Dextran 70-nacl - solutie perfuzabila
Informatii prospect Dextran 70-nacl - solutie perfuzabila
Compozitie
Polimer al glucozei cu greutate moleculara medie de 70.000 (peste 90% din moleculele sale au greutatea moleculara cuprinsa intre 25.000 si 125.000) obtinut prin hidroliza controlata din dextranul nativ, produs de bacteria Leuconostoc mesenteroides pe un substrat de zaharoza. dextran-70 este prezentat in solutie 60 g/l de dextran in clorura de sodiu 9 g/l solutia fiind izotonica cu sangele prin continutul in substante cristaloide.
Actiune farmacoterapeutica
In concentratia de 60 g/l in solutie clorosodica izotonica dextran-70 are proprietati coloid-osmotice similare cu ale plasmei sanguine. Avand o greutate moleculara medie care depaseste pragul de eliminare renala pentru dextrani (50.000), Dextran-70 se elimina prin rinichi numai in proportie de 40% in decurs de 24 ore. O mica parte din dextranul injectat i.v. este eliminata prin tubul digestiv, iar o anumita cantitate este metabolizata complet (in CO2 si H2O) in rinichi, ficat si splina. Gratie proprietatilor sale fizico-chimice Dextran-70 se utilizeaza in principal pentru mentinerea presiunii coloid-osmotice prin expansiunea volumului circulant. Nefiind insa transportor de oxigen, pentru asigurarea hematozei se impune ca prin administrarea Dextranului-70 sa nu se scada hemoglobina sub 8 g/100 ml. In pierderile masive de sange (peste 1000 ml), Dextran-70 nu interfera, de obicei, cu mecanismele de coagulare a sangenului; el determina o accelerare neinsemnata a VSH. Dextran-70 are de asemenea, actiune antitrombotica.
Indicatii
Hipovolemii (hemoragie), deshidratari (arsuri), etc., insuficienta circulatorie prin soc toxic sau septic. Stari tromboembolice (tratament profilactic si curativ).
Contraindicatii
Trombocitopenie marcata, insuficienta cardiaca congestiva grava, insuficienta renala, edem pulmonar.
Precautii
Toate starile susceptibile de a coexista cu o supraincarcare vasculara (de exemplu, insuficienta cardiaca congestiva sau nefropatiile cu scaderea filtratului glomerular).
Posologie si mod de administrare
Se perfuzeaza i.v. 500-1000 ml. Daca este necesara substituirea unei cantitati de sange care depaseste 1000 ml, diferenta se va completa cu sange total. Pentru profilaxia si tratamentul starilor tromboembolice, se recomada initial perfuzarea i.v. a 500-1000 ml, in decurs de 4-6 ore, apoi cate 500 ml i.v. in decurs de 4 ore sau mai lent, la 2 zile, pana la disparitia semnelor clinice (maximum 2 saptamani).
Reactii adverse
dextran-70 este lipsit de toxicitate, dar poate determina, rareori reactii alergice (urticarie, spasm bronsic). De asemenea, la unii bolnavi poate aparea prelungirea timpului de coagulare.
Atentie! Solutia de Dextran-70 trebuie sa fie limpede; in caz contrar, flaconul se rebuteaza. Flacoanele al caror continut nu a fost epuizat la prima administrare, de asemenea cele cu dopul perforat (chiar daca nu s-a extras solutie) trebuie distruse. Perfuzia trebuie sa se faca numai cu tubulatura noua, sterila, apirogena, prevazuta cu filtru.
Atentie
Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.
Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.
Citeste si
Arhiva-
Diareea la copii - sfaturi dietetice
Generalitati Diareea la copii este greu de definit, specialistii considerand-o, de fapt, cresterea numarului obisnuit de scaune pentru copilul respectiv si reducerea consistentei acestora prin cresterea continutului apos. Etiologia ei este plurifactoriala,...citeste mai mult
-
Peritonita bacteriana spontana
Ce sunt peritonitele Peritonitele sunt inflamatii difuze ale peritoneului (seroasa care acopera viscerele si peretele abdominal). Etiopatogenia lor este foarte diversa, aceasta fiind si un important criteriu de clasificare. Peritonitele bacteriene spontane sunt...citeste mai mult
-
Peelingul chimic
Generalitati Peelingul este o metoda dermato-cosmetica folosita cu scopul de a indeparta celulele moarte de la suprafata pielii in vederea stimularii functiei celor din straturile profunde. Cele mai multe tehnici nu modifica in mod dramatic arhitectura dermului,...citeste mai mult
-
Primul ajutor in cazul febrei la copii
Ce este febra Febra reprezinta cel mai frecvent motiv de prezentare a copilului la camera de garda, insa parintii trebuie sa inteleaga faptul ca febra in sine nu este o boala, ci este un semn ca organismul lupta impotriva unei infectii. Acest raspuns de aparare...citeste mai mult
Gasesti in Comunitate
-
Pete maronii pe tot corpul in urma varicelei!
Buna ziua!!! Cer o lamurire in legatura cu o problema ce ma macina de cca luni. In urma cu 8 luni de zile mai precis pe data de 5 iunie am facut o forma foarte urata de varicela cu vezicule pe tot corpul mai putin pe fata.Dupa un debut de 3 saptamani al bolii au cazut crustele iar in locul unde...
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter