavoastra.

Daca vi s-a spus sa acoperiti zona de piele afectata cu imbracaminte sau bandaj, este posibil sa nu fie necesar sa utilizati medicamentul asa frecvent.

Urmati intotdeauna recomandarile medicului dumneavoastra.

Daca utilizati mai mult decat trebuie din Fucidin H

Daca ati utilizat o doza mai mare decat cea recomandata, va rugam sa va adresati medicului dumneavoastra.

Daca uitati sa utilizati Fucidin H

Daca ati uitat sa utilizati Fucidin H la ora obisnuita, aplicati-l cat mai repede posibil, dupa ce va amintiti. Dupa aceea, continuati administrarea, conform orarului obisnuit. Nu aplicati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Daca incetati sa utilizati Fucidin H

Respectati recomandarile medicului dumneavoastra, cu privire la durata tratamentului. Nu intrerupeti administrarea medicamentului fara sa va adresati, in prealabil, medicului dumneavoastra.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Nu utilizati Fucidin H

- daca sunteti alergic (hipersensibil) la acid fusidic, saruri ale acestuia, acetat de hidrocortizon sau la oricare dintre celelalte componente ale Fucidin H;

- pentru tratamentul unei afectiuni cutanate numita acnee rozacee. Aceasta este o inrosire si inflamare a pielii din jurul nasului si a obrajilor. Adresati-va medicului dumneavoastra daca nu sunteti sigur.

- pentru tratamentul unei afectiuni numita dermatita periorala. Aceasta este o eruptie insotita de inrosirea pielii in jurul gurii sau pe barbie.

- daca infectia este determinata de microorganisme rezistente la tratamentul cu acid fusidic;

- pentru tratamentul unor boli de piele provocate de virusuri, cum sunt herpesul sau varicela;

- pentru tratamentul unor boli de piele provocate de ciuperci, cum este afectiunea denumita piciorul atletului;

- pentru tratamentul unor afectiuni ale pielii care apar in cursul unor boli cum sunt tuberculoza si sifilisul.

Precautii

Aveti grija deosebita cand utilizati Fucidin H

- daca utilizati crema pentru o perioada mai lunga de timp sau in cantitate mai mare, poate creste sansa de aparitie a reactiilor adverse. De asemenea, pielea dumneavoastra poate deveni mai sensibila la acest medicament.

- daca trebuie sa aplicati acest medicament la nivelul pielii din jurul ochilor. Patrunderea medicamentului la nivelul ochiului poate determina glaucom, o afectiune caracterizata prin cresterea tensiunii intraoculare.

- in cazul in care nu apare nicio ameliorare a afectiunii dupa 7 zile de tratament, trebuie sa va adresati medicului dumneavoastra deoarece, in aceasta situatie, corticosteroidul poate masca aparitia sau extinderea infectiile oculte; de asemenea, corticosteroidul poate masca aparitia reactiilor de hipersensibilitate.

Interactiuni medicamentoase

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.

Sarcina si alaptarea

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament:

Daca sunteti gravida sau credeti ca sunteti gravida, inainte de a utiliza Fucidin H, adresati-va medicului dumneavoastra pentru recomandari.

Spuneti-i medicului dumneavoastra daca ramaneti gravida in timpul administrarii acestui medicament.

Ca regula generala, alaptarea este contraindicata la femeile cu infectii ale pielii la nivelul zonei mamare.

In cazul in care infectia pielii nu este nivelul zonei mamare, Fucidin H poate fi utilizat in timpul alaptarii.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Fucidin H nu are nicio influenta asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Informatii importante privind unele componente ale Fucidin H

Acest medicament contine excipientul alcool cetilic care poate provoca reactii cutanate locale (de exemplu dermatita de contact) si excipientul butilxidroxianisol care poate provoca reactii adverse cutanate locale (de exemplu, dermatita de contact) sau iritatia ochilor sau a mucoaselor.

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Fucidin H poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Trebuie sa va adresati imediat medicului dumneavoastra sau sa mergeti la cel mai apropiat spital daca aveti una sau mai multe dintre urmatoarele manifestari (este posibil sa aveti o reactie alergica grava, denumita edem angioneurotic):

• Senzatie de lipsa de aer

• Umflarea fetei, buzelor, limbii sau a gatului

• Eruptie marcata la nivelul pielii

Aceasta reactie adversa grava a fost raportata rar (la 1 pana la 10 din 10000 de utilizatori).

Oricare dintre reactiile adverse prezentate mai jos este mai probabil sa apara daca medicamentul este utilizat pentru o perioada lunga de timp, in doza mare sau este aplicat la nivelul pliurilor pielii (cum sunt zonele de la nivelul axilei sau sub sani).

Aceste reactii adverse sunt mai frecvente la sugari si copii. De asemenea, reactiile adverse sunt mai frecvente daca pielea este acoperita cu imbracaminte sau pansamente. Scutecul poate actiona ca un pansament ocluziv.

Reactii adverse determinate de administrarea acidului fusidic

Frecvente, apar la 1pana la 10 din 100 de utilizatori

- Iritatie a pielii
- Inrosire a pielii
- Mancarime
- Senzatie de arsura.

Rare, apar la 1 pana la 10 din 10000 de utilizatori

- Eruptie trecatoare pe piele
- Urticarie.

Reactii adverse determinate de administrarea corticosteroizilor

Foarte rare, apar la mai putin de 1 din 10000 de utilizatori Reactii alergice

- Subtierea pielii (atrofie cutanata)
- Venele mici de la suprafata pielii se dilata si pot deveni vizibile (telangiectazie)

Rare, apar la 1 pana la 10 din 10000 de utilizatori

- Agravarea dermatitei
- Urticarie
- Dermatita de contact
- Uscaciunea pielii
- Eruptii trecatoare pe piele Iritatie la nivelul pielii
- Senzatie de arsura si/sau de intepatura la nivelul pielii
- Mancarime
- Inrosirea pielii.

Similar altor corticosteroizi cu administrare locala, in cazul tratamentelor prelungite si cu doze mari, pot sa apara reactii adverse severe cum sunt: manifestari de hipercorticism si insuficienta cortico- suprarenala.

De asemenea, s-au raportat urmatoarele reactii adverse:cresterea in exces a parului de la nivelul corpului, foliculita (infectie la nivelul radacinii firului de par), dermatita la nivelul pielii din jurul gurii, dermatita alergica de contact, modificari de culoare ale pielii, glaucom (cresterea tensiunii intraoculare).

Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Cum se pastreaza Fucidin H

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.

Nu utilizati Fucidin H dupa data de expirare inscrisa pe cutie, dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

A se pastra la temperaturi sub 25 grade Celsius, in ambalajul original.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informatii suplimentare

Compozitie

- Substantele active sunt acidul fusidic si acetatul de hidrocortizon.

Fiecare gram de crema contine 20 mg acid fusidic anhidru (sub forma de acid fusidic hemihidrat) si 10 mg acetat de hidrocortizon.

- Celelalte componente sunt: butilhidroxianisol, alcool cetilic, glicerol 85%, parafina lichida, polisorbat 60, sorbat de potasiu, vaselina alba, acid clorhidric 3M, apa purificata.

Ambalaj

Fucidin H se prezinta sub forma unei creme omogene, de culoare alba.

Fucidin H este disponibil in cutie cu un tub din aluminiu, cu membrana, prevazut cu capac cu filet din polietilena, care contine 15 g crema.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata

LEO Pharmaceutical Products Ltd. A/S (LEO Pharma A/S)

Industriparken 55, DK-2750 Ballerup, Danemarca
Tel.: 004544923800 Fax: 004572263321 e-mail: [email protected]

Fabricant

LEO Laboratories Ltd. (LEO Pharma)

285 Casthel Road, Dublin 12, Irlanda tel.: 0035314908924 fax: 0035314901606 e-mail: [email protected]

Acest prospect a fost aprobat in Decembrie 2008.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Cremele de la A la Z

    Generalitati Cum poate fi aleasa cea mai buna crema? In primul rand persoanei trebuie sa-i placa caracteristicile percepute: mirosul, consistenta, absorbabilitatea. Apoi ar trebui sa aiba efectul maxim, astfel ca este nevoie de timp pentru a o verifica. Crema...citeste mai mult

  • Pericolele utilizarii cremelor de protectie solara

    Generalitati Cremele dar si alte produse cu rol de protectie a pielii impotriva razelor UV nocive ale soarelui sunt cele care filtreaza razele ultraviolete atunci cand sunt aplicate pe piele. Acestea absorb o parte din razele UV in scopul de a apara pielea si a...citeste mai mult

  • Cum alegi crema de protectie solara potrivita

    Generalitati Pentru ca radiatiile ultraviolete sunt tot mai puternice, fiind anuntat chiar si un „tsunami solar”, crema cu factor de protectie UV nu ar trebui sa-ti lipseasca din geanta. Crema de protectie solara nu-ti garanteaza sanatatea...citeste mai mult

  • Cremele BB si rolul lor in ritualul de infrumusetare

    Generalitati Cremele BB sunt produse cosmetice cu multiple proprietati, popularitatea acestora datorandu-se rolului practic pe care il detin. Recent introduse de producatori pe piata occidentala, cremele BB inlocuiesc cremele hidratante, serurile de ten, baza de...citeste mai mult

Gasesti in Comunitate

  • Fisuri si usturimi pe pielea preputului

    de ceva timp sotul meu are pielea preputului foarte iritata , si au aparut niste crapaturi de-a lungul lui, pelea este subtiata si zici ca este roasa. Nu stie cu ce sa mai dea. A dat cu Hemorzon , in prima faza , apoi de la farmacie i-a dat un unguient Sudocrem , dar era si mai rau. Apoi alta...

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter