Dipeptiven, concentrat pentru solutie perfuzabila
Informatii prospect Dipeptiven, concentrat pentru solutie perfuzabila
Ce este Dipeptiven si pentru ce se utilizeaza
Indicatii
Dipeptiven contine alanil-glutamina, care completeaza componenta proteica din alimentatie, atunci cand necesitatile organismului sunt crescute. Medicamentul va este administrat prin picurare intr-o vena (perfuzie intravenoasa).
Dipeptiven este utilizat, de obicei, ca parte a unei diete intravenoase (prin picurare intr-o vena) si/sau enterale (orale) echilibrate, impreuna cu saruri, oligoelemente (elemente importante care se gasesc in organism in cantitate foarte mica) si vitamine.
Mod de administrare
Veti primi medicamentul dumneavoastra sub forma de perfuzie intr-o vena (picurare intr-o vena). Doza de Dipeptiven depinde de greutatea dumneavoastra corporala in kilograme, de capacitatea organismului dumneavoastra de a utiliza nutrienti si de necesarul dumneavoastra de aminoacizi (substante hranitoare).
Medicul dumneavoastra va decide doza corecta pe care trebuie sa o primiti.
Detalii privind dozele si modul de administrare sunt prezentate in sectiunea destinata profesionistilor din domeniul sanatatii.
Daca vi se administreaza mai mult Dipeptiven decat trebuie
Este putin probabil sa vi se administreze mai mult din perfuzie decat trebuie, deoarece medicul dumneavoastra sau asistenta medicala va vor supraveghea in timpul tratamentului. Totusi, daca credeti ca ati primit prea mult Dipeptiven, spuneti imediat medicului dumneavoastra sau asistentei medicale. Semnele supradozajului sunt: frisoane, greata sau varsaturi.
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Atentionari si precautii
Contraindicatii
Nu trebuie sa vi se administreze Dipeptiven:
- daca sunteti alergic (hipersensibil) la substantele active sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament. Semnele unei reactii alergice pot include febra, frisoane, eruptie pe piele sau scurtarea respiratiei;
- daca functia ficatului sau a rinichilor dumneavoastra este afectata sever;
- daca aveti acidoza metabolica (prea mult acid in sange) - o situatie in care pH-ul sangelui este scazut;
- daca sunteti gravida sau alaptati.
Dipeptiven trebuie diluat inainte de administrare. Acest medicament va fi adaugat unei alte solutii inainte de a vi se administra. Medicul dumneavoastra sau asistenta medicala se va asigura de faptul ca solutia este preparata corect, inainte de a vi se administra o solutie care contine acest medicament.
Precautii
Medicul dumneavoastra poate dori sa efectueze, in mod regulat, analize de sange, pentru a verifica starea dumneavoastra de sanatate si pentru a verifica faptul ca organismul dumneavoastra utilizeaza corect acest medicament. Experienta privind administrarea acestui medicament pe o perioada mai lunga de 9 zile este redusa.
Copii si adolescenti
Dipeptiven nu se administreaza la copii si adolescenti, fiindca nu exista suficienta experienta.
Interactiuni medicamentoase
Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati, ati luat recent sau s-ar putea sa luati orice alte medicamente.
Dipeptiven impreuna cu alimente si bauturi
Nu se cunosc interactiuni cu alimente sau bauturi.
Sarcina si alaptarea
Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida adresati-va medicului dumneavoastra pentru recomandari inainte de a lua acest medicament. in aceste cazuri, acest medicament nu trebuie sa vi se administreze.
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Dipeptiven nu are efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
Reactii adverse posibile
Reactiile adverse asociate acestui medicament sunt foarte rare si este putin probabil ca acestea sa apara.
Cu toate acestea, daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va imediat medicului dumneavoastra sau asistentei medicale.
Cum se pastreaza Dipeptiven
Nu lasati acest medicament la vederea si indemana copiilor.
Medicul dumneavoastra si farmacistul din spital sunt responsabili pentru pastrarea, utilizarea si eliminarea corecta a perfuziei cu Dipeptiven. A nu se pastra la temperaturi peste 25 grade Celsius. Flaconul se pastreaza in cutie.
Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe eticheta, dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
Orice solutie ramasa dupa tratament trebuie eliminata in conformitate cu procedurile spitalului.
Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.
Informatii suplimentare
Compozitie
- Substante active 50 ml Dipeptiven contin: N(2)-L-alanil-L-glutamina (= L-alanina 4,10 g, L-glutamina 6,73 g) 10 g
- Celalalt component este apa pentru preparate injectabile.
Ambalaj
Dipeptiven este o solutie limpede si incolora. Este disponibil in flacoane din sticla prevazute cu dopuri din cauciuc care contin 50 ml sau 100 ml concentrat pentru solutie perfuzabila.
Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.
Detinatorul autorizatiei de punere pe piata
Fresenius Kabi AB
Rapsgatan 7, SE-751 74 Uppsala, Suedia
Fabricantul
Fresenius Kabi Austria GmbH Hafnerstrasse 36, A-8055 Graz, Austria
Acest prospect a fost aprobat in August 2012.
Urmatoarele informatii sunt destinate numai profesionistilor din domeniul sanatatii:
Atentionari si precautii pentru utilizare
La pacientii cu insuficienta hepatica compensata, se recomanda monitorizarea regulata a parametrilor functiei hepatice.
Trebuie controlate ionograma serica, osmolaritatea serica, echilibrul hidric, balanta acido-bazica, parametri functiei hepatice (fosfataza alcalina, AST, ALT), posibilele simptome de hiperamoniemie.
Alegerea unei vene periferice sau centrale depinde de osmolaritatea amestecului final. in general, limita admisa pentru administrarea intr-o vena periferica este de aproximativ 800 mosm/l, dar aceasta variaza considerabil in functie de varsta, starea generala a pacientului si de caracteristicile venelor periferice.
Experienta cu privire la administrarea Dipeptiven pe o perioada mai mare de 9 zile este limitata.
Doze si mod de administrare
Solutie perfuzabila dupa amestecarea cu o solutie perfuzabila compatibila.
Solutiile care contin amestecuri cu osmolaritatea peste 800 mosm/l trebuie perfuzate pe cale venoasa centrala.
Adulti
Dipeptiven se administreaza in paralel cu nutritia parenterala sau enterala sau cu o combinatie a acestora. Doza depinde de severitatea statusului catabolic si de necesarul de aminoacizi/proteine. Doza zilnica maxima de 2 g aminoacizi si/sau proteine pe kg corp nu trebuie depasita in cadrul nutritiei parenterale/enterale. Aportul de alanina si glutamina din Dipeptiven trebuie avut in vedere la calcularea dozei. Proportia de aminoacizi furnizati de Dipeptiven nu trebuie sa depaseasca 30% din aportul total de amioacizi/proteine.
Doza zilnica
1,5 - 2,5 ml Dipeptiven/kg corp (corespunzator la 0,3 - 0,5 g N(2)-L-alanil-L-glutamina/kg corp). Aceasta este echivalenta cu 100-175 ml Dipeptiven pentru un pacient cu greutatea de 70 kg.
Doza zilnica maxima recomandata este de 2,5 ml, corespunzator la 0,5 g N(2)-L-alanil-L-glutamina/kg corp.
Doza zilnica maxima de 0,5 g N(2)-L-alanil-L-glutamina/kg corp trebuie administrata in asociere cu cel putin 1,0 g aminoacizi/proteine pe kg corp si zi. Astfel, rezulta o doza zilnica de cel putin 1,5 g aminoacizi/proteine pe kg corp, care include si aminoacizii furnizati de Dipeptiven.
Urmatoarele ajustari reprezinta exemple de aport nutritional cu Dipeptiven si aminoacizi din solutii parenterale de nutritie si/sau proteine din preparate pentru nutritie enterala:
Necesar de aminoacizi/proteine de 1,2 g/kg corp si zi:
0,8 g aminoacizi/proteine + 0,4 g N(2)-L-alanil-L-glutamina pe kg corp.
Necesar de aminoacizi/proteine de 1,5 g/kg corp si zi:
1,0 g aminoacizi/proteine + 0,5 g N(2)-L-alanil-L-glutamina pe kg corp.
Necesar de aminoacizi/proteine de 2 g/kg corp si zi:
1,5 g aminoacizi/proteine + 0,5 g N(2)-L-alanil-L-glutamina pe kg corp.
Dipeptiven este un concentrat pentru solutie perfuzabila care nu se administreaza ca atare.
Pacienti cu nutritie parenterala totala:
Viteza de perfuzare depinde de cea a solutiei cu rol de vehicul si nu trebuie sa depaseasca 0,1 g aminoacizi/kg corp si ora.
inainte de administrare, Dipeptiven trebuie amestecat cu o solutie de aminoacizi compatibila cu rol de vehicul sau cu o solutie perfuzabila care contine aminoacizi.
Pacienti cu nutritie enterala totala:
Dipeptiven se administreaza in perfuzie intravenoasa continua, cu durata de 20-24 ore pe zi. Pentru administrarea in perfuzie utilizand o cale venoasa periferica, Dipeptiven se dilueaza pana la o osmolaritate < 800 mosmol/l (de exemplu, Dipeptiven 100 ml + solutie salina 100 ml).
Pacienti cu nutritie mixta, enterala si parenterala:
Doza zilnica totala de Dipeptiven trebuie administrata impreuna cu nutritia parenterala, de exemplu, amestecata cu o solutie de aminoacizi compatibila sau cu o solutie perfuzabila care contine aminoacizi inainte de administrare.
Viteza de perfuzare depinde de cea a solutiei cu rol de vehicul si trebuie ajustata in functie de proportiile in care se folosesc nutritia parenterala si nutritia enterala.
Durata administrarii
Durata administrarii nu trebuie sa depaseasca 3 saptamani.
Precautii pentru eliminare
inainte de administrare, flaconul si solutia trebuie inspectate vizual. A se utiliza numai solutii limpezi, care nu contin particule si flacoane nedeteriorate.
Flaconul este destinat unei singure administrari. Solutia neutilizata trebuie aruncata.
Compatibilitate
Adaugarea concentratului la solutia cu rol de vehicul inainte de administrare trebuie realizata in conditii de asepsie. Trebuie asigurate amestecarea si compatibilitatea.
Perioada de valabilitate
A se utiliza imediat dupa deschiderea flaconului.
Perioada de valabilitate dupa amestecare
Dipeptiven nu trebuie pastrat dupa adaugarea altor componente.
Atentie
Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.
Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.
Citeste si
Arhiva-
Cum sa te concentrezi mai bine, acasa si la serviciu
Scaderea puterii de concentrare afecteaza un numar din ce in ce mai mare de persoane. Este o problema care afecteaza serios calitatea vietii, atat in plan personal, cat si profesional, pentru ca nu dai randamentul dorit si ai tendinta de a face multe greseli....citeste mai mult
-
Remedii de ajutor pentru drenajul sinusurilor
Ce sunt sinusurile? Sinusurile sunt cavitati cu aer, captusite de o mucoasa care are rolul de a produce mucus pentru protectia cailor respiratorii si eliminarea substantelor nedorite sau a prafului. Ele au rol si in limbajul articulat, fiind ca o cutie de...citeste mai mult
-
Cauze care iti pot afecta nivelul de concentrare
Iti este din ce in ce mai greu sa te concentrezi la sarcinile zilnice, ai o usoara stare de anxietate, simti ca esti depasit de munca si ai mici accese de impulsivitate? Ai, de asemenea, probleme in a-ti aminti anumite lucruri si in a te organiza? Atunci te...citeste mai mult
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter