Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Daltrizen, liofilizat pentru solutie injectabila de 100 mg

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Daltrizen, liofilizat pentru solutie injectabila de 100 mg

Compozitite
Un flacon cu liofilizat pentru solutie injectabila continand 100 mg Dacarbazinum, acid citric si manitol q.s.

Actiune terapeutica

Blocant al sintezei adn, actionand ca agent alchilant. Produsul are o slaba actiune imunosupresoare. Dupa administrare i.v., substanta circula legata de proteinele plasmatice, se distribuie rapid pe calea umorilor in tesuturi si organe - s-ar parea, preferential in ficat. Dacarbazina traverseaza bariera hemato-encefalica, dar nu se stie sigur daca trec eprin placenta sau in laptele matern. Concentratia plasmatica scade in doua faze, timpul de injumatatire pentru prima faza fiind de aproximativ 19 minute si pentru a doua faza de 5 ore. La pacientii cu disfunctii renale si hepatice, timpul de injumatatire este prelungit. dacarbazina este metabolizata de ficat, o parte din metaboliti exercitand inca o activitate antineoplazica. Substanta se elimina pe cale urinara, prin secretie tubulara, fie ca atare, fie sub forma de metaboliti (AIC).

Indicatii

Melanom malign, maladia hodgkin, sarcoame ale tesuturilor moi (leiomiosarcom, fibrosarcom, rabdomiosarcom), neuroblastom.

Mod de administrare

Pentru administrare se reconstituie cu 10 ml apa pentru preparate injectabile si solutia astfel obtinuta (continand 10 mg dacarbazina/ ml) se administreaza intravenos, ca atare in aproximativ 1 min., sau prin perfuzie (diluata in 250 ml glucoza 5% sau solutie de clorura de sodiu 0,9%) in aproximativ 30 min. Doza va fi strict individualizata de medicul specialist in functie de reactivitatea pacientului, evaluandu-se riscul si beneficiul terapeutic. In melanomul malign, doza uzuala este de 2 - 4,5 mg dacarbazina/kg corp/zi timp de 10 zile, cu repetarea curei dupa 4 saptamani sau 250 mg/m2/zi timp de 5 zile, repetandu-se dupa 3 saptamani (mono- sau polichimioterapie). In maladia Hodgkin, doza uzuala la adulti este de 150 mg/m2/zi timp de 5 zile asociat cualte antineoplazice, cura repetandu-se la 4 saptamani.

Contraindicatii
Pacientii cu hipersensibilitate la dacarbazina, cei cu numar de leucocite mai mic de 3 000/mm3, trombocite de 100 000/mm3, sarcina, femei care alapteaza.

Precautii
Produsul trebuie administrat strict i.v.; este necesara supravegherea medicala pe perioada aplicarii tratamentului, in special controlul numarului de leucocite, trombocite si eritrocite; metabolizarea substantei este influentata de administrarea concomitenta de fenobarbital si fenitoin.

Reactii adverse
Poate provoca simptome gastrointestinale, greata, varsaturi, anorexie, diaree, stomatita (care pot fi atenuate prin limitarea ingerarii de alimente cu 4-6 ore inainte de administrarea produsului, asigurandu-se totodata o buna hidratare parenterala), dermatologice (rash si eritem), hematologice (leuco- si trombocitopenie), efect hepatotoxic (in special in asocierea cu alti agenti antineoplazici), parestezii faciale tranzitorii, alopecie, cresteri ale valorilor TGO si TGP, precum si simptome asemanatoare gripei – febra (39), mialgii si indispozitie (fenomene care apar Ia aproximativ 7 zile dupa administrare si se pot repeta la fiecare cura).

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Contraceptivele injectabile

    Generalitati Contraceptivele injectabile devin o metoda anticonceptionala din ce in ce mai des folosita in intreaga lume. Desi la inceput (anii 1970-1980) era destul de controversata, in prezent se estimeaza ca peste 3% din femeile din Marea Britanie o folosesc....citeste mai mult

  • Remedii de ajutor pentru drenajul sinusurilor

    Ce sunt sinusurile? Sinusurile sunt cavitati cu aer, captusite de o mucoasa care are rolul de a produce mucus pentru protectia cailor respiratorii si eliminarea substantelor nedorite sau a prafului. Ele au rol si in limbajul articulat, fiind ca o cutie de...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter