Enala, comprimate
Informatii prospect Enala, comprimate
Forma de prezentare:
Cpr. 5 mg, 10 mg, 20 mg; ct. x 3, 5 sau 10 blist. x 10 cpr.
Indicatii:
HTA esentiala, inclusiv forme maligne sau refractare; hta cu nefropatie diabetica; HTA renovasculara (cu exceptia cazurilor de stenoza de artera renala bilaterala sau pe rinichi unic functional). IC congestiva; disfunctie ventriculara stanga asimptomatica sau dupa IMA.
Dozare si mod de administrare:
HTA esentiala: doza initiala este de 5 mg, in priza unica, zilnic; doza se poate creste, fara a depasi 40 mg/zi; doza uzuala de intretinere este de 10-20 mg/zi, fractionat in 1-2 prize. IC congestiva: doza initiala este de 2,5 mg pe zi in priza unica; doza se poate creste fara a depasi 40 mg/zi; doza de intretinere recomandata este de 5-20 mg/zi, in 1-2 prize. in IR dozele se adapteaza in functie de clearance-ul creatininei.
Contraindicatii:
Hipersensibilitate; edem angioneurotic provocat de un IEC in antecedente; sarcina si alaptare; stenoza de artera renala bilaterala sau pe rinichi unic functional; hiperpotasemie.
Atentionari:
Prudenta in hTA ortostatica; asociere cu diuretice; depletie hidrosalina; IR, bolnavii dializati; varstnici, inaintea unei interventii chirurgicale; ateroscleroza avansata, cardiopatie ischemica, insuficienta circulatorie cerebrala, stenoza aortica severa; pacientii imunodeprimati sau cu boli autmune (colagenoze etc.).
Reactii adverse:
Hipertensiune artenriala, hTA ortostatica, tuse uscata insotita sau nu de obstructie nazala, edemul angioneurotic, cefalee, astenie, anorexie, greata, dureri abdominale, reactii alergice (prurit, eruptii cutanate, edem angioneurotic etc.), fenomene de IR functionala, hiperpotasemie, neutropenie, agranulocitoza, anemie aplastica.
Atentie
Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.
Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.
Citeste si
Arhiva-
Sindromul Piriformis
Generalitati Sindromul Piriformis este o afectiune neuromusculara rara, care determina comprimarea nervului sciatic de catre muschiul piriformis. Muschiul piriformis are forma alungita si este localizat intre fese langa partea de sus a articulatiei soldului. Acest...citeste mai mult
-
Metronidazolul si sarcina
Generalitati Articolul ne vorbeste despre riscurile expunerii la metronidazol in timpul sarcinii. Fiecare sarcina comporta un risc de 3-5% de a naste un copil cu malformatii congenitale. Aceste informatii nu vor inlocui sfaturile si recomandarile medicului...citeste mai mult
-
Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere
Generalitati Anticonceptionalele intra in categoria metodelor contraceptive si reprezinta forma farmaceutica a acestora ce sunt administrate sub forma de pilule sau tablete (comprimate) ori chiar si in forma de unguente sau creme. Anticonceptionalele reprezinta o...citeste mai mult
-
Stenoza spinala cervicala
Generalitati Stenoza spinala cervicala este o afectiune degenerativa in care spatiul canalului spinal este ingustat determinand compresie pe maduva spinarii sau radacinile nervoase adiacente. Canalul spinal este aria delimitata de interiorul vertebrelor in care se...citeste mai mult
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter