Endofalk, pulbere pentru solutie orala
Informatii prospect Endofalk, pulbere pentru solutie orala
Ce este Endofalk si pentru ce se utilizeaza
Indicatii
Endofalk este o pulbere alba disponibila in cutii a cate 15 plicuri pentru a prepara o solutie orala. Endofalk este utilizat pentru curatirea intestinului gros inainte de efectuarea colonoscopiei.
Mod de administrare
Luati intotdeauna Endofalk exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
Pentru a asigura o curatire si golire completa a intestinului gros, trebuie sa beti 3 sau maximum 4 litri de solutie Endofalk. Din continutul fiecarui plic se poate obtine % litru de solutie.
Solutia trebuie bauta in portii a cate 200-300 ml la intervale de 10 minute pana cand lichidul eliminat din rect este limpede.
Solutia pentru curatire este administrata, de obicei, cu aproximativ 4 ore inainte de investigatie. De asemenea, cantitatea totala necesara poate fi administrata in seara dinaintea acesteia, sau o parte atunci si restul in dimineata inainte de examinare.
Nu trebuie sa consumati alimente solide incepand cu 2-3 ore inainte de a bea Endofalk pana dupa efectuarea investigatiei.
Endofalk se administreaza o singura data inaintea unei examinari programate a intestinului gros.
Prepararea solutiei
Va rugam sa preparati solutia doar inainte de a o utiliza. Dizolvati continutul a doua plicuri in 500 ml apa calduta de la robinet sau fiarta si racita si apoi adaugati apa pana la un volum de solutie de 1 litru. Odata preparata, solutia gata de utilizare poate fi pusa la frigider pentru a se raci deoarece are un gust mai placut daca este rece.
Daca aveti impresia ca efectul lui Endofalk este prea puternic sau prea slab, spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Daca luati mai mult decat trebuie din Endofalk
Scopul administrarii Endofalk este inducerea diareei si/sau a scaunelor apoase. Cu toate acestea, daca ati luat considerabil mai mult Endofalk decat trebuie vor apare simptomele severe ale diareei. Daca se intampla aceasta, trebuie sa beti destule lichide si, in orice caz, adresati-va medicului dumneavoastra.
Daca ati luat prea putin sau uitati sa luati Endofalk
Daca beti mai putin decat cantitatea recomandata de solutie Endofalk, se poate ca intestinul dumneavoastra gros sa nu fie golit complet si nu se poate efectua investigatia asa cum s-a planificat. De aceea, va rugam sa respectati cu atentie recomandarile de administrare pe care vi le-a dat medicul dumneavoastra si instructiunile prezentate in acest prospect.
Daca incetati sa luati Endofalk
Daca intrerupeti sau terminati mai devreme administrarea Endofalk, se poate ca intestinul dumneavoastra gros sa nu fie golit complet si nu se poate efectua investigatia asa cum s-a planificat.
Atentionari si precautii
Contraindicatii
Nu luati Endofalk daca:
- sunteti alergic (hipersensibil) la substantele active sau la oricare dintre celelalte componente ale Endofalk.
- aveti obstructie intestinala sau sunteti suspectat ca ati avea obstructie intestinala, aveti ingustare sau perforatie a stomacului sau intestinului sau aveti risc de a face perforatie in aceasta regiune, daca suferiti de o tulburare a golirii stomacului, de o boala inflamatorie a colonului aflata in stadiu sever, foarte activ, sau o dilatare a colonului determinata de astfel de inflamatie (megacolon toxic).
- daca aveti probleme cu reflexul de inghitire sau va inecati usor sau daca suferiti de slabiciune generalizata. Endofalk nu trebuie administrat la pacientii care au starea de constienta afectata sau celor care au tendinta de a se ineca sau respira atunci cand beau lichide.
Precautii
Aveti grija deosebita cand utilizati Endofalk daca:
- suferiti de boala inflamatorie cronica a intestinului gros. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra inainte de a lua Endofalk.
- suferiti de inflamatie a esofagului determinata de refluxul de acid gastric (reflux esofagian) sau suferiti de anumite tulburari ale ritmului inimii (bloc sino-atrial sau sindromul sinusului bolnav), sau daca sunteti in varsta. Trebuie sa luati Endofalk doar dupa ce discutati cu medicul dumneavoastra.
- Pacientii care sufera de alterare a functiei renale, scaderea fortei de contractie a inimii sau boli ale ficatului si pacientii care sufera de deschidratare severa nu trebuie sa ia Endofalk deoarece nu s-a stabilit in mod adecvat siguranta utilizarii medicamentului la aceste grupuri de pacienti.
- Endofalk nu trebuie utilizat la copii deoarece nu exista experienta suficienta referitoare la utilizarea medicamentului la acest grup de varsta.
Interactiuni medicamentoase
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.
Daca luati alte medicamente cu putin inainte sau in timp ce luati Endofalk, acestea pot fi eliminate din intestin de catre solutia de curatire a intestinului gros si pot sa nu isi faca efectul. Daca este foarte important sa luati aceste medicamente, va rugam sa-l intrebati mai intai pe medicul dumneavoastra despre alternativele de tratament.
Folosirea Endofalk cu alimente si bauturi
Nu trebuie sa adaugati la solutia Endofalk preparata alte solutii sau aditivi (mai ales zahar sau arome care nu sunt compatibile cu solutia Endofalk) deoarece aceasta poate modifica osmolaritatea sau componenta in electroliti sau sa determine formarea in intestin a unor amestecuri explozive de gaze ca urmare a descompunerii substantelor adaugate de catre bacteriile intestinale.
Sarcina si alaptarea
Nu exista experienta referitoare la utilizarea Endofalk in timpul sarcinii.
Gravidele pot utiliza Endofalk, dupa evaluarea atenta a beneficiilor administrarii fata de riscurile posibile.
Femeile care alapteaza pot utiliza Endofalk, daca acest lucru este necesar.
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Nu sunt necesare masuri speciale de precautie.
Reactii adverse posibile
Ca toate medicamentele, Endofalk poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Tulburari gastro-intestinale
Foarte frecvente (>10%): Greata, senzatie de plenitudine sau balonare
Frecvente (>1% - 10%): Varsaturi, crampe abdominale si iritatie anala.
Aceste simptome sunt datorate in mare masura cantitatii relativ mari de lichid bauta intr-un interval scurt de timp.
Tulburari generale
Mai putin frecvente (>0,1% - 1%): Stare generala de rau si tulburari ale somnului.
Tulburari cardiace
Foarte rare (
Atentie
Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.
Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.
Citeste si
Arhiva-
Informatii despre sanatatea orala
Generalitati Sanatatea orala se refera la gura, care include dintii, gingiile, maxilarul si tesuturile adiacente. Grija pentru sanatatea orala poate preveni aparitia afectiunilor orale, mai ales ca nivelul starii de sanatate orala poate influenta sanatatea intregului...citeste mai mult
-
Vaccinarea antipoliomielita (vaccinare inclusa in programul national de imunizari)
Generalitati Vaccinul antipoliomielitic viu atenuat (VPOT) Vaccinarea antipoliomielita face parte din programul narional de imunizari. Profilaxia poliomielitei se face cu doua tipuri de vaccin: un vaccin cu administrare orala (VPOT) si unul cu administrare...citeste mai mult
-
Gripa: e mai bine sa o previi, nu astepta sa o tratezi!
Importanta prevenirii gripei Iata ca am intrat in sezonul rece si ne intrebam daca organismul nostru este pregatit sa faca fata virozelor din aceasta perioada. Este atat de simplu uneori sa avem grija de noi, remediile sunt usor de cules, natura ne ofera tot ce-i mai...citeste mai mult
-
Tu stii sa te speli corect pe dinti? Reguli esentiale pentru o igiena orala sanatoasa
Igiena orala nu inseamna doar periajul dintilor dimineata si seara. Curatarea corecta a danturii presupune mai multe aspecte. Nerespectarea lor duce adesea la aparitia cariilor si, in timp, la afectiuni dentare mai grave, precum gingivita sau, mai rau, parodontoza....citeste mai mult
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter