Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Evoxac, capsule

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 08 Aprilie 2024

Informatii prospect Evoxac, capsule

Ce este Evoxac si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Agonist colinergic. Agonist colinergic care se leaga de receptorii muscarinici, determinand hipersalivatie si transpiratie abundenta, hipertonicitate a musculaturii netede GI si a tractului urinar. Se absoarbe rapid. Nivel maxim in ser: 1,5-2 h. Este metabolizat in ficat si se elimina prin urina.

Tratamentul xerostomiei in sindromul Sjogren.

Mod de administrare

Adulti: 30 mg 3/zi.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Astm necontrolat, cand mioza este contraindicata (glaucom in unghi ingust, irita acuta), lactatia.

Precautii

Se utilizeaza cu precautie si sub supraveghere medicala atenta la pacientii cu antecedente de boli CV, litiaza biliara sau litiaza renala si la pacientii cu astm, bronsita cronica, BPOC.
Observatii pentru pacient – familie. Boala se intalneste mai ales la femei dupa menopauza si include artrita reumatoida, xerostomie, xeroftalmiei si conjunctivita. Administrati conform prescriptiei, 3/zi, cu sau fara alimente. Anuntati aparitia ametelilor, confuziei, letargiei, diminuarea vederii nocturne sau a perceptiei la distanta. Aveti grija la efectuarea unor activitati ce necesita atentie sporita pana la epuizarea efectului medicamentului. Transpiratia excesiva, dorinta frecventa de a urina, greata si diareea sunt semne si simptome ale stimularii colinergice excesive. Intrerupeti administrarea si anuntati medicul.
Evaluarea si controlul terapiei. Monitorizati electrolitii, aportul si eliminarile, testele functionale renale si hepatice.

Supradozaj

Simptome: cefalee, tulburari ale vederii, lacrimatie, transpiratii, dispnee, spasm gastro-intestinal, greturi si varsaturi, diaree, bloc AV, tahicardie sau bradicardie, hipo- sau hipertensiune, stare de soc, aritmii cardiace. Tratament: masuri suportive. Pot fi folosite atropina si epinefrina in cazul depresiei cardiovasculare sau bronhoconstrictiei.

Interactiuni medicamentoase

Antimuscarinice. Blocheaza efectele medicamentului. Beta-blocante. Posibile tulburari de conducere. Parasimpatomimetice. Efecte colinergice aditionale.

Reactii adverse posibile

Gastro-intestinale: greturi si varsaturi, diaree, hipersalivatie, constipatie, hipertrofie si durere la nivelul glandei salivare, reflux gastroesofagian, dureri dentare, stomatita ulcerativa, xerostomie, sialadenita.
SNC: cefalee, ameteli, insomnie, anxietate, anorexie, depresie.
Respirator: sinuzita, ICRS, rinita, faringita, bronsita, pneumonie, epistaxis.
Dermatologic: transpiratie excesiva, prurit, rash.
Genito-urinare: infectii urinare, poliurie, vaginita, cistita.
Oftalmic: conjunctivita, tulburari de vedere, durere sau infectie oculara, xeroftalmie.
Manifestari generale: fatigabilitate, rigiditate, astenie, tremor, edem periferic, febra, reflexe diminuate, infectii micotice, reactii alergice.
Diverse: dureri toracale, de spate sau scheletice, artralgie, hipertonie, mialgie, otalgii, otita medie, anemie, palpitatii.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Capsula endoscopica - generalitati, utilizare, pregatire

    Generalitati Capsula endoscopica este una din cele mai performante metode imagistice care se refera la o relativa invaziune,desi comparativ cu toate metodele cunoscute este de o acuratete si detaliere mult sporita fata de celelalte metode. Metodele imagistice...citeste mai mult

  • Diferenta dintre cafeaua clasica si cea din capsule

    Consumul de cafea Servirea cafelei nu reprezinta doar un simplu obicei, unele persoane facand din acesta chiar un adevarat ritual ce nu trebuie ratat. Astfel, cafeaua poate fi servita sub diferite forme, mai slaba sau mai puternica, fiecare persoana avand propriile...citeste mai mult

  • Opiu

    Descriere Opiul si preparatele pe baza de opiu sunt cunoscute de aproape patru mii de ani, fiind folosite ca unele din cele mai vechi remedii ale durerii. In prezent, preparatele de opiu au o utilizare limitata in terapie, fiind folosite in special ca analgezice si...citeste mai mult

  • Otoscleroza

    Generalitati Otoscleroza reprezinta o crestere osoasa anormala localizata in urechea medie, ce poate duce la hipoacuzie si in final la pierderea completa a auzului. Este o boala cu componenta genetica ce afecteaza metabolismul osos si afecteaza predominant capsula...citeste mai mult

Gasesti in Comunitate

  • EVOXAC, capsule

    De unde as putea achizitiona acest medicament ?am fost diagnosticata cu sindromul sjogren.Va rog ajutati-ma

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter