Euphyllin quick 200, comprimate efervescente
Informatii prospect Euphyllin quick 200, comprimate efervescente
Indicatii
Tratamentul si prevenirea dispneei acute date de ingustarea cailor respiratorii (bronhoconstrictie) din astmul bronsic si alte boli respiratorii.
Indicatie pentru diabetici: 1 tableta de Euphylin quick 200 contine 213 mg monohidrat de lactoza (0,02 BE).
Contraindicatii
Absolute - hipersensibilitate cunoscuta la substanta activa sau la unul din ingredienti: infarct miocardic acut, tahiaritmii acute, copii sub 6 ani.
Relative - angina pectorala instabila, HTA severa hipertireoza, cardiomiopatie hipertrofica obstructiva, ulcer, crize epileptice.
In sarcina se administreaza cu precautie deoarece trece bariera fetoplacentara si poate afecta fatul. Euphylin trece si in laptele matern.
Precautii
Varstnici (risc de supradozare) se indica controlul nivelului seric al teofilinei la conducatori auto.
Reactii adverse
Cefalee, agitatie, tremor, insomnie, puls accelerat sau neregulat, greata, varsaturi, diaree, hipopotasemie si hipercalcemie, cresterea glicemiei, a creatinei si a ureei sangvine. Datorita relaxarii cardiei, poate aparea reflux gastroesofagian in cursul noptii. La nivele plasmatice inalte, peste 25 mg/l teofilina pot aparea reactii adverse toxice: claudicatii, hipotensiune aritmii ventriculare si manifestari gastrointestinale severe (chiar sangerari gastrointestinale).
Mod de administrare
Doza de Euphylin se stabileste individual in functie de efect. Ar fi indicat ca doza sa se stabileasca dupa ce a fost efectuata Teofilinemia (8-20 mg/l). Doza se stabileste in functie de greutatea corporala ideala, deoarece Teofilina nu se acumuleaza in tesutul adipos. La adulti doza zilnica este de 11-13 mg/kg corp. La copii peste 6 luni si la fumatori, doza necesara mai mare decat cea stabilita pe kg corp datorita ratei de eliminare crescuta. In dispneea acuta doza necesara este de 4-5 mg de Teofilina. In cazul in care pacientul este sau a fost recent in terapie cu teofilina, doza se injumatateste. In terapia de atac se administreaza 1-2 tablete in functie de greutatea corporala. Doza de intretinere variaza in functie de greutatea corporala si varsta. Obisnuit se administreaza 1-2 tablete efervescente dizolvate in apa (200-400 mg Teofilina) de 3 ori/zi, cu pauza de cel putin 8 ore intre administrari. Doza zilnica la adulti poate sa ajunga la 6 tablete efervescente. in terapia de lunga durata se incepe administrarea seara inainte de culcare, iar doza zilnica se va creste treptat in 2-3 zile. Atat cresterea cat si scaderea dozei se va face doar la indicatia medicului. in cazul lipsei acute de aer, Euphylin quick 200 se va administra imediat, iar in rest dupa mese dizolvat in apa. Durata terapiei variaza, functie de tipul si severitatea bolii si este stabilita de catre medicul curant.
Atentie
Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.
Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.
Citeste si
Arhiva-
Prim ajutor in caz de inec cu alimente
Inecul cu mancare Blocarea alimentelor in gat reprezinta o situatie ce poate fi incomoda si infricosatoare. Identificarea semnelor de sufocare si cunoasterea pasilor ce trebuie urmati in caz de urgenta sunt elemente ce pot salva viata unei persoane, astfel incat orice...citeste mai mult
-
Gustari sanatoase cu mai putin de 200 de calorii
Generalitati Studiile arata ca mesele regulate sau gustarile luate intre mese pot contribui la controlul valorilor zaharului din sange, imbunatatesc metabolismul si previn supraalimentarea. Pentru a va mentine numarul de kilograme, secretul este sa va bucurati de...citeste mai mult
-
Vitamina C in viroza respiratorie
Generalitati Vitamina C sau acidul ascorbic este o vitamina hidrosolubila esentiala organismului fiind gasita in multe procese de formare a vaselor de sange, cartilajelor, muschilor, oaselor etc . Este un puternic antioxidant avand rolul de a proteja organismul...citeste mai mult
-
Pulsul si bataile normale ale inimii
Generalitati Pulsul reprezinta expansiunea ritmica a arterelor sanguine care se comprima pe un plan osos si reflecta numarul de batai ale inimii care au loc pe parcursul unui minut. Bataile inimii difera de la o persoana la alta. Pulsul este mai mic atunci cand un...citeste mai mult
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter