Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Foscavir, solutie injectabila

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Foscavir, solutie injectabila

Indicatii
tratamentul retinitei cmv la pacientii cu sida. tratamentul herpesului rezistent la tratamet cu acyclovir la pacientii imunodeprimati. In asociatie cu ganciclovir la pacientii cu recaderi dupa tratament cu orice alt medicament.

Precautii
Insuficienta renala da cel mai mare grad de toxicitate. Admnistrarea s-a asociat cu convulsii la pacientii la care apar modificari electrolitice si minerale. La nevoie se administreaza electroliti. Este indicata administrarea numai la pacientii cu retinita CMV imunodeprimati si la cei cu herpes rezistent la acyclovir. Se administreaza cu precautie In perioada lactatiei si la pacientii cu insuficienta renala. Se administreaza cu precautie In asociatie cu medicamente ce scad calciul pentru ca si foscarnetul determina scaderea calciului ionizat. Nu s-a demonstrat siguranta administrarii la copii, pentru tratamentul altor localizari cmv ca pneumoniile sau gastroenteritele, pentru CMV congenital sau neo-natal si pacienti imunocompetenti. Tulburarile tranzitorii In nivelele electrolitilor pot precipita convulsii sau pot creste riscul tulburarilor cardiace. Efectele adverse de genul insuficientei renale, tulburari electrolitice si convulsiile pot duce la moarte. Medicamentul nu determina vindecarea infectiilor virale si de aceea pot aparea recaderi. Terapia indelungata a dus la crearea rezistentei. Doza injectata nu trebuie sa depaseasca 1 mg/kg/min in perfuzie controlata, prin linie venoasa centrala sau periferica. A nu se administra rapid sau in bolus IV. Daca se foloseste cateter venos central solutia standard de 24 mg/mL poate fi folosita fara diluare prealabila. In cateter venos periferic se dilueaza 24 mg/mL de solutie in 12 mg/mL de solutie dextroza 5% sau solutie salina pentru a evita iritatia venoasa. Se utilizeaza solutiile diluate doar 24 h dupa ce a fost deschis flaconul. Pentru a minimaliza riscul aparitiei insuficientei renale, se hidrateaza in timpul administrarii, se stabileste si se mentine diureza. Se ajusteaza doza in insuficienta renala. A nu se administra si alt medicament prin acelasi cateter. Foscarnetul este incompatipil cu dextroza 30%, amfotericina b si solutii ce contin calciu. Mai este incompatibil cu acyclovir sodat, doazepam, digoxin, defenhidramina, dobutamina, droperidol, gancyclovir, gentamicina, haloperidol, leucovorin, midazolam, morfina sulfat, pentamidina, fenitoina, proclorperazina, trimetoprim/sulfametoxazol si vancomicina. Poate precipita daca se administreaza in acelasi timp cu cationi bivalenti. Depozitati medicamentul intre 15-30 grade C. A nu se ingheta. Concentratiile de 12 mg/mL diluate in solutii saline sut stabile timp de 30 zile la 5 grade C.
Observatii pentru pacient – familie: Foscarnetul nu vindeca retinita cmv; retinita poate progresa in timpul tratamentului. Anuntati daca apar dureri de gat, marirea ganglionilor lifatici, fatigabilitate, febra sau alte semne de infectie. Efectuati consult oftalmologic frecvent. Anuntati aparitia paresteziilor la extremitati sau spasme periorale, semne de hipocalcemie. Opriti injectarea si anuntati medicul pentru a corecta tulburarile. Evaluarea si controlul terapiei: Confirmati retinita CMV prin oftalmoscopie indirecta. Investigati istoricul de disfunctii cardiace si neurologice. Monitorizati HLG, electrolitii, calciul, fosforul, magneziul si testele functionale renale si hepatice.
Testele de laborator: cresc fosfataza alcalina, AST, ALT, LDH, ureea, creatinina serica. Scade clearence-ul la creatinina. Modificari radiografice.

Interactiuni medicamentoase

Aminoglicozide. Scade eliminarea fosfocarnetului, → cresterea riscului de insuficienta renala.
Amfotericina B. Scade eliminarea fosfocarnetului, → cresterea riscului de insuficienta renala.
Didanozin. Scade eliminarea fosfocarnetului, → cresterea riscului de insuficienta renala.
Pentamidin. Scade eliminarea fosfocarnetului → cresterea riscului de insuficienta renala; determina si hipocalcemie.
Zidovudin. Creste riscul de anemie.

Actiune terapeutica
Antiviral. Inhiba replicarea tuturor virusurilor herpetice. Este eficient si asupra formelor mutante de herpes cu deficienta de timidin kinaza. Tulpinile de CMV rezistente la ganciclovir pot fi sensibile la foscarnet; reactivarea CMV apare dupa terminarea terapiei cu foscarnet. Este posibil sa se distribuie la nivel osos si penetreaza variabil bariera hemato-encefalica.
T,plasmatic: aproximativ 3 ore. Aproximativ 80-90% din foscarnetul administrat IV este excretat nemodificat In urina.

Efecte adverse

Genito-urinare: insuficienta renala, albuminurie, disurie, poliurie, retentie urinara, blocaj renal, hematurie, glomerulonefrita, nefropatie toxica, pielonefrita, iritatie ureterala, uremie, dureri perineale la femei.
Metabolic/electrolitic: hipocalcemie, hipokaliemie, hipomagnezemie, hiponatremie, hiperfosfatemie, hipercalcemie, acidoza, sete, scadere in greutate, deshidratare, glicozurie, diabet, scaderea tolerantei la glucoza, hipocloremie, hipervolemie, hipoproteinemie.
Hematologic: anemie (⅓ din pacienti), granulocitopenie, neutropenie, leucopenie, trombocitopenie, tromboze, limfadenopatie, tulburari de coagulare, scaderea factorilor coagularii, scaderea protrombinei, anemie hipocroma, pancitopenie, hemoliza, leucocitoza, limfopenie.
Manifestari generale: febra, sepsis, dureri de spate sau toracice, casexie, edem, abcese, edeme periferice, hipotermie, sincopa, dureri toracice substernale, ascita, hiperpirexie maligna, herpes simplex, infectii virale, toxoplasmoza.
SNC: cefalee, convulsii, tremor, ataxie, dementa, stupor, meningita, modificari EEG, vertij, coma, encefalopatie, diskinezie, tulburari extrapiramidale, hemipareze, paraplegie, tulburari de vorbire, ataxie, edem cerebral, tetanie, anxietate, somnolenta, amnezie, halucinatii, tulburari de concentrare, labilitate emotionala, psihoze, tentative de suicid, delir, tulburari de personalitate.
Sistem nervos periferic: hiperestezie, neuropatie, tulburari senzoriale, hiperestezie, hipertonie, hiperkinezie, paralizia corzilor vocale, hiporeflexie, hiperreflexie, neuropatie periferica.
Musculoscheletal: artralgii, mialgii, contractii involuntare, artroze, torticolis, sinovite.
Gastro-intestinale:greturi si varsaturi, diaree, anorexie, disfagie, dispepsie, hemoragii rectale, constipatie, melena, pancreatita, stomatita, enterita, glosita, enterocolita, colita pseudomembranoasa, leucoplachie orala, gastroenterita, hemoragii orale, afectiuni rectale, colite, ulcer duodenal.
Hepatic: tulburari ale functiei hepatice, colecistita, cole-litiaza, hepatita, hepatosplenomegalie, colestaza hepatica, icter.
Cardio-vasculare: HTA, tahicardie sinusala, bloc a-v grad I, modificari nespecifice ale segmentului ST, hipotensiune, cardiomiopatie, insuficienta cardiaca, stop cardiac, bradicardie, aritmii, extrasistole, fibrilatie atriala, tromboflebita superficiala la nivelul membrelor superioare, tromboflebita de vena mezenterica.
Respirator: pneumonie, sinuzita rinita, faringita, pleurezie, embolie pulmonara, pneumotorax, hemoptizie, bronhospasm, laringita, bronsita, hemoragie pulmonara.
Oftalmic: nistagmus, edem periorbital, dureri oculare, conjunctivita, diplopie, orbire, decolare de retina, midriaza, fotofobie.
ORL: otita, tinitus, dureri auriculare. Dermatologic: ulceratii ale pielii, prurit, seboree, rash eritematos, rash maculopapular, edem facial, acnee, alopecie, dermatita, prurit anal, agravarea psoriazisului, urticarie, hipertrofia pielii.
Diverse: epistaxis, alterarea gustului, durere sau inflamatie la locul injectarii, sarcom, limfom malign, ginecomastie.

Mod de administrare

Intravenos: Retinita CMV In SIDA; Initial, la o functie renala normala: 60 mg/kg administrat timp de o ora la fiecare 8 ore, sau 90 mg/kg corp la 12 ore timp de 2-3 saptamani In functie de raspunsul obtinut.
Doza de intretinere: 90-120 mg/kg/zi (In concordanta cu functia renala) administrat iv In perfuzie timp de 2 ore. Majoritatea incep cu 90 mg/kg/zi; se creste doza la 120 mg/kg/zi datorita progresiei retinitei.
Infectii herpetice rezistente la acyclovir, la pacientii imunodeprimati- Initial: 40 mg/kg la pacientii cu functie renala normala, iv, timp de o ora la fiecare 8 sau 12 h timp de 2-3 saptamani sau pana cand se vindeca leziunile.
Doza de Intretinere: vezi doza din retinita CMV.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Reactiile alergice la iedera salbatica, stejarul salbatic si otetarul salbatic

    Generalitati Iedera salbatica, alaturi de stejarul salbatic si otetarul salbatic sunt plante responsabile de aparitia dermatitei de contact (eruptie tegumentara de natura alergica ce apare la contactul cu aceste plante). Eruptia caracteristica este sub forma de linii...citeste mai mult

  • Neurodermatita

    Generalitati Neurodermatita cunoscuta si sub numele de lichen simplex este o forma cronica de dermatita. Din cauza pruritului constant si a scarpinarii, pielea se ingroasa si isi modifica textura. Pruritul (mancarimea) poate fi cauzata de o intepatura de insecta,...citeste mai mult

  • Fentanil

    Descriere Fentanilul este un analgezic opioid, sintetizat in anii 1950 in Belgia de catre Paul Janssen, cu o potenta analgezica de aproximativ 80 ori mai mare decat morfina.A fost introdus in practica medicala in anii 1960 ca anestezic intravenos sub denumirea...citeste mai mult

  • Ergotamina - aliatul impotriva migrenelor

    Generalitati Migrenele sunt dureri de cap cu caracter recurent ce pot fi uni sau bilaterale, pot sau nu sa fie insotite de aura migrenoasa sau prodrom dar care, indiferent de tipul lor, altereaza foarte mult starea de sanatate a pacientului si ii scad considerabil...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter