Enarenal, comprimate
Informatii prospect Enarenal, comprimate
Compozitie
Comprimate continand maleat de enalapril 10 mg.
Actiune terapeutica
Enarenal (maleat de enalapril) este un preparat cu actiune de franare a activitatii sistemului renina-angiotensina-aldosteron. In organism sufera transformarea in metabolit-enalaprilat activ - care este un inhibitor real al enzimei de conversie a angiotensinei I in angiotensina II. Enarenal produce dilatarea vaselor periferice, reduce rezistenta periferica, reduce presarcina si postsarcina inimii, creste fluxul sanguin renal. Este rapid asimilat in tubul digestiv - momentul culminant al concentratiei enalaprilului in ser se produce in decurs de o ora. Maleatul de enalapril este rapid hidrolizat in metabolit-enalaprilat activ. Concentratia maxima de enalaprilat intervine dupa 3-4 ore de la administrarea medicamentului. Acesta concentratie se reduce treptat in decurs de 24-48 ore.
Indicatii
Hipertensiune arteriala esentiala, de toate gradele. hipertensiune arteriala reno-vasculara. insuficienta circulatorie de stagnare moderata sau grava.
Contraindicatii
Alergie la medicament. ingustarea ambilor pereti ai arterei renale sau ingustarea arterei la singurul rinichi activ. Sarcina si perioada de alaptare. Nu se recomanda administrarea la copii.
Reactii adverse
Dureri de cap si ameteli, oboseala, tuse, crampe musculare, greata, hipotensiune ortostatica, diaree, rash. Foarte rar apar tulburari vaso-motorii, agranulocitoza. Enarenal potenteaza actiunea medicamentelor care reduc tensiunea arteriala a diureticelor care economisesc potasiu. Mareste concentratia de potasiu si litiu in ser.
Mod de administrare
Conform prescriptiilor medicului. Alimentele consumate nu influenteaza in absorbtia acestui medicament. Enarenal poate fi administrat inainte, in timpul si dupa mese. In medie se utilizeaza 10-20 mg de medicament in 24 de ore; in cazuri exceptionale 40 mg doza unica sau divizata in 2 doze egale. Doza maxima este de 80 mg in 24 de ore. In hipertensiune arteriala esentiala doza initiala este de 10-20 mg in functie de nivelul tensiunii arteriale. Medicamentul trebuie administrat intr-o doza unica. In tratamentul de mentinere se foloseste de obicei o singura doza de 20 mg, o data la 24 de ore. In hipertensiune arteriala renovasculara, tratamentul trebuie inceput cu doze mici (5 mg sau maiputin) modificandu-le in continuare in caz de necesitate. La bolnavii cu insuficienta renala tratati cu Enarenal poate aparea hiperpotasemie; de aceea nu se recomanda asocierea medicamentului cu diuretice care economisesc potasiu (spironolactona, triamteren, amilorid). In insuficienta circulatorie trebuie controlata cu grija tensiunea arteriala atat inainte cat si imediat dupa inceperea administrarii de Enarenal din cauza aparitiei hipotensiunii sau (rar) a insuficientei renale. De obicei se folosesc 10-20 mg de preparat in 24 de ore in doza unica sau impartite in mai multe doze. In masura posibilului trebuie redusa doza de diuretic.
Atentie
Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.
Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.
Citeste si
Arhiva-
Sindromul Piriformis
Generalitati Sindromul Piriformis este o afectiune neuromusculara rara, care determina comprimarea nervului sciatic de catre muschiul piriformis. Muschiul piriformis are forma alungita si este localizat intre fese langa partea de sus a articulatiei soldului. Acest...citeste mai mult
-
Metronidazolul si sarcina
Generalitati Articolul ne vorbeste despre riscurile expunerii la metronidazol in timpul sarcinii. Fiecare sarcina comporta un risc de 3-5% de a naste un copil cu malformatii congenitale. Aceste informatii nu vor inlocui sfaturile si recomandarile medicului...citeste mai mult
-
Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere
Generalitati Anticonceptionalele intra in categoria metodelor contraceptive si reprezinta forma farmaceutica a acestora ce sunt administrate sub forma de pilule sau tablete (comprimate) ori chiar si in forma de unguente sau creme. Anticonceptionalele reprezinta o...citeste mai mult
-
Stenoza spinala cervicala
Generalitati Stenoza spinala cervicala este o afectiune degenerativa in care spatiul canalului spinal este ingustat determinand compresie pe maduva spinarii sau radacinile nervoase adiacente. Canalul spinal este aria delimitata de interiorul vertebrelor in care se...citeste mai mult
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter