Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Diclac, gel

Publicat la data de: 09 Decembrie 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Diclac, gel

Ce este Diclac, gel si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Diclac apartine grupului de medicamente denumite antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), care sunt utilizate pentru reducerea inflamatiei si a durerii de la nivelul articulatiilor si muschilor. Diclac este utilizat in tratamentul simptomatic al:

- durerilor in cazul formelor localizate ale reumatismului degenerativ, cum sunt: artroze ale articulatiilor mici si genunchiului;
- durerilor musculare sau osteoarticulare de natura traumatica (traumatisme ale tendoanelor, ligamentelor, muschilor si articulatiilor, cum sunt: luxatii, entorse, echimoze, dureri lombare);
- durerilor, inflamatiei si umflaturilor in cazul formelor localizate ale reumatismului abarticular: tendinita, bursita, sindromul umar-mana si periartrita.

Mod de administrare

Utilizati intotdeauna Diclac exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Adulti, adolescenti si varstnici

Diclac se administreaza extern, in strat subtire, in 2-3 aplicatii pe zi, la nivelul zonei afectate. Pentru a realiza absorbtia cutanata a gelului se efectueaza un masaj usor si prelungit la nivelul zonei dureroase si/sau inflamate.

Dupa fiecare aplicare, mainile se spala atent (cu exceptia cazului cand gelul este utilizat pentru artroza localizata la nivelul degetelor).

Diclac poate fi aplicat in asociere cu iontoforeza. Diclac se aplica la polul negativ (catod), pentru a favoriza penetrarea la nivel cutanat a gelului.

In cazul traumatismelor de tesuturi moi sau reumatismului abarticular, gelul nu trebuie utilizat mai mult de 14 zile, iar in cazul durerilor din artrite, pe o perioada mai mare de 21 zile decat in cazuri strict recomandate.

Daca dupa 5 zile de tratament nu observati ameliorarea durerii, inflamatiei si umflaturilor sau acestea se agraveaza, trebuie sa va adresati medicului dumneavoastra pentru recomandari.

Copii

Diclac nu este recomandat pentru utilizare la copii cu varsta sub 12 ani datorita lipsei datelor privind siguranta.

Daca utilizati mai mult decat trebuie din Diclac

Datorita absorbtiei sistemice scazute a diclofenacului, este putin probabil sa apara supradozaj dupa aplicarea topica. in cazul ingestiei accidentale a diclofenacului pot sa apara reactiile adverse ale formularilor orale: tulburari nervoase manifestate prin cefalee, vertij, somnolenta, stare de inconstienta; la copii pot sa apara convulsii mioclonice, dureri abdominale, greata si varsaturi. Mai pot sa apara: hemoragii gastro-intestinale, tulburari hepatice si renale.

Tratamentul este simptomatic si de sustinere a functiilor vitale. Nu se cunoaste antidotul specific.

Daca uitati sa utilizati Diclac

Nu aplicati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Nu utilizati Diclac

- daca sunteti alergic (hipersensibil) la diclofenac, la acid acetil salicilic, la alte antiinflamatoare nesteroidiene sau la oricare dintre celelalte componente ale Diclac;
- daca aveti leziuni ale pielii, cum sunt: dermatoze umede, eczeme, leziuni infectate, arsuri, plagi;
- daca sunteti gravida in ultimele 4 luni. Aveti grija deosebita cand utilizati Diclac
- daca aveti astm bronsic, febra fanului, rinita alergica, polipi nazali, afectiuni respiratorii cronice obstructive sau infectii respiratorii cronice, istoric de alergie la alte medicamente.

Nu aplicati Diclac pe mucoase, in special la nivel ochilor.

Daca apare o eruptie pe piele dupa ce ati aplicat gelul, trebuie sa intrerupeti utilizarea lui.

Daca il utilizati o perioada indelungata, trebuie sa purtati manusi cand aplicati gelul.

Nu poate fi exclusa posibilitatea aparitiei reactiilor adverse sistemice prin aplicarea Diclac pe zone intinse de piele si timp indelungat.

Nu aplicati gelul sub pansament ocluziv.

Interactiuni medicamentoase

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.

Sarcina si alaptarea

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.

Pana in prezent, nu sunt suficiente date privind siguranta utilizarii diclofenacului la gravide. incepand din luna a 6-a, utilizarea sa este contraindicata, datorita riscului de prelungire a travaliului, hipertensiune pulmonara cu inchiderea prematura a canalului arterial, diateze hemoragice la mama si fat, aparitia edemelor la mama.

Diclofenacul se excreta in cantitati foarte mici in laptele matern. Trebuie evitata aplicarea pe suprafete intinse de piele, pe perioade indelungate la femeile care alapteaza.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Diclac nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule si de a folosi utilaje.

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Diclac poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Frecventa acestor reactii adverse este definita astfel: foarte frecvente (mai mult de 1 pacient din 10); frecvente (mai putin de 1 din 10, dar mai mult de 1 din 100 de pacienti); mai putin frecvente (mai putin de 1 din 100 dar mai mult de 1 din 1000 pacienti) rare (mai putin de 1 din 1000 dar mai mult de 1 din 10000 de pacienti); foarte rare (mai putin de 1 din 10000 de pacienti).

Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat

Mai putin frecvente: reactii cutanate locale, cum sunt: mancarimi, exantem, senzatia de arsura cutanata, umflaturi si vezicule, papule, uscaciunea pielii. Rare: dermatite buloase.

Foarte rare: eruptie generalizata pe piele si sensibilitate a pielii la lumina dupa administrarea topica a medicamentelor care contin diclofenac.

Tulburari ale sistemului imunitar

Foarte rare: reactii de hipersensibilitate, umflaturi la nivelul fetei, gurii, gatului si crize de astm bronsic dupa administrarea topica a medicamentelor care contin diclofenac.

Daca Diclac gel este aplicat in cantitatea mare, pe o suprafata cutanata intinsa, o perioada indelungata, nu pot fi excluse reactiile adverse sistemice care apar la administrarea formularilor orale sau supozitoarelor.

In cazuri foarte rare s-au raportat tulburari gastro-intestinale.

Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Cum se pastreaza Diclac, gel

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor. A se pastra la temperaturi sub 25 grade Celsius, in ambalajul original.

Nu utilizati Diclac dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj, dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informatii suplimentare

Compozitie

Substanta activa este diclofenac sodic. Un gram gel contine diclofenac sodic 50 mg.
Celelalte componente sunt: alcool izopropilic, cocoat de macrogol-7-glicerol, hipromeloza, parfum „Bouquet" WN 4507, apa purificata

Ambalaj

Diclac se prezinta sub forma de gel transparent, incolor pana la usor galbui, fara bule de aer, cu miros caracteristic de alcool.

Este disponibil in cutie cu un tub din Al continand 50 g gel si cutie cu un tub din Al continand 100 g gel.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata

Hexal AG

Industriestrasse 25, D-83607 Holzkirchen, Germania

Fabricanti

Salutas Pharma GmbH

Otto-von-Guericke Allee 1, D-39179 Barleben, Germania Salutas Pharma GmbH

Lange Gohren 3, 39171 Osterweddingen, Germania

Acest prospect a fost revizuit in Septembrie 2015.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva

Gasesti in Comunitate

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter