Dogmatil, gelule
Informatii prospect Dogmatil, gelule
Compozitie
Gelule continand sulpirida 50 mg (cutie cu 30 buc.); fiole a 2 ml solutie injectabila continand sulpirida 100 mg (cutie cu 6 buc.).
Actiune terapeutica
Neuroleptic dezinhibitor; antivertiginos.
Indicatii
Schizofrenie acuta si cronica, depresii nevrotice si exogene; vertij labirintic; pentru combaterea componentei psihosomatice in boala ulceroasa si rectocolita hemoragica.
Mod de administrare
Oral, la adult obisnuit1-2 gelule (50-100 mg) de 3 ori/zi; in schizofrenia acuta 4-20 gelule/zi (fractionat); in urgente se injecteaza intramuscular 2-10 fiole/zi (cel mult 2 fiole o data), timp de 2-9 zile.
La copii (mai mari de 6 ani), oral 3-10 mg/kg corp si zi (fractionat).
Contraindicatii
Feocromocitom, boli renale, hepatice si sanguine grave; prudenta la bolnavii cu tulburari extrapiramidale, stari hipomaniacale, epilepsie, hipertensiune arteriala, doze mai mici in prezenta insuficientei renale; prudenta in timpul sarcinii, se va evita in primele 6 saptamani. In timpul tratamentului nu sunt recomandabile activitati care solicita intens si prelungit atentia si presupun performante psihomotorii riguroase (conducere de autovehicule, manuirea unor masini etc.). Se va evita consumul de bauturi alcoolice; prudenta in asocierea cu alte deprimante centrale si cu medicamente antihipertensive, nu se asociaza cu levodopa (ii impiedica efectul antiparkinsonian).
Reactii adverse
Uneori tulburari motorii extrapiramidale (tremor, akatisie, rareori diskinezie tardiva), insomnie sau sedare si somnolenta, ginecomastie si galactoree (prin hiperprolactinemie), hipotensiune ortostatica (mai ales pentru injectii); dozele mari, administrate la bolnavi hipomaniacali, pot creste agitatia motorie.
Atentie
Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.
Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.
Citeste si
Arhiva-
Cele mai frecvente infectii parazitare
Infectiile parazitare reprezinta patologii infectioase cauzate de intrarea si reproducerea parazitilor in organismul uman. Parazitii sunt agenti patogeni unici ce necesita intotdeauna o "gazda" pentru a supravietui. Astfel acestia nu traiesc in natura, ci doar in...citeste mai mult
-
Neuroborelioza, complicatie a bolii Lyme
Neuroborelioza, boala Lyme neurologica sau neuroborelioza Lyme reprezinta o complicatie a bolii Lyme ce afecteaza sistemul nervos central. Boala Lyme reprezinta boala infectioasa cauzata de diseminarea bacteriei numita Borrelia Burgdorferi in organism, iar in...citeste mai mult
-
Acidoza lactica: cauze si simptome
Acidoza lactica reprezinta acumularea de acid lactic in sange, peste limitele normale. Acidul lactic a fost produs in exces sau nu a fost eliminat/metabolizat suficient. Daca ficatul sau rinichii au disfunctii sau daca acidul lactic este in cantitate prea mare,...citeste mai mult
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter