Fablyn
Informatii prospect Fablyn
Compozitie
Fablyn este un medicament care contine substanta activa lasofoxifen. Este disponibil sub forma de comprimate triunghiulare, de culoarea piersicii (500 micrograme).
Actiune terapeutica
Osteoporoza apare atunci cand nu se genereaza suficient tesut osos nou pentru a inlocui tesutul osos distrus in mod natural. Treptat, oasele devin subtiri si fragile, fiind mai predispuse la rupere (fracturare). osteoporoza este mai frecventa la femei dupa menopauza, cand nivelul estrogenului, hormonul feminin, scade: estrogenul incetineste procesul de distrugere a tesutului osos si scade probabilitatea fracturilor osoase. Substanta activa din Fablyn, lasofoxifen, este un modulator selectiv al receptorului de estrogen (MSRE). Lasofoxifen actioneaza ca „agonist” al receptorului de estrogen (o substanta care stimuleaza receptorul de estrogen) in anumite tesuturi din organism. Lasofoxifen are acelasi efect asupra oaselor ca estrogenul.
Indicatii
Fablyn se utilizeaza in tratamentul osteoporozei (o boala care fragilizeaza oasele) la femeile aflate in postmenopauza (femeile care au trecut de menopauza). Se utilizeaza la femei cu risc de fracturi (ruperea oaselor). S a dovedit ca Fablyn reduce fracturile coloanei vertebrale si ale altor parti ale corpului, dar nu si pe cele de sold. Medicii trebuie sa decida daca sa prescrie Fablyn sau alte tratamente, luand in considerare daca pacienta are simptome de menopauza si posibilele efecte ale tratamentului asupra uterului, sanilor, inimii si vaselor sanguine. Medicamentul se poate elibera numai pe baza de reteta.
Administrare
Doza recomandata de Fablyn este de un comprimat o data pe zi. Poate fi luat la orice ora din zi, cu sau fara alimente sau bautura. Se pot administra suplimente de calciu si vitamina d pacientelor cu aport alimentar scazut. Fablyn este destinat utilizarii pe termen lung. Fablyn trebuie utilizat cu precautie la femeile cu afectiuni grave ale ficatului sau rinichilor.
Contraindicatii
Fablyn un trebuie utilizat la persoane care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la lasofoxifen sau la oricare alt ingredient al acestui medicament. Este interzisa utilizarea lui la pacientele care au avut probleme de tromboembolie venoasa, inclusiv tromboza venoasa profunda (TVP), embolie pulmonara (un cheag de sange in plamani) si tromboza de vena retiniana (un cheag de sange in spatele ochiului). Este interzisa utilizarea la femeile cu sangerari uterina inexplicabile. Fablyn se administreaza numai femeilor care au trecut de menopauza, asadar este interzisa utilizarea la femei care pot ramane insarcinate sau care sunt insarcinate sau alapteaza.
Reactii adverse
Cel mai frecvent efect secundar asociat cu Fablyn (observat la mai mult de 1 din 10 paciente) sunt crampele musculare. Pentru lista completa a tuturor efectelor secundare raportate asociate cu Fablyn, a se vedea prospectul.
Atentie
Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.
Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.
Citeste si
Arhiva-
Mezoteliomul cat de rar este si cum il tratam
Mezoteliomul reprezinta cancerul care are originea in celulele mezoteliale, care alcatuiesc seroasele organismului (pleura, peritoneu, pericard, tunica vaginala testiculului). Acestea tapeteaza diverse organe astfel: pleura pentru plaman, peritoneul pentru organele...citeste mai mult
-
Sarbatori fericite si sanatoase: Cum sa mentii echilibrul intre distractie si sanatate in perioada festiva
Sarbatorile de iarna sunt un moment al anului plin de bucurie, reuniuni cu familia si prietenii, dar si de multe tentatii culinare si activitati care pot afecta sanatatea daca nu sunt gestionate corect. In timp ce ne bucuram de traditiile si obiceiurile specifice acestei...citeste mai mult
-
Terapii inovatoare in tratamentul leucemiei si al limfoamelor
Sistemul imun reprezina principala forma a organismului de lupta atat impotriva infectiilor, cat si a cancerului. In corpul uman zilnic cateva zeci de celule sufera mutatii si care ar putea sa fie canceroase, dar sistemul imun le indeparteaza in diverse moduri.citeste mai mult
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter