Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Fluroblastin, solutie injectabila

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Fluroblastin, solutie injectabila

Ce este Fluroblastin si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Fluroblastin este folosit pentru tratamentul paleativ al tumorilor de san, colon, rect, stomac, pancreas si ovare. Fluroblastin poate fi folosit singur (monoterapie) sau in combinatie cu alti agenti (polichimioterapie).

Mod de administrare

Se vor urma ca reguli generale urmatoarele indicatii: Fluroblastin va fi administrat intravenos la o doza ajustata in functie de greutatea corporala. La pacientii obezi sau la cei cu retentie hidrica excesiva ce a indus o crestere in greutate, doza va fi calculata pe baza greutatii corporale ideale. Nu se va depasi doza totala zilnica de 1 g. Posologia de mai jos este valabila pentru monoterapie.

Terapia initiala: 12 mg/kg corp/zi (se va lua in considerare doza maxima totala pe zi) pentru 5 zile consecutive in injectie intravenoasa rapida, urmat de 6 mg/kg corp in zile alternative de 11 ori tot in injectie intravenoasa (luand in considerare eventuala aparitie a efectelor citotoxice). Medicamentul va fi intrerupt pentru o saptamana, iar dupa aceea se initiaza o terapie de mentinere dupa schema de mai jos. O schema initiala alternativa este de 15 mg/kg corp (a se tine cont de limita superioara a dozei maxime pe zi!) in solutie de dextroza 5% ca perfuzie intravenoasa pentru 4-8 ore.

A se repeta zilnic pana la aparitia efectelor adverse. Cand dispar efectele toxice se va initia terapia de mentinere. Terapia de mentinere: 5-10 mg/kg corp intravenos o data pe saptamana.

Posologia alternativa: 15 mg/kg corp ca injectie intravenoasa rapida o data pe saptamana timp de 4 saptamani. Doza poate fi crescuta la 20 mg/kg corp o data pe saptamana (doza singura nu va depasi 1 g). La aparitia efectelor adverse, tratamentul va fi intrerupt pana la disparitia acestora. Se va putea reincepe cu o doza de 5 mg/kg corp mai joasa fata de cea care a provocat aparitia efectelor adverse. Limitele administrarii: Factorii ce limiteaza doza sunt simptomele toxice.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Fluroblastin nu va fi utilizat in sarcina, la pacienti cu depresie medulara accentuata, in discrazii severe, deficit de functie hepatica si infectii.

Interactiuni medicamentoase

Orice medicament care influenteaza negativ functia medulara (utilizarea simultana a unui alt citostatic ce induce citopenie) accentueaza toxicitatea Fluroblastinului.

Reactii adverse posibile

Tratamentul cu Fluroblastin trebuie imediat intrerupt la aparitia unuia din urmatoarele semne toxice: stomatita sau esofagita; voma severa, rezistenta la antiemetice; diaree; ulcerare gastro-intestinala si sangerare; alte cauze de sangerare. Alopecia sau dermatita pot de asemenea aparea, dar sunt rapid reversibile la intreruperea tratamentului cu Fluroblastin. In cazuri extrem de rare s-a observat cardiotoxicitate.

Informatii suplimentare

Ambalaj

Fluroblastin 250 mg. 5 ml fiola de 250 mg solutie injectabila.O cutie contine 10 fiole.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Reactiile alergice la iedera salbatica, stejarul salbatic si otetarul salbatic

    Generalitati Iedera salbatica, alaturi de stejarul salbatic si otetarul salbatic sunt plante responsabile de aparitia dermatitei de contact (eruptie tegumentara de natura alergica ce apare la contactul cu aceste plante). Eruptia caracteristica este sub forma de linii...citeste mai mult

  • Neurodermatita

    Generalitati Neurodermatita cunoscuta si sub numele de lichen simplex este o forma cronica de dermatita. Din cauza pruritului constant si a scarpinarii, pielea se ingroasa si isi modifica textura. Pruritul (mancarimea) poate fi cauzata de o intepatura de insecta,...citeste mai mult

  • Fentanil

    Descriere Fentanilul este un analgezic opioid, sintetizat in anii 1950 in Belgia de catre Paul Janssen, cu o potenta analgezica de aproximativ 80 ori mai mare decat morfina.A fost introdus in practica medicala in anii 1960 ca anestezic intravenos sub denumirea...citeste mai mult

  • Ergotamina - aliatul impotriva migrenelor

    Generalitati Migrenele sunt dureri de cap cu caracter recurent ce pot fi uni sau bilaterale, pot sau nu sa fie insotite de aura migrenoasa sau prodrom dar care, indiferent de tipul lor, altereaza foarte mult starea de sanatate a pacientului si ii scad considerabil...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter