Etoposid-teva, solutie perfuzabila
Informatii prospect Etoposid-teva, solutie perfuzabila
Ce este Etoposid - Teva si pentru ce se utilizeaza
Indicatii
Etopozida este un medicament antineoplazic care poate fi utilizat in monoterapie sau in asociere cu alte chimioterapice anticanceroase.
Datele curente confirma faptul ca etopozida poate fi utilizata in terapia cancerului pulmonar cu celule mici si a carcinomului testicular rezistent non-seminal.
Utilizarea in pediatrie: Nu a fost stabilita eficacitatea si siguranta administrarii medicamentului la copii.
Mod de administrare
Acest preparat este destinat administrarii intravenoase. Se va administra cu prudenta pentru a evita extravazarea.
Pentru toate indicatiile, dozele uzuale recomandate de Etoposide-TEVA sunt cuprinse intre 60-120 mg/m2 si zi, timp de 5 zile consecutiv. Doza maxima pentru o cura este de 650 mg/m2. Curele nu vor fi repetate la intervale mai mici de 21 zile, datorita mielosupresiei induse de etopozida. In orice caz, curele repetate nu se vor administra decat daca numarul de elemente figurate ale sangelui este satisfacator.
In terapia asociata, dozele de etopozida vor fi ajustate corespunzator.
Doza necesara de Etoposide-TEVA va fi diluata cu glucoza 5% solutie perfuzabila sau clorura de sodiu 0,9% solutie perfuzabila pana la o concentratie finala de 0,2 mg/ml.
Administrarea se va face prin perfuzie intravenoasa cu o durata de minim 30 minute si maxim 2 ore.
Durata tratamentului este stabilita de catre medic, care va tine cont de stadiul bolii, terapia asociata administrata (daca este cazul) si starea terapeutica individuala. Tratamentul cu etopozida va fi intrerupt daca tumora nu raspunde la tratament, daca boala progreseaza sau apare toxicitate intolerabila.
Pacienti varstnici: nu este necesara ajustarea dozelor.
La pacientii cu insuficienta renala este necesara ajustarea dozelor. Pacientii cu un clearance al creatininei peste 50 ml/minut nu necesita o ajustarea initiala a dozelor. Pacientilor cu un clearance al creatininei intre 15-50 ml/minut li se va administra 75% din doza initiala recomandata. Etopozida este contraindicata pacientilor cu un clearance al creatininei sub 15ml/minut. Intr-un studiu s-a observat ca toxicitatea hematologica indusa de etopozida este mult mai severa la pacientii cu valori crescute ale bilirubinemiei, precum si unele dovezi privind reducerea clearance-ului plasmatic total si a eliminarii medicamentului la pacientii cu insuficienta hepatica, de aceea la acesti pacienti etopozida va fi utilizata cu prudenta, iar dozele vor fi reduse.
Atentioanri si precautii
Contraindicatii
- Hipersensibilitate la etopozida, podofilotoxina, derivati de podofilotoxina sau la oricare dintre excipientii medicamentului.
- Insuficienta renala severa (Cl creatinina< 15 ml/min)
- Insuficienta hepatica severa
- Sarcina si alaptarea
- Nu se administreaza in injectii intracavitare.
Precautii
Etopozida trebuie administrata sub supravegherea unui medic cu experienta in tratamentul antineoplazic.
-Se va administra cu prudenta pentru a evita extravazarea.
-Daca inaintea tratamentului cu etopozida a fost facuta radioterapie si/chimioterapie, se va lasa un interval de timp suficient pentru refacerea maduvei osoase. Daca numarul de leucocite scade sub 2000/mm3 sau de trombocite sub 50.000/mm3, tratamentul va fi intrerupt pana la revenirea la valorile normale a elementelor figurate ale sangelui (leucocite peste 4000/mm3, trombocite peste 100.000/mm3), de obicei in 10 zile.
-Se vor monitoriza: numarul elementelor figurate ale sangelui la nivel periferic si functia hepatica.
-Infectiile bacteriene trebuie controlate inainte de inceperea tratamentului cu etopozida. -Aparitia leucemiei acute, insotita sau nu de sindromul mielodisplazic a fost descrisa la pacientii care au primit etopozida in asocieri chimioterapice.
-Sindromul lizei tumorale (uneori letal) a fost raportat la pacientii care au primit etopozida in asociere cu alte chimioterapice. Este necesara monitorizarea stricta a pacientilor pentru a putea detecta precoce semnele unui sindrom de liza tumorala, in special la pacientii cu factori de risc, cum ar fi tumorile voluminoase sensibile la tratament sau insuficienta renala. Se vor lua masurile de prevenire corespunzatoare la pacientii care prezinta acest risc.
- Etoposide-TEVA contine etanol 241 mg/ml. Acest lucru trebuie avut in vedere cand medicamentul este administrat la pacientii care au in antecedente abuz de alcool sau cei care primesc disulfiram. Suplimentar, efectele altor medicamente pot fi accentuate sau diminuate de alcool si se vor lua in considerare posibile reactii adverse asupra sistemului nervos si ficatului.
Interactiuni medicamentoase
Administrarea concomitenta a medicamentelor mielosupresive, cum ar fi - ciclofosfamida, carmustina (BCNU), lomustina (CCNU), 5- fluorouracil, vinblastina, adriamicina si cisplatin, poate creste efectul supresor al etopzidei si / sau al celorlalte medicamente asociate asupra maduvei osoase.
In vitro legarea etopozidei de proteinele plasmatice este de 97%. Fenilbutazona, salicilatul de sodiu si aspirina pot deplasa etopozida de pe proteinele plasmatice. La randul sau, etopozida poate deplasa cumarinele (warfarina) si creste efectul anticoagulant la acestora (un singur caz raportat).
Experimental a fost raportata rezistenta incrucisata intre antracicline si etopozida.
Coadministrarea de etopozida si doze mari de ciclosporina poate determina cresterea accentuata a concentratiilor plasmatice de etopozida si a riscului de reactii adverse. Probabil acesta este rezultatul scaderii clearance-ului si cresterii volumului de distributie al etopozidei atunci cand concentratiile plasmatice ale ciclosporinei depasesc 2000ng/ml. Dozele de etopozida vor fi reduse cu 50% in cazul administrarii concomitente cu doze mari de ciclosporina.
Aparitia leucemiei acute, insotita sau nu de o faza preleucemica a fost raportata rar la pacientii tratati cu etopozida in asociere cu alte medicamente antineoplazice cum ar fi bleomicina, cisplatin, ifosfamid si metotrexat.
Atentionari speciale
Toxicitatea indusa de etopozida poate fi crescuta la pacientii cu valori scazute ale albuminelor plasmatice. Pacienti de sex masculin:
Etopozida poate avea efecte genotoxice. De aceea, barbatii vor fi avertizati sa evite procreerea in timpul si pana la 6 luni de la incheierea tratamentului si sa apeleze la crioconservarea spermei inainte de tratament datorita posibilitatii de aparitie a infertilitatii ireversibile. Sarcina si alaptarea
Nu a fost stabilita siguranta administrarii la femeile insarcinate. Studiile preclinice la sobolan au aratat ca etopozida este teratogena la doze echivalente cu cele clinice.Utilizarea sa in timpul sarcinii este contraindicata. Etopozida poate fi utilizata la femeile de varsta fertila doar daca beneficiile potentiale depasesc riscurile terapiei si daca se folosesc masuri adecvate de contraceptie. Daca pacienta ramane insarcinata in timpul tratamentului trebuie avertizata asupra riscului potential fetal (se recomanda consult genetic).
Alaptarea este contraindicata in timpul tratamentului cu etopozida. Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje
Dupa administrarea etopozidei pot sa apara greturi si varsaturi, precum si reactii de hipersensibilitate asociate cu scaderea tensiunii arteriale. Acestea pot afecta capacitatea de a conduce autovehicule sau de a folosi utilaje.
Reactii adverse posibile
Reactiile adverse au fost clasificate in functie de frecventa astfel:
Foarte frecvente (>1/10)
Frecvente (>1/100, 1/1.000, 1/10.000, 4.000 mg/m3) cresc riscul de aparitie a LAP.
Sindromul lizei tumorale (uneori letal) a fost raportat rar. Tulburari hematologice si limfatice
Foarte frecvente: Mielosupresia este dependenta de doza, predominand leucopenia si trombocitopenia (leucopenie la 60-91%, leucopenie severa la 7-17%, trombocitopenie la 28-41%, trombocitopenie severa la 4-20% dintre pacienti). Anemia apare la aproximativ 40% dintre pacienti.
Nivelul cel mai scazut al leucocitelor se inregistreaza la 7-14 zile de la administrare, iar cel al trombocitelor la 9-16 zile de la administrare. Refacerea maduvei osoase este completa pana in ziua 21. Au fost raportate infectii la pacientii cu mielosupresie.
Frecvente: La pacientii cu mielosupresie au fost raportate hemoragii. Tulburari ale sistemului imunitar
Frecvente: La 0,7-2% dintre pacientii tratati cu etopozida au fost raportate reactii anafilactoide asociate cu febra, frisoane, tahicardie, bronhospasm, dispnee si hipotensiune arteriala. Reactiile anafilactoide pot sa apara dupa prima administrare intravenoasa.
In acest caz se va intrerupe tratamentul si se va administra adrenalina, un antihistaminic si glucocorticoizi. A fost de asemenea raportata apnee spontan reversibila la intreruperea tratamentului.
La copii care primesc doze mai mari decat cele recomandate au fost raportate mult mai frecvent reactiile anafilactoide.
Au fost observate de asemenea eritem, edem facial si al limbii, tuse, transpiratii, laringospasm si hipertensiune arteriala. Tensiunea sanguina revine la normal dupa cateva ore de la intreruperea tratamentului.
Etoposide-TEVA contine polisorbat 80. La copii prematuri a fost raportata aparitia unui sindrom sever (letal) manifestat prin insuficienta hepatica si renala, afectarea functiei pulmonare, trombocitopenie si ascita, dupa administrarea unei solutii injectabile cu vitamina E ce continea polisorbat 80.
Tulburari ale sistemului nervos
Frecvente: la pana la 3% dintre pacienti au fost observate tulburari ale sistemului nervos central (oboseala, somnolenta).
Mai putin frecvente: Neuropatii periferice, posibil agravate de asocierea cu vincristin au fost observate la 0,7% dintre pacienti.
Rare: Astenie. Tulburari oculare
Rar: Orbire temporara corticala si nevrita optica Tulburari cardiace
Mai putin frecvente: Cazuri de aritmie si infarct miocardic
Tulburari vasculare
Frecvente: In cazul unei perfuzii excesiv de rapide poate sa apara hipotensiune arteriala ce poate fi corectata prin incetinirea vitezei de perfuzie
Tulburari respiratorii, toracice si mediastinale
Rare: Pneumonie interstitiala si fibroza pulmonara
Tulburari gastro-intestinale
Foarte frecvente: Greata si varsaturile sunt cele mai frecvente reactii toxice gastro-intestinale si apar la 30-40% dintre pacienti. Antiemeticele sunt utile pentru a controla aceste reactii adverse. Anorexie.
Frecvente: Dureri abdominale si diaree. Stomatita a fost observata la 1-6% dintre pacienti. Mai pot sa apara inflamatia mucoaselor si esofagita
Rare: Constipatie. Disfagie. Modificari ale gustului.
Tulburari hepato-biliare
Frecvente: Disfunctie hepatica pana la 3% dintre pacienti. Dozele mari pot determina cresterea bilirubinei, transaminazelor si a fosfatazei alcaline.
Tulburari cutanate si a tesuturilor subcutanate
Foarte frecvente: Alopecia apare la 66% din pacienti si este reversibila dupa incetarea tratamentului.
Mai putin frecvente: rash, urticarie, pigmentare si prurit
Foarte rare: La un singur pacient, radioterapia urmata de tratamentul cu etopozida a determinat aparitia eritemului si prurit pe zona radiata. Au fost raportate doua cazuri de aparitie a sindromului Stevens Johnson, totusi nu a fost stabilita o relatie cauzala cu etopozida. A fost raportat un caz letal de necroliza epidermica toxica.
Tulburari generale si la nivelul locului de administrare
Datorita distrugerii rapide a celulelor canceroase poate sa apara hiperuricemie.
Febra
S-a demonstrat ca etopozida realizeaza concentratii mari in ficat si rinichi, de aceea prezinta un potential de acumulare in cazurile de insuficienta functionala.
Rare: Flebita, dupa administrarea in bolus. Aceasta reactie adversa poate fi evitata prin perfuzie i.v. timp de 30 pana la 60 de minute. Ocazional, in cazuri de extravazare poate apare iritatia si inflamatia tesutului moale afectat.
Supradozaj
Supradozajul poate produce mielosupresie severa pentru una pana la doua saptamani. Nu exista antidot specific.
Doze totale de 2,4 pana la 3,5g/m2, administrate intravenos timp de 3 zile au cauzat inflamarea mucoaselor si mielotoxicitate.
La doze mai mari decat cele recomandate au fost raportate acidoza metabolica si toxicitate hepatica severa.
Cum se pastreaza Etoposid-Teva
A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj. A se pastra la temperaturi sub 25 grade Celsius, in ambalajul original.
Solutia diluata este stabila fizic si chimic pana la 120 de ore la temperaturi sub 25 grade Celsius, protejata de lumina. Totusi, din considerente microbiologice, se recomanda pregatirea perfuziei in farmacia spitalului si administrarea in maxim 8 ore. A nu se lasa la indemana copiilor.
Instructiuni pentru utilizare, manipulare si eliberare
A se manipula in conformitate cu ghidurile pentru produse citotoxice. Etoposide-TEVA nu se va utilizat nediluat. Solutiile care prezinta orice urma de precipitare vor fi aruncate. Se va evita orice contact cu solutia. Prepararea si diluarea se va face in conditii aseptice. Masurile de protectie vor include folosirea de manusi, masca, bonete si haine de protectie Se recomanda prepararea intr-o incapere speciala prevazuta cu un curent de aer laminar vertical. In timpul administrarii se vor purta manusi. Daca etopozida ajunge pe piele, mucoase sau ochi, se va clati imediat cu multa apa. Poate fi utilizat sapun pentru curatarea pielii. Medicamentul neutilizat se va arunca respectand prevederile pentru produse citotoxice.
Informatii suplimentare
Compozitie
Un ml concentrat pentru solutie perfuzabila contine etopozida 20 mg si excipienti: acid citric anhidru, polisorbat 80, etanol anhidru, macrogol 300.
Ambalaj
Cutie cu un flacon din sticla incolora a 5 ml concentrat pentru solutie perfuzabila. Cutie cu un flacon din sticla incolora a 10 ml concentrat pentru solutie perfuzabila. Cutie cu un flacon din sticla incolora a 20 ml concentrat pentru solutie perfuzabila. Cutie cu un flacon din sticla incolora a 50 ml concentrat pentru solutie perfuzabila.
Fabricant
Pharmachemie BV, Olanda
Detinatorul autorizatei de punere pe piata
TEVA Pharma B.V.,
Industrieweg 23, 3641 RK Mijdrecht, Olanda
Data ultimei verificari a prospectului - Decembrie 2005
Atentie
Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.
Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.
Citeste si
Arhiva-
Peritonita bacteriana spontana
Ce sunt peritonitele Peritonitele sunt inflamatii difuze ale peritoneului (seroasa care acopera viscerele si peretele abdominal). Etiopatogenia lor este foarte diversa, aceasta fiind si un important criteriu de clasificare. Peritonitele bacteriene spontane sunt...citeste mai mult
-
Peelingul chimic
Generalitati Peelingul este o metoda dermato-cosmetica folosita cu scopul de a indeparta celulele moarte de la suprafata pielii in vederea stimularii functiei celor din straturile profunde. Cele mai multe tehnici nu modifica in mod dramatic arhitectura dermului,...citeste mai mult
-
Primul ajutor in cazul febrei la copii
Ce este febra Febra reprezinta cel mai frecvent motiv de prezentare a copilului la camera de garda, insa parintii trebuie sa inteleaga faptul ca febra in sine nu este o boala, ci este un semn ca organismul lupta impotriva unei infectii. Acest raspuns de aparare...citeste mai mult
-
Tratamentul febrei la copii
Ce este febra la copii Febra reprezinta cel mai frecvent motiv de prezentare a copilului la camera de garda, insa parintii trebuie sa inteleaga faptul ca febra in sine nu este o boala, ci este un semn ca organismul lupta impotriva unei infectii. Acest raspuns de...citeste mai mult
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter