Dextran 70-glucoza - solutie perfuzabila
Informatii prospect Dextran 70-glucoza - solutie perfuzabila
Prospect produs: DEXTRAN-70, in glucoza 5%Afisare pentru tiparire
DEXTRAN-70, in glucoza 5%
, solutie perfuzabila
combinatii
Compozitie: Dextran-70 este un polimer al glucozei cu greutatea moleculara medie de 70.000 (peste 90% din moleculele sale au greutatea moleculara cuprinsa intre 25.000 si 125.000), care se obtine prin hidroliza controlata, din dextranul nativ, produs de bacteria Leuconostoc mesenteroides pe un substrat de zaharoza. Dextran-70 este prezentat in solutie 6% in clorura de sodiu 0,9% sau glucoza 5%. Ambele solutii sunt izotonice cu sangele prin continutul in substante cristaloide.
Mentiune speciala: Dextran-70 in glucoza 5% se utilizeaza la bolnavii cu excretia renala a clorurii de sodiu diminuata sau cand este necesara reducerea aportului de sodiu. Nu se perfuzeaza in amestec cu sange, deoarece poate determina precipitarea globulinelor si agregarea spontana a eritrocitelor (aceasta interdictie nu se aplica in cazul dextranului in solutie clorurosodica).
Actiune farmacoterapeutica: Gratie proprietatilor sale fizico-chimice, Dextran-70 are ca actiune majora expansionarea volumului circulant, in cazurile in care acesta prezinta o scadere importanta. Avand o greutate moleculara medie care depaseste pragul de eliminare renala pentru dextrani (50.000), Dextran-70 se elimina prin rinichi numai in proportie de 40% in decurs de 24 de ore; o mica parte se elimina prin tubul digestiv. O cantitate oarecare de dextran este metabolizata complet (in CO2 si H2O) in rinichi, ficat si splina. Intrucat Dextran-70 nu este transportator de oxigen si pentru ca hematoza sa fie totusi asigurata se impune ca prin administrarea preparatului sa nu se scada hemoglobina sub 8 g/100 ml. In pierderile masive de sange (peste 1000 ml) Dextran-70 trebuie asociat cu sange total, pentru corectarea anemiei. Prin distributia greutatilor sale moleculare, Dextran-70 nu interfereaza de obicei, cu mecanismele de coagulare a sangelui; el determina o accelerare neinsemnata a VSH. Preparatul are, de asemenea, actiune antitrombotica.
Indicatii: Soc hipovolemic, in special dupa hemoragii si traumatisme; insuficienta circulatorie prin soc toxic sau septic. Arsuri intinse cu deshidratare masiva si hemoconcentratie. Profilaxia socului chirurgical. Flebotromboze si profilaxia trombozelor postoperatorii.
Contraindicatii: Trombocitopenie marcata, insuficienta cardiaca congestiva grava, insuficienta renala, edem pulmonar.
Precautii: Toate starile susceptibile de a coexista cu o supraincarcare vasculara (de exemplu, nefropatiile cu scaderea filtratului glomerular).
Efecte secundare: Dextran-70 este lipsit de toxicitate, dar poate determina, rareori si aproape exclusiv in timpul primei perfuzii, reactii de hipersensibilitate ca: inrosirea fetei, eruptie urticariana, frison s.a. Exceptional, in primele minute ale primei perfuzii se poate inregistra aparitia unui spasm bronsic sau a unei scaderi a tensiunii arteriale, ceea ce impune supravegherea atenta a bolnavului in intervalul de timp mentionat. Reactii de tip alergic extrem de rare daca perfuzia se instituie intraoperator sau imediat dupa interventia chirurgicala. Aparitia unei asemenea reactii impune intreruperea imediata a perfuziei si instituirea unui tratament antialergic (antihistaminice, corticosteroizi, 0,1-0,5 ml de adrenalina 1:1000). Atentie: Solutia de Dextran-70 trebuie sa fie perfect transparenta: in caz contrat, flaconul se rebuteaza. Flacoanele al caror continut nu a fost epuizat la prima administrare, de asemenea, cele cu dopul perforat (chiar daca nu s-a extras solutie) trebuie distruse. Perfuzia trebuie sa se faca numai cu tubulatura noua, sterila, apirogena, prevazuta cu filtru.
Posologie si mod de administrare: In socul hipovolemic se perfuzeaza i.v. o doza initiala de 500-1500 ml de Dextran-70, reglandu-se viteza perfuziei in functie de starea bolnavului. In socul grav se poate lasa la inceput preparatul sa curga liber, iar apoi viteza se stabileste in functie de efectul asupra tensiunii arteriale, a frecventei pulsului si a hematocritului (acesta nu trebuie sa scada sub 25%). Daca este necesara o substituire ce depaseste 1500 ml se impune transfuzarea de sange total in cantitate egala cu Dextran-70, fara insa ca doza acestuia din urma sa depaseasca 2 500 ml. In arsuri - in functie de spolierea lichidiana si de hemoconcentratie, se pot administra 3 000-5 000 ml pe zi in primele 48 de ore. In arsurile grave se impune sa se administreze, in plus, plasma, albumina si gamaglobulina. In profilaxia socului operator - este oportuna perfuzarea cu o viteza continuu adaptata la starea bolnavului (tensiune arteriala, puls, respiratie, culoarea tegumentelor) a unei cantitati de 500-1000 ml. In flebotromboze - se perfuzeaza in prima zi 500-1000 ml de Dextran-70 in decurs de 4-6 ore, apoi 500 ml a doua zi (durata perfuzarii fiind aceeasi) si continuand cu aceasta doza la 2 zile, timp de 2 saptamani. In profilaxia trombozelor postoperatorii - se perfuzeaza lent i.v. 500 ml, incepand inca din timpul operatiei sau imediat dupa aceasta, tratamentul ulterior este in functie de riscul estimat al trombozei; a) risc mediu (interventii de chirurgie generala) doza initiala se va completa cu alti 500 ml, perfuzati a doua zi dupa operatie (durata perfuziei 4-6 ore); b) risc mare (fracturi de bazin, cancere abdominale sau prostatice, antecedente trombotice s.a.) - aceeasi posologie ca si in flebotromboze.
Forma de prezentare: Cutii cu 6 flacoane de 500 ml.
Conditii de pastrare: La temperatura normala.
A.P.P.: Producator: Sicomed
Atentie
Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.
Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.
Citeste si
Arhiva-
Diareea la copii - sfaturi dietetice
Generalitati Diareea la copii este greu de definit, specialistii considerand-o, de fapt, cresterea numarului obisnuit de scaune pentru copilul respectiv si reducerea consistentei acestora prin cresterea continutului apos. Etiologia ei este plurifactoriala,...citeste mai mult
-
Primul ajutor in cazul febrei la copii
Ce este febra Febra reprezinta cel mai frecvent motiv de prezentare a copilului la camera de garda, insa parintii trebuie sa inteleaga faptul ca febra in sine nu este o boala, ci este un semn ca organismul lupta impotriva unei infectii. Acest raspuns de aparare...citeste mai mult
-
Cum se manifesta trichineloza
Generalitati Trichineloza este o boala comuna omului si anumitor animale, are caracter acut, datorita infestarii pe cale intestinala cu un vierme cilindric de dimensiuni foarte mici, Trichinella spiralis, ale carui larve trec in organism si se inchisteaza indeosebi in...citeste mai mult
-
Paracetamol
Descriere Paracetamolul (acetaminofen) este un compus analgezic nonmorfinic, antipiretic si slab antiinflamator. Paracetamolul este larg utilizat actualmente in intreaga lume, datorita proprietatilor sale farmacoterapeutice si toxicitatea sa foarte redusa, fiind un...citeste mai mult
Gasesti in Comunitate
-
Pete maronii pe tot corpul in urma varicelei!
Buna ziua!!! Cer o lamurire in legatura cu o problema ce ma macina de cca luni. In urma cu 8 luni de zile mai precis pe data de 5 iunie am facut o forma foarte urata de varicela cu vezicule pe tot corpul mai putin pe fata.Dupa un debut de 3 saptamani al bolii au cazut crustele iar in locul unde...
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter