Flexen, capsule gelatinoase
Informatii prospect Flexen, capsule gelatinoase
Ce este Flexen si pentru ce se utilizeaza
Indicatii
Ketoprofenul, principiul activ al gamei de produse Flexen este un compus nesteroidian, derivat din benzofenona, inzestrat cu activitate antiinflamatorie, analgezica, antireumatica si antipiretica. Ketoprofenul este, practic, lipsit de efecte asupra sistemelor cardio-vascular, respirator si neurovegetativ. Nu poseda nici o actiune psi-hotropa, nici proprietati spasmolitice, antihistaminice sau antisero-toninice. Nu modifica colereza si diureza. Are drept caracteristici principale rapiditatea de actiune, tolerabilitatea buna generala si posibilitatea de a fi utilizat in tratamente prelungite in afectiuni reumatice si cronice.
De asemenea, tolerabilitatea gastrointestinala evaluata la animale de experienta s-a dovedit mai buna decat a altor antiinflamatoare nesteroidiene (ex: indometacin). Caracteristicile farmacocinetice ale ketoprofenului evaluate la subiectii sanatosi dupa administrare orala, rectala si intramusculara s-au dovedit similare pentru primele doua cai de administrare, aratand un volum de distributie egal cu 10 - 15% din greutatea corporala. Ketoprofenul este absorbit rapid dupa administrare orala (varful plasmatic intre 0,5 si 2 ore); 90% din doza administrata este eliminata in decurs de 24 de ore, cea mai mare parte fiind eliminata dupa circa 6 ore de la ingestie. Concentratia medie a ketoprofenului in plasma atinge valori cuprinse intre 0,45 si 6,62 (g/ml dupa administrarea unei doze de 50 mg de 4 ori pe zi.
Afectiuni reumatice, inflamatorii si dureroase de diferite origini: osteoartroze cu localizare diversa; spondilite anchilozante; guta acuta; artrite reumatoide; bursite; tendinite; sinovite; capsulite; sciatalgie; radiculite; mialgii; contuzii; entorse; luxatii; rupturi mus-culare; flebite; tromboflebite superficiale; limfangite.
Mod de administrare
Capsule: 2 capsule de 2-3 ori pe zi de preferinta dupa mesele principale. Supozitoare: 1-2 supozitoare pe zi. Gel: 2-3 aplicari zilnice pe locul dureros. In cazul bolnavilor varstnici, posologia trebuie atent stabilita de catre medic, care va recomanda o eventuala reducere a dozelor mai sus mentionate.
Atentionari si precautii
Contraindicatii
Ulcer peptic in faza activa, anamneza de ulcer peptic recurent, dispepsie cronica, gastrite, insuficienta renala severa, leucopenie si neutropenie, tulburari grave de hemocoagulare. Hipersensibilitate la ketoprofen. Exista posibilitatea de hipersensibilitate incrucisata cu acid acetilsalicilic sau alte medicamente antiinflamatorii nesteroidiene. Prin urmare, ketoprofenul nu trebuie administrat bolnavilor la care acidul acetilsalicilic sau alte medicamente antiinflamatorii au provocat simptome de astm, rinite, urticarie. Supozitoarele nu trebuie administrate bolnavilor cu tulburari hemoroidale sau celor afectati recent de proctite.
Precautii
Utilizarea prelungita a gelului poate determina fenomene de sensibilizare. In astfel de situatii este recomandata intreruperea tratamentului. Utilizarea ketoprofenului la bolnavii cu astm bronsic sau cu diateza alergica poate induce o criza astmatica. La bolnavii cu afectiuni renale administrarea ketoprofenului se va face cu atentie, avand in vedere eliminarea predominent renala a medicamentului.
Sarcina si alaptarea
Administrarea ketoprofenului, chiar daca experimental nu s-a observat o toxicitate embriofetala pentru posologii comparabile cu cele recomandate in utilizarea clinica, nu este recomandabila in perioada sarcinii, alaptarii si in copilarie.
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Necunoscute.
Reactii adverse posibile
Ca si in cazul altor antiinflamatorii nesteroidiene, se pot intalni tulburari de obicei trecatoare ale tractului gastro-intestinal ca gastralgii, greata, varsaturi, diaree si flatulenta. In special la utilizarea supozitoarelor se pot manifesta tulburari locale (usturimi, arsuri) si diminuarea consistentei scaunului. Numai in mod exceptional, au fost semnalate hemoragii gastrointestinale, disurie trecatoare, astenie, cefalee, senzatie de ameteala si exantem cutanat.
Informatii suplimentare
Compozitie
100 mg. Fiecare supozitor contine: Ketoprofen 100 mg. Excipienti: acid silicic 50 mg, gliceride semisintetice 1,85 mg.
Atentie
Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.
Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.
Citeste si
Arhiva-
Infectiile vaginale micotice
Generalitati Vaginitele micotice sunt determinate de un exces de crestere a ciupercilor in vagin. Infectiile micotice sunt foarte frecvente la femeile de varsta fertila, dar pot sa apara la orice alta varsta. Desi creaza disconfort, vaginitele micotice...citeste mai mult
-
Glutamatul de sodiu utilizat ca adaos alimentar - un pericol pentru sanatate
Ce este glutamatul de sodiu Glutamatul de sodiu sau monosodic este una dintre cele mai cunoscute substante ce se regaseste in anumite alimente, dar si in industria alimenta cu rol de potentiator de arome. Mai este cunoscut ca fiind si un aminoacid non-esential si de...citeste mai mult
-
Capsula endoscopica - generalitati, utilizare, pregatire
Generalitati Capsula endoscopica este una din cele mai performante metode imagistice care se refera la o relativa invaziune,desi comparativ cu toate metodele cunoscute este de o acuratete si detaliere mult sporita fata de celelalte metode. Metodele imagistice...citeste mai mult
-
Diferenta dintre cafeaua clasica si cea din capsule
Consumul de cafea Servirea cafelei nu reprezinta doar un simplu obicei, unele persoane facand din acesta chiar un adevarat ritual ce nu trebuie ratat. Astfel, cafeaua poate fi servita sub diferite forme, mai slaba sau mai puternica, fiecare persoana avand propriile...citeste mai mult
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter