Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

efedrina, solutie injectabila

Publicat la data de: 20 Decembrie 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect efedrina, solutie injectabila

Ce este Efedrina si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Astm bronsic (prevenirea bronhospasmului), combaterea hipotensiunii in decursul rahianesteziei, remisiunea simptomelor congestiei nazale asociate racelilor comune, febrei fanului, rinitei sau sinuzitei; tratament adjuvant in miastenia gravis si enuresis nocturn.
Bloc cardiac cu sincopa; narcolepsie (pentru actiunea stimulanta centrala).

Mod de administrare

Adulti: Subcutanat 1 fiola a 10 sau 50 mg. Copii: Subcutanat 2-10 mg/zi (in functie de varsta).

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Hipertensiune arteriala, leziuni miocardice organice, insuficienta cardiaca, hiperexcitabilitate a sistemului nervos central, hipertrofie de prostata, hipertiroidism. Nu se administreaza in cursul anesteziei cu halotan sau ciclopropan (risc de aritimii grave). Folosirea la sportivi este interzisa (pozitiveaza testele de control antidoping).

Precautii

Se administreaza cu prudenta in glaucomul cu unghi ingust.

Interactiuni medicamentoase

Inhibitorii anhidrazei carbonice cresc toxicitatea efedrinei (scad excretia renala a acesteia datorita alcalinizarii urinii). Efedrina diminua actiunea bronhodilatatoare a dexametazonei, impiedica efectul antihipertensiv al guanetidinei.

Reactii adverse posibile

Nervozitate, insomie, slabiciune musculara, tremor, palpitatii, sudoratie, cefalee, cresterea presiunii arteriale, greata, voma; dozele mari pot provoca deprimarea inimii si cresc glicemia; dezvolta tahifilaxie.

Informatii suplimentare

Compozitie

Fiole continand solutie apoasa injectabila 1% si 5% clorhidrat de efedrina.

Ambalaj

Cutii cu 10 fiole a 1 ml solutie 1%; cutii cu 10 fiole a 1 ml solutie 5%; cutii cu 100 fiole a 1 ml solutie 1%; cutii cu 100 fiole a 1 ml solutie 5%.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata

S. C. ZENTIVA S.A.,
B-dul Theodor Pallady, nr. 50,
Sector 3, 032266 Bucuresti, Romania

Acest prospect a fost revizuit in mai 2013.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Reactiile alergice la iedera salbatica, stejarul salbatic si otetarul salbatic

    Generalitati Iedera salbatica, alaturi de stejarul salbatic si otetarul salbatic sunt plante responsabile de aparitia dermatitei de contact (eruptie tegumentara de natura alergica ce apare la contactul cu aceste plante). Eruptia caracteristica este sub forma de linii...citeste mai mult

  • Neurodermatita

    Generalitati Neurodermatita cunoscuta si sub numele de lichen simplex este o forma cronica de dermatita. Din cauza pruritului constant si a scarpinarii, pielea se ingroasa si isi modifica textura. Pruritul (mancarimea) poate fi cauzata de o intepatura de insecta,...citeste mai mult

  • Fentanil

    Descriere Fentanilul este un analgezic opioid, sintetizat in anii 1950 in Belgia de catre Paul Janssen, cu o potenta analgezica de aproximativ 80 ori mai mare decat morfina.A fost introdus in practica medicala in anii 1960 ca anestezic intravenos sub denumirea...citeste mai mult

  • Ergotamina - aliatul impotriva migrenelor

    Generalitati Migrenele sunt dureri de cap cu caracter recurent ce pot fi uni sau bilaterale, pot sau nu sa fie insotite de aura migrenoasa sau prodrom dar care, indiferent de tipul lor, altereaza foarte mult starea de sanatate a pacientului si ii scad considerabil...citeste mai mult

Gasesti in Comunitate

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter