Fluocinolon n atb - unguent
Informatii prospect Fluocinolon n atb - unguent
Ce este Fluocinolon N Atb si pentru ce se utilizeaza
Indicatii
Fluocinolon N Atb este indicat pentru:
- eczeme intinse corticosensibile si alte dermatite acute si cronice infectate sau susceptibile de a se infecta cu germeni sensibili la neomicina: dermatita atopica, neurodermatita, dermatita de contact;
- dermita seboreica, prurit ano - genital;
- lichen simplu cronic, dermita de staza;
- intertrigo, dermatita exfoliativa;
- psoriazis (in special cazurile cronice, stabilizate);
- leziuni acute, inflamatorii.
Mod de administrare
Utilizati intotdeauna acest medicament exact asa cum v-a spus medicul sau farmacistul. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
Fluocinolon N Atb este destinat exclusiv uzului extern.
Adulti
Aplicati medicamentul in strat subtire pe zona afectata, de 2-3 ori pe zi, masand usor circular, pentru a favoriza patrunderea unguentului. Nu utilizati Fluocinolon N Atb pe suprafete mari si nu depasiti 7 zile de tratament.
Copii
Fluocinolon N Atb nu trebuie utilizat la copiii cu varsta sub 2 ani din motive legate de probleme referitoare la siguranta.
Varstnici
Fluocinolon N Atb poate fi administrat si la varstnici.
Daca un tratament prelungit este necesar, acesta se va continua sub supraveghere medicala. Nu folositi pansamente ocluzive, decat daca medicul va indica acest lucru. Spalati mainile inainte si dupa fiecare aplicare a unguentului.
Daca utilizati mai mult Fluocinolon N Atb decat trebuie
Daca suspectati supradozajul, adresati-va imediat medicului dumneavoastra sau departamentului de primire urgente.
Daca uitati sa utilizati Fluocinolon N Atb
Daca ati uitat sa aplicati o doza, utilizati medicamentul imediat ce va amintiti. Totusi, daca este timpul pentru urmatoarea doza, aplicati-o doar pe aceasta. Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.
Daca incetati sa utilizati Fluocinolon N Atb
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Atentionari si precautii
Contraindicatii
Nu utilizati Fluocinolon N Atb:
- daca sunteti alergic la fluocinolon acetonid, sulfat de neomicina sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament.
- daca suferiti de: leziuni cutanate tuberculoase si sifilitice; infectii fungice, virale sau parazitare; rani sau tegument care prezinta ulceratii; dermatita periorala; acnee vulgara, acnee rozacee; atrofie cutanata.
- la copii cu varsta sub 2 ani, datorita riscului de absorbtie cutanata a neomicinei, cu risc ototoxic.
Nu aplicati acest medicament la nivelul pleoapelor (creste riscul de aparitie a glaucomului).
Nu aplicati acest medicament la nivelul canalului auditiv in cazul perforatiei de timpan.
Precautii
Inainte sa utilizati Fluocinolon N Atb, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. in timpul administrarii de Fluocinolon N Atb pe perioade mai mari sau repetate pot aparea reactii alergice la locul administrarii. Prezenta glucocorticoidului nu impiedica eventualele manifestari alergice datorate neomicinei. Intrerupeti utilizarea de Fluocinolon N Atb la primele semne de alergie. Nu utilizati acest medicament o perioada lunga de timp, pe suprafete mari de piele, sub pansament ocluziv sau la nivelul zonelor de flexie. Acest lucru poate duce la cresterea probabilitatii de aparitie a reactiilor adverse.
Nu utilizati Fluocinolon N Atb mai mult de 7 zile, iar la nivelul fetei mai mult de 5 zile. Evitati contactul cu ochii sau cu mucoasele. Aplicati masuri de igiena locala pentru a preveni reinfectarea. In cazul unei infectii severe cu germeni rezistenti la neomicina, aparute in timpul tratamentului de lunga durata, medicul dumneavoastra va va institui antibioterapie pe cale generala conform antibiogramei.
Evitati aplicarea de Fluocinolon N Atb pe sani, in timpul alaptarii, datorita riscului de ingestie a medicamentului de catre nou-nascuti si sugari.
Copii
Copiii pot fi mai susceptibili la toxicitate sistemica la doze echivalente datorita suprafetei cutanate mai mari in raport cu greutatea corporala.
Interactiuni medicamentoase
Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca utilizati, ati utilizat recent sau s-ar putea sa utilizati orice alte medicamente.
Sarcina si alaptarea
Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Fluocinolon N Atb nu are nici o influenta sau are o influenta neglijabila asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
Fluocinolon N Atb contine propilenglicol si monostearat de propilenglicol care pot provoca iritatie cutanata. Fluocinolon N Atb contine p-hidroxibenzoat de metil (E 218) care poate provoca reactii alergice (chiar intarziate).
Reactii adverse posibile
Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Posibile reactii determinate de fluocinolon acetonid:
-rare: infectie secundara, piele aspra, fragila, acnee, pustule, crestere in exces a parului, aparitia sau agravarea acneei rozacee, dermatita in jurul gurii, subtierea pielii, diminuarea consistentei si elasticitatii acesteia, vergeturi, dilatarea vaselor superficiale.
Aplicarea unor cantitati mari de unguent, timp indelungat, pe suprafete intinse de piele sau la nivelul unor zone cu absorbtie crescuta (la nivelul pliurilor cutanate sau a pansamentelor ocluzive in special la copii) pot determina efecte cortizonice sistemice, asa-numitul sindrom Cushing care include simptome numeroase (ex.:hiperglicemie, fata”in luna plina”, senzatia de slabiciune, hiperglicemie).
Tratamentul cronic cu corticosteroizi poate interfera cu procesul de crestere si dezvoltare la copii.
Hipertensiunea intracraniana a fost raportata la copiii tratati cu corticosteroizi topici. Manifestarile hipertensiunii intracraniene includ bombarea fontanelelor si durere de cap.
Posibile reactii determinate de neomicina:
Cu frecventa necunoscuta: - eczema alergica de contact (aceasta a fost raportata mai frecvent in caz de aplicare pe dermatita de staza, in special periulceroasa, in caz de aplicare prelungita peste 8 zile si in caz de utilizare sub bandaj ocluziv.), ototoxicitate, nefrotoxicitate.
Reactiile adverse au fost clasificate utilizand urmatoarea conventie:
Foarte frecvente: pot afecta mai mult de 1 din 10 persoane.
Frecvente: pot afecta pana la 1 din 10 persoane
Mai putin frecvente: pot afecta pana la 1 din 100 persoane
Rare: pot afecta pana la 1 din 1000 peroane
Foarte rare: pot afecta pana la 1 din 10000 persoane.
Cu frecventa necunoscuta: frecventa nu poate fi estimata din datele disponibile.
Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect.
Cum se pastreaza Fluocinolon N Atb
Nu lasati acest medicament la vederea si indemana copiilor.
A se pastra la temperaturi sub 25 grade Celsius, in ambalajul original.
Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe cutie dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.
Informatii suplimentare
Compozitie
- Substantele active sunt: fluocinolon acetonid si sulfat de neomicina. Un gram unguent contine fluocinolon acetonid 0,25 mg si sulfat de neomicina 5 mg.
- Celelalte componente sunt: vaselina alba, propilenglicol, monostearat de propilenglicol,
stearat de glicerol si laureth-23, p-hidroxibenzoat de metil (E 218), acid citric anhidru, apa purificata.
Ambalaj
Unguent omogen, onctuos, de culoare alb-galbuie.
Este disponibil in cutii cu un tub din aluminiu a 18 g unguent.
Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si fabricantul
Antibiotice SA
Str. Valea Lupului nr. 1, 707410
Iasi, Romania.
Acest prospect a fost revizuit in Iunie 2014
Atentie
Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.
Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.
Citeste si
Arhiva-
Alegerea cremei hidratante potrivite pentru ten
Generalitati Ar putea sa para destul de simplu sa va achizitionati o crema hidratanta, dar cand va veti plimba printre rafturile magazinelor v-ati putea afla in dificultate. Exista creme hidratante pentru ten, corp, lotiuni sau unguente pentru pielea uscata,...citeste mai mult
-
Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere
Generalitati Anticonceptionalele intra in categoria metodelor contraceptive si reprezinta forma farmaceutica a acestora ce sunt administrate sub forma de pilule sau tablete (comprimate) ori chiar si in forma de unguente sau creme. Anticonceptionalele reprezinta o...citeste mai mult
-
Conjunctivita - cauze, simptome, tratament
Ce este conjunctivita Conjunctivita este o inflamatie a mucoasei pleoapelor (tesutul subtire situat pe fata posterioara a pleoapelor si pe suprafata globului ocular, cu rol in apararea si mentinerea umeda a ochilor). Cauzele aparitiei conjunctivitei Cauzele...citeste mai mult
-
Abcesele cutanate: tipuri, cauze si tratament
Generalitati Abcesele cutanate sunt infectii localizate sub forma unor mici umflaturi pe suprafata tesutului cutanat sau in tesuturile moi de sub piele, aparute sub actiunea unor agenti parazitari sau microbieni. Masa sensibila formata se inroseste si este calda...citeste mai mult
Gasesti in Comunitate
-
De cate ori pe zi se poate folosi fluocinolon?
Va rog sa-mi spuneti de cate ori pe zi este indicata folosirea fluocinolonului pentru vindecarea unei iritatii la pasarica a unei fetite de 3 luni si jumatate.Daca o schimb de 5 ori pe zi este bine sa o ung tot de atatea ori?Cate zile este indicata utilizarea acestui unguent din gama...
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter