Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Dendrid, solutie oftalmica

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Dendrid, solutie oftalmica

Ce este Dendrid si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Virusul Herpes simplex utilizeaza timidina in sinteza acidului dezoxiribonucleic (ADN), un metabolit necesar pentru reproducere. ldoxuridina este identica in privinta structurii chimice cu timidina, exceptand faptul ca gruparea 5-metil este inlocuita de iodina. Candidoxuridina este inlocuita de timidina in structura ADN, celula devine incapabila sa utilizeze ADN-ul si reproducerea inceteaza.
In tratamentul keratitei cauzate de virusul Herpes simplex.

Mod de administrare

Se instileaza o picatura in ochiul afectat, in fiecare ora. In herpesul acut, tratamentul continua cu instilari la fiecare doua ore, apoi de patru ori pe zi, pana la intrerupere (tratamentul va fi urmat timp de cel putin sapte zile).

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Hipersensibilitate fata de oricare din componentele acestui produs.

Precautii

Numai pentru uz local. A nu se depasi frecventa sau durata administrarii recomandate. ldoxuridina nu este eficace in inflamatiile corneene secundare keratitei cu Herpes simplex in care virusul nu este prezent. Cateva specii de Herpes simplex par sa fie rezistente la actiunea idoxuridinei.
Sarcina si alaptare: ldoxuridina trebuie administrata cu precautie in timpul sarcinii sau la femeile in perioada de fertilitate. S-a constatat ca idoxuridina traverseaza bariera placentara si produce malformatii fetale la iepuri, atunci cand este instilata ocular la femelele gravide, in doze similare cu cele utilizate clinic. S-a constatat ca idoxuridina produce malformatii fetale si la sobolan dupa administrarea intraperitoneala si orala, precum si la soarece dupa administrare subcutanata. Nu se va alapta in timpul tratamentului cu idoxuridina, intrucat medicamentul si metabolitii pot fi excretati in laptele uman.
Potential mutagenic: S-a constatat ca idoxuridina produce aberatii cromozomiale la soareci si este mutagenica pentru celulele de mamifer in cultura (ex: limfoblaste umane adipoide si celule limfomatoase de soarece), Drosophila melanogaster si intr-un sistem de analiza utilizand celule de mamifer.
Potential oncogenic: Studiile efectuate asupra idoxuridinei sunt inadecvate pentru evaluarea potentialului carcinogenetic. Acest produs citotoxic trebuie privit ca avand potential oncogenic. Poate inhiba sinteza sau functia ADN si este incorporat in ADN-ul celulelor de mamifer, ca si in genomul ADN-ului viral. S-a constatat ca idoxuridina induce producerea de virusuri tumorale ARN (particule tip C) din celule de soarece virus-negative. Gradul activitatii oncogenice a oncornavirusurilor induse de idoxuridina nu a fost suficient studiat. Totusi, cateva oncornavirusuri activate de idoxuridina au cauzat transformarea celulara in vitro si inducerea de neoplasme specifice (leucemii limfatice si carcinoame) dupa inocularea la soareci singenici.

Reactii adverse posibile

Au fost raportate cazuri de iritatie oculara incluzand punctarea corneei, senzatii de arsura si incetosarea vederii. Dupa administrarea prelungita de idoxuridina, au fost raportate cazuri de iritatie oculara, manifestate prin conjunctivita foliculara, blefarita cu edem punctiform, hiperemie conjunctivala bulbara si patarea epiteliului comean. in oricare din aceste cazuri se impune intreruperea administrarii medicamentului.

Informatii suplimentare

Compozitie

ldoxuridina este un agent chemo-terapeutic antiviral conditionat intr-o solutie izotona tamponata. Fiecare ml contine substanta activa- Idoxuridina 0,1% si conservant- Clorura de benzalconiu 0,01.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Asistenta medicala a prescolarilor, elevilor si studentilor

    Ordin nr. 653 din 25 septembrie 2001 privind asistenta medicala a prescolarilor, elevilor si studentilor Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 777 din 5 decembrie 2001 Ministrul sanatatii si familiei, vazand Referatul comun de aprobare al Directiei generale...citeste mai mult

  • Cum sa ne protejam ochii in sezonul alergiilor

    Generalitati Pentru o mare parte dintre noi, sezonul alergiilor pare interminabil: primavara ne confruntam cu polenul, vara cu iarba si fanul uscat, toamna cu praful in exces. Oricare ar fi cauza alergiei, rezultatul ramane acelasi: avem ochii rosii, ne ustura,...citeste mai mult

  • Ambliopia

    Generalitati Vederea normala se dezvolta odata cu utilizarea obisnuita, in egala masura pentru ambii ochi. Ambliopia, numita si "ochiul lenes", debuteaza de obicei cand un ochi nu este folosit suficient pentru ca sistemul vizual din creier sa se dezvolte...citeste mai mult

  • Orjeletul si Salazionul

    Generalitati Orjeletul (urciorul sau ulciorul, in termeni populari) si salazionul (chalazionul) sunt afectiuni care pot interveni la nivelul unei mici glande sebacee de la nivelul pleoapei superioare sau inferioare. Urciorul (sau orjeletul extern) este infectia...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter