Durogesic, sistem transdermic
Informatii prospect Durogesic, sistem transdermic
Forma de prezentare
Sistem transdermic 0,4 mg/1 cmp; cutie x 5 plicuri x 1 sistem transdermic
Indicatii
Durere cronica severa care poate fi tratata adecvat doar cu analgezice opioide. anestezie generala. Neuroleptanalgezie. premedicatie anestezica.
Doze si mod de administrare
Doza se stabileste individual. Se poate adm. intramuscular, intravenos si in perfuzie: 0,002-0,05 mg/kg.
Neuroleptanalgezie: 0,2-0,6 mg intravenos Varstnici: doza va fi redusa. Copii: 0,002-0,003 mg/kg i.m. Transdermic: 25-300 mcg/h, in functie de raspunsul analgezic individual al pacientilor. Plasturele trebuie inlocuit la fiecare 72 de ore; la pacientii la care se constata o scadere accentuata a analgeziei in intervalul de 48-72 de ore de la aplicare, plasturele se inlocuieste la 48 de ore.
Contraindicatii
Hipersensibilitate la fentanil. Durere acuta sau postoperatorie, deoarece nu exista posibilitatea stabilirii dozei adecvate in timpul utilizarii pe termen scurt (plasturi).
Atentionari
Inducerea rigiditatii musculare poate fi evitata prin adm. intravenos lenta, premedicatie cu benzodiazepine si folosirea de miorelaxante. Prudenta in deprimare respiratorie; complianta intracerebrala compromisa; hipotiroidism necontrolat, afectiuni pulmonare, rezerva respiratorie scazuta; alcoolism; functia hepatica si renala alterata. interactiuni medicamentoase cu barbituricele, benzodiazepinele, neurolepticele, alcoolul, ritonavirul. Sarcina si alaptare, soferi si activitati de precizie. in durerea cronica care nu se datoreaza cancerului, poate fi de referat sa se initieze un tratament cu opioide puternice cu eliberare imediata (de exemplu, morfina) si sa se prescrie ulterior plasturi transdemici cu fentanil, dupa ce au fost determinate eficacitatea si doza optima pentru opioidul puternic. Plasturele nu trebuie taiat, deoarece nu sunt disponibile informatii referitoare la calitatea, eficacitatea si siguranta unui plasture astfel divizat.
Reactii adverse
Depresie respiratorie, apnee, somnolenta, confuzie, rigiditate musculara, miscari mioclonice, bradicardie, hipotensiune (tranzitorie), greata, varsaturi, constipatie. Rar: laringospasm; reactii alergice (cum ar fi anafilaxia, bronhospasmul, pruritul, urticaria) si asistolie; depresie respiratorie secundara, de rebound, dupa interventia chirurgicala.
Atentie
Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.
Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.
Citeste si
Arhiva-
Regulament privind regimul actelor de studii in sistemul de invatamant superior
Capitolul I - Dispozitii generale Publicat in M.Of., Partea I nr. 716 din 23/10/2007 ARTICOLUL 1 Prezentul regulament reglementeaza gestionarea, completarea si eliberarea actelor de studii in sistemul national de invatamant superior. ARTICOLUL 2...citeste mai mult
-
Sistemul imunitar al organismului - anticorpii
Rolul sistemului imunitar Sistemul imunitar al organismului este format din celule speciale, proteine, tesuturi si organe care lucreaza impreuna in acelasi scop - de a proteja organismul de agenti patogeni (virusuri, bacterii, paraziti) care-i ameninta integritatea....citeste mai mult
-
10 moduri prin care poate fi imbunatatit sistemul imunitar
Generalitati Mentinerea functionarii optime a sistemului imunitar este unul din cele mai bune lucruri pe care cineva il poate face pentru sanatatea sa. Multi oameni nu contribuie la stimularea sistemului imunitar si asteapta ca aceasta functie vitala sa atinga cel mai...citeste mai mult
-
Incompatibilitatea materno - fetala in sistemul Rhesus (Rh)
Ce este factorul Rh Factorul Rh(D) este un antigen specific de grupa sanguina, prezent atat pe eritrocitele umane, cat si pe cele ale maimutei Rhesus, de unde si-a capatat si denumirea. Acest factor nu este prezent la toti indivizii umani, ci numai la 85% dintre...citeste mai mult
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter