Fenistil, solutie orala
Informatii prospect Fenistil, solutie orala
Ce este Fenistil, solutie orala si pentru ce se utilizeaza
Indicatii
Dimetinden maleat, un derivat fenindenic, este un antagonist al receptorilor H1. In plus, dimetindenul maleat are activitate antikininica, usoare efecte anticolinergice si sedative, insa fara proprietati antiemetice. In consecinta, el reduce hiperpermeabilitatea capilara ulterioara reactiilor de hipersensibilizare imediata. Prin asocierea cu un antagonist de receptori H2, Fenistil-ul suprima virtual toate efectele circulatorii ale histaminei.
Tratamentul simptomatic al reactiilor alergice: urticarie, alergii ale cailor respiratorii superioare precum febra fanului si rinita perena, alergii alimentare si medicamentoase. Prurit de variate etiologii, cu exceptia pruritului colestatic. Prurit in bolile eruptive, ca de exemplu, in varicela. Intepaturi de insecte. Ca adjuvant in eczeme si alte dermatoze pruriginoase de origine alergica.
Mod de administrare
Adulti si copii peste 12 ani: doza uzuala zilnica variaza intre 3-6 mg dimetinden maleat, divizata in 3 prize; aceasta corespunde: picaturi 1 mg/ml: 20-40 picaturi, de 3 ori pe zi. Pacientilor cu tendinta la somnolenta li se recomanda 40 de picaturi inainte de culcare si 20 de picaturi dimineata, la micul dejun.
Copii:
Nou nascuti cu varsta intre o luna si un an (numai cu recomandarea medicului): 3-10 picaturi, de 3 ori pe zi
Copii de la 1 la 3 ani : 10-15 picaturi Fenistil, de 3 ori pe zi
Copii de la 3 la 12 ani : 15-20 de picaturi Fenistil, de 3 ori pe zi.
Fenistil, picaturi orale, solutie nu trebuie pastrat la temperaturi ridicate. Medicamentul se
administreaza in biberonul caldut, chiar inainte de masa. Daca copilul este hranit cu lingurita, administrati picaturile nediluate in lingurita.
Atentionari si precautii
Contraindicatii
Hipersensibilitate la unul din componenti. Copii sub o luna, in special copii prematuri.
Precautii
Glaucom. Retentie urinara asociata tulburarilor uretro-prostatice. Boli obstructive pulmonare cronice. La copii, antihistaminicele pot provoca agitatie. Sub varsta de 1 an, efectul sedativ al Fenistil-ului poate provoca episoade de apnee in timpul somnului. Fenistil-ul altereaza abilitatea conducatorilor auto si capacitatea de concentrare, motiv pentru care se recomanda precautii in cazul activitatilor care necesita atentie crescuta.
Interactiuni medicamentoase
Poate potenta efectul sedativ al medicamentelor care deprima sistemul nervos central (tranchilizante, hipnotice, alcool etc.). Ingestia concomitenta a Fenistil-ului cu alcoolul determina incetinirea marcata a reflexelor. Administrarea concomitenta a IMAO poate creste efectele antimuscarinic si deprimant asupra SNC ale antihistaminicelor. Efectul antimuscarinic al antidepresivelor triciclice si medicamentelor anticolinergice se poate insuma cu cel al antihistaminicelor, ceea ce creste riscul decompensarii glaucomului si cel al retentiei de urina.
Sarcina si alaptarea
Studiile efectuate pe animale nu au demonstrat nici un risc fetal, insa nu exista date umane. Astfel, Fenistil-ul trebuie utilizat doar cand beneficiile terapeutice pentru mama depasesc eventualele efecte negative care pot surveni asupra fatului. Desi studiile releva eliminarea unor cantitati neglijabile de dimetinden prin laptele matern, nu se recomanda administrarea Fenistil-ului in perioada de alaptare.
Reactii adverse posibile
Frecvent: somnolenta, in special la inceputul tratamentului si la doze mari (aproximativ 8% din cazuri). Ocazional: tulburari gastrointestinale (printre care greata), uscaciunea gurii si/sau a gatului, vertij, agitatie, cefalee. Cazuri izolate: edem, eruptii cutanate, spasme musculare, tulburari respiratorii.
Supradozare
Ca alti agenti antihistaminici, supradozarea cu Fenistil poate produce: Deprimarea SNC, cu somnolenta (in special la adulti), sau stimularea SNC si efecte antimuscarinice (in special la copii), cu urmatoarele semne: excitatie, ataxie, tahicardie, halucinatii, spasme tonice sau clonice, midriaza, uscaciunea gurii, retentie urinara, febra. Hipotensiunea este de asemenea posibila. In faza terminala coma se poate agrava prin colaps respirator si moarte. Nu s-au semnalat cazuri mortale de intoxicatie cu Fenistil. Nu exista antidot specific in cazul supradozarii antihistaminice. Masurile de urgenta constau in: provocarea varsaturilor, lavaj gastric cand varsaturile sunt ineficiente, administrarea de carbune activ, laxative saline si, atunci cand se impune, asistenta cardiorespiratorie. Nu se recomanda utilizarea stimulantilor. Vasopresoarele se pot administra pentru combaterea hipotensiunii.
Informatii suplimentare
Ambalaj
Flacoane de 10 si 20 ml. Picaturi. Principiu activ: Dimetinden maleat 1 mg. Excipienti: Conservant E 218, etanol 5%.
Atentie
Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.
Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.
Citeste si
Arhiva-
Candidoza orala sau stomatita candidozica
Generalitati Candidoza bucala sau stomatita candidozica este o afectiune provocata de candida albicans caracterizata prin prezenta unor leziuni si acumularea unor depozite albicioase pe limba sau interiorul obrajilor. Ranile pot fi dureroase si pot sangera usor...citeste mai mult
-
Boli care pot fi contactate din apa contaminata
Generalitati Bolile care pot fi contactate din apa contaminata sunt o cauza majora de mortalitate, mai ales in cazul copiilor. Salubritatea inadecvata, epurarea incorecta a apei si contaminarea apei cu diverse deseuri produc afectiuni precum: gastroenterita, hepatita...citeste mai mult
-
Gripa: e mai bine sa o previi, nu astepta sa o tratezi!
Importanta prevenirii gripei Iata ca am intrat in sezonul rece si ne intrebam daca organismul nostru este pregatit sa faca fata virozelor din aceasta perioada. Este atat de simplu uneori sa avem grija de noi, remediile sunt usor de cules, natura ne ofera tot ce-i mai...citeste mai mult
-
Diareea la copii - sfaturi dietetice
Generalitati Diareea la copii este greu de definit, specialistii considerand-o, de fapt, cresterea numarului obisnuit de scaune pentru copilul respectiv si reducerea consistentei acestora prin cresterea continutului apos. Etiologia ei este plurifactoriala,...citeste mai mult
Gasesti in Comunitate
-
Alergie la saliva de purici
de cativa ani de cand merg la bunici ma intorc acasa cu o urticarie destul de rea. nu am mers niciodata la medic pentru ca imi trecea de indata ce ma intorceam inapoi si uitam de faptul asta...pana urmatoarea data cand mergeam iar, peste un an. acum vreo trei saptamani insa am fost in vizita la...
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter