Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Dissenten, comprimate

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Dissenten, comprimate

Actiune terapeutica
Dissenten actioneaza prin diminuarea selectiva a motilitatii intestinale. Dissenten inhiba activitatea peristaltica actionand direct asupra musculaturii netede longitudinale si circulare din peretele intestinal, interactionand cu neuronii vegetativi de tip colinergic si noncolinergic.

Indicatii

Dissenten este indicat in tratamentul simptomatic al bolilor diareice acute, cat si in recaderile din formele cronice de diaree.

Mod de administrare

Adulti - doza initiala este de 2 comprimate; ulterior se administreaza cate un comprimat dupa fiecare scaun diareic. In general o doza zilnica de 3-4 comprimate este suficienta. Nu se recomanda depasirea dozei de 8 comprimate pe zi.
Copii peste 5 ani - doza initiala este de 1 comprimat, ea fiind urmata decate un comprimat dupa fiecare scaun diareic. Doza maxima zilnica nutrebuie sa depaseasca 2-3 comprimate pe zi, in functie de varsta.
Pe masura normalizarii scaunelor, doza se reduce si in cazul aparitiei constipatiei tratamentul trebuie oprit. In cazul bolilor diareice acute, un tratament timp de 5 zile este in general suficient.

Contraindicatii

Hipersensibilitate cunoscuta fata de produs. Medicamentul nu trebuie administrat la copiii mai mici de 4 ani datorita posibilitatii supradozarii relative, cauzata de o posibila imaturitate a functiei hepatice, foarte importanta pentru metabolizarea loperamidului. In cazul administrarii gresite la copiii mai mici de 4 ani, sub forma supradozarii absolute (absorbtia accidentala a unei doze excesive) sau relative (prin acumularea in sange a medicamentului nemetabolizat, desi administrat in doza corecta), pot sa apara urmatoarele efecte: constipatie si ca pentru multe alte medicamente (ca de exemplu sulfamidele), in cazul imaturitatii barierei hematoencefalice, efecte secundare de tipul depresiei sistemului nervos central, asociate cu somnolenta si bradipnee. In aceste cazuri pacientul trebuie tinut sub stricta supraveghere timp de 48 de ore pentru a pune in evidenta toate eventualele manifestari depresive ale sistemului nervos central. Daca este necesar, se va face un tratament simptomatic, nefiind utila administrarea vreunui antidot.

Precautii
Supradozarea poate produce constipatie. in aceste cazuri este recomandabil sa se recurga la spalatura gastrica, provocarea vomei, clisma sau administrarea de laxative. La femeile gravide si in special in primele 3 luni de sarcina, produsul trebuie administrat numai in caz de neaparata necesitate si sub stricta supraveghere medicala. Dissenten se poate pastra la temperatura camerei, fara sa fie nevoie de conditii deosebite de depozitare.

Reactii adverse
In foarte putine cazuri s-a constatat un abdomen sensibil si uscaciunea gurii (xerostomie).

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Sindromul Piriformis

    Generalitati Sindromul Piriformis este o afectiune neuromusculara rara, care determina comprimarea nervului sciatic de catre muschiul piriformis. Muschiul piriformis are forma alungita si este localizat intre fese langa partea de sus a articulatiei soldului. Acest...citeste mai mult

  • Metronidazolul si sarcina

    Generalitati Articolul ne vorbeste despre riscurile expunerii la metronidazol in timpul sarcinii. Fiecare sarcina comporta un risc de 3-5% de a naste un copil cu malformatii congenitale. Aceste informatii nu vor inlocui sfaturile si recomandarile medicului...citeste mai mult

  • Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere

    Generalitati Anticonceptionalele intra in categoria metodelor contraceptive si reprezinta forma farmaceutica a acestora ce sunt administrate sub forma de pilule sau tablete (comprimate) ori chiar si in forma de unguente sau creme. Anticonceptionalele reprezinta o...citeste mai mult

  • Stenoza spinala cervicala

    Generalitati Stenoza spinala cervicala este o afectiune degenerativa in care spatiul canalului spinal este ingustat determinand compresie pe maduva spinarii sau radacinile nervoase adiacente. Canalul spinal este aria delimitata de interiorul vertebrelor in care se...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter