Deticene, flac.inj.
Informatii prospect Deticene, flac.inj.
Indicatii:
Melanom malign metastatic, sarcoame, boala Hodgkin.
Contraindicatii:
Alergie la dacarbazina, depresie medulara severa, sarcina, alaptare; se evita sau prudenta in prezenta infectiilor acute.
Administrare:
In injectii sau perfuzii intravenoase 2-4,5 mg/kilocorp si zi timp de 10 zile, se poate repeta la intervale de 4 saptamani; sau 250 mg/m2 si zi timp de 5 zile, se poate repeta la intervale de 3 saptamani; sau cantitatea totala introdusa ca doza unica. In cure chimioterapice, conform schemei de tratament; obisnuit 100 mg/m2 si zi in cicluri de 4-5 zile cu pauze de 3 saptamani.
Actiune:
Compus triazenic cu proprietati citostatice, actioneaza probabil ca agent alchilant si antimetabolit purinic.
Compozitie:
Flacon continand dacarbazina 100 mg, sub forma de pulbere pentru prepararea de solutie injectabila (cutie cu un flacon continand substanta activa si o fiola a 10 ml apa distilata ca solvent).
Reactii adverse:
Frecvent deprimare medulara cu leucopenie, trombocitopenie, rareori anemie (se controleaza regulat hematopoieza pentru a evita accidente toxice grave).
Deseori anorexie, greata, voma (se administreaza in prealabil fenobarbital si/sau un antivomitiv).
Mai rar diaree (se recomanda restrictia de apa si alimente 4-6 ore inainte de administrare).
Uneori congestia fetei, parestezii, alopecie, eruptii eritematoase sau urticariene, fotosensibilizare.
Foarte rar tromboza venei hepatice si necroza hepatocelulara letala, soc anafilactic; ocazional, dupa circa o saptamana de la injectarea unei doze mari poate aparea un sindrom pseudegripal, cu astenie, febra, mialgii, stare de rau.
Introducerea paravenos provoaca iritatie marcata, chiar necroza.
Atentie
Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.
Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.
Citeste si
Arhiva-
Mezoteliomul cat de rar este si cum il tratam
Mezoteliomul reprezinta cancerul care are originea in celulele mezoteliale, care alcatuiesc seroasele organismului (pleura, peritoneu, pericard, tunica vaginala testiculului). Acestea tapeteaza diverse organe astfel: pleura pentru plaman, peritoneul pentru organele...citeste mai mult
-
Sarbatori fericite si sanatoase: Cum sa mentii echilibrul intre distractie si sanatate in perioada festiva
Sarbatorile de iarna sunt un moment al anului plin de bucurie, reuniuni cu familia si prietenii, dar si de multe tentatii culinare si activitati care pot afecta sanatatea daca nu sunt gestionate corect. In timp ce ne bucuram de traditiile si obiceiurile specifice acestei...citeste mai mult
-
Terapii inovatoare in tratamentul leucemiei si al limfoamelor
Sistemul imun reprezina principala forma a organismului de lupta atat impotriva infectiilor, cat si a cancerului. In corpul uman zilnic cateva zeci de celule sufera mutatii si care ar putea sa fie canceroase, dar sistemul imun le indeparteaza in diverse moduri.citeste mai mult
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter