Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Cyclophosphamide, pulbere liofilizata pentru solutie injectabila

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 08 Aprilie 2024

Informatii prospect Cyclophosphamide, pulbere liofilizata pentru solutie injectabila

Ce este Cyclophosphamide si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Ciclofosfamida este un antineoplazic facand parte din clasa agentilor alchilanti, derivati de azotiperita. In organism, se transforma prin metabolizare la nivelul microsomilor hepatici in metaboliti activi cu proprietati similare azotiperitei. Produsul este mai putin toxic decat congenerii de azotiperita si alti agenti alchilanti si este eficient atat prin administrare orala, cat si parenterala.

Afectiuni mieloproliferative, limfoproliferative si neoplazme cu diferite localizari. Ca antineoplazic, este indicat in: limfoame, incluzand limfomul Burkitt; boala Hodgkin; leucemii acute si cronice; mielom multiplu; micosis fungoides in stadiu avansat; tumori solide (cancere de san, cervix, plaman, ovar; neuroblastoame; retinoblastoame; sarcoame).

Mod de administrare

Solutia injectabila se prepara extemporaneu (poate fi pastrata cel mult 2-3 ore) prin dizolvarea pulberii dintr-un flacon (200 mg) in 10 ml apa pro inj.; se introduce strict intravenos (in decurs de 1-2 minute) sau in tubul unei perfuzii cu solutie salina sau glucozata izotone; se poate injecta si intramuscular. Se administreaza in cure scurte, de 1-5 zile, cate 300-800 mg/m2 si zi (500 mg-1,5 g la adult ); se repeta la intervale de 3-4 saptamani (ca anticanceros).

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Insuficienta hepato-renala; leucopenia sub 3000/mm2; trombocitopenia sub 100 000/mm2; sarcina in special in primul trimestru (potential teratogen), alaptarea, perioada de patru luni inainte de o eventuala conceptie; infectii virotice, bacteriene, fungicide, helmintiaze.

Reactii adverse posibile

In ordinea descrescatoare a incidentei, pot sa apara:

Aparat reproductiv: sterilitate la ambele sexe, uneori reversibila; amenoree si fibroza ovariana; oligospermie sau azoospermie, fara alterarea libidoului.

Aparat digestiv: greata, voma, anorexie, stomatite, mai rar dureri abdominale, diaree, colite hemoragice, care dispar la intreruperea tratamentului.

Piele: alopecie in general reversibila, totala la doze mari, pigmentari ale pielii si unghiilor, rareori eriteme.

Sange: leucopenie, in functie de doza – valori mai mici de 2 000 celule/mm2 apar la doze initiale mari; ocazional anemie si trombocitopenie. Efectele se reduc la reducerea dozelor si inceteaza la intreruperea tratamentului.

Aparat urinar: cistita hemoragica, uneori fatala; fibroza a vezicii urinare, reversibile la incetarea tratamentului. Infectii si diminuarea raspunsului in testele cutanate de hipersensibilizare prin efectul imunodepresor al produsului. Carcinogeneza, mutageneza, teratogeneza: neoplasme secundare urinare, medulare si limfatice pot sa apara la pacientii tratati anterior cu ciclofosfamida.

Aparat respirator: fibroza pulmonara. Modificari metabolice: hiperuricemie prin cresterea catabolismului purinic, cresterea eliminarii sodiului si mixedem la doze mari de produs.

Altele: rareori reactii anafilactice, cefalee, stare de oboseala. La doze mari apar modificari cardiotoxice si hepatotoxice.

Informatii suplimentare

Ambalaj

Flacon continand ciclofosfamida 200 mg sub forma de pulbere liofilizata pentru prepararea de solutie injectabila (cutie cu 10 buc.).

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Contraceptivele injectabile

    Generalitati Contraceptivele injectabile devin o metoda anticonceptionala din ce in ce mai des folosita in intreaga lume. Desi la inceput (anii 1970-1980) era destul de controversata, in prezent se estimeaza ca peste 3% din femeile din Marea Britanie o folosesc....citeste mai mult

  • Remedii de ajutor pentru drenajul sinusurilor

    Ce sunt sinusurile? Sinusurile sunt cavitati cu aer, captusite de o mucoasa care are rolul de a produce mucus pentru protectia cailor respiratorii si eliminarea substantelor nedorite sau a prafului. Ele au rol si in limbajul articulat, fiind ca o cutie de...citeste mai mult

  • Testele cutanate pentru depistarea alergiilor

    Definitie In timpul unui test cutanat alergic, pielea este expusa la o substanta care determina alergie (alergen) si apoi se urmaresc semnele reactiei alergice locale. Impreuna cu istoricul medical al pacientului, testele la alergeni pot confirma daca anumite semne si...citeste mai mult

Gasesti in Comunitate

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter