Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Cortrosyn depot, suspensie injectabila

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Cortrosyn depot, suspensie injectabila

Ce este Cortrosyn Depot si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Principiul activ al Cortrosyn Depot este tetracosactida, o polipeptida care contine primii 24 aminoacizi ai ACTH natural. Are aceeasi actiune biologica ca hormonul endogen, cu alte cuvinte, stimuleaza secretia de hormoni corticosuprarenali, din care hidrocortizonul este cel mai important. Fiind sintetic, tetracosactida are un grad inalt de puritate. Spre deosebire de preparatele de origine animala pe baza de ACTH, care trebuie sa fie standardizate biologic, Cortrosyn Depot este dozat in miligrame de tetracosactida si are o compozitie stabila. Un miligram de tetracosactida are aceeasi activitate farmacologica ca si aproximativ 100 U.I. ACTH. Cortrosyn Depot este un preparat cu actiune lunga, datorita formarii unui complex de absorbtie intre tetracosactida si un transportor de hidroxid de zinc. Atunci cand glandele suprarenale sunt in stare de functionare normala, este de preferat administrarea de Cortrosyn Depot in loc de glucocorticoizi, pentru a preveni atrofia sau insuficienta corticosuprarenala. Daca, pe de alta parte, nu se asteapta o reactie adrenocorticala adecvata, sau numai o reactie partiala, se recomanda instituirea unei terapii cu glucocorticoizi (ca atare sau in combinatie cu Cortrosyn Depot).

Cortrosyn Depot poate fi folosit in marea majoritate a situatiilor in care tratamentul cu glucocorticoizi este recomandat, atat timp cat functia suprarenala este adecvata, ca de exemplu: afectiuni de colagen care includ artrita reumatoida si alte afectiuni reumatice asociate; probleme cronice de piele ca pemfigus, dermatita herpetiforma, eczema, dermatita exfoliativa; tulburari gastrointestinale precum colite ulcerante, boala Crohn si hiperbilirubinemia; sindrom nefrotic; conditii neurologice acute ca exacerbarea sclerozei in placi, spasm infantil, sindromul Lennox, sindromul Guillain-Barre; ca terapie paliativa in stadiul terminal la cancer; astm, dar numai in cazuri exceptionale, ca de exemplu atunci cand alte tratamente nu au dat nici un rezultat, sau atunci cand anumite avantaje justifica folosirea de Cortrosyn Depot, ex. evitarea cresterii intarziate indusa de corticosteroizi.

In caz de insuficienta adrenocorticala secundara, Cortrosyn Depot poate reinstaura functia suprarenala in trei sau patru zile. Aceasta proprietate poate fi folosita pentru reducerea dozei in urma tratamentului cu corticosteroizi.

Metoda de diagnosticare: Cortrosyn Depot poate fi folosit pentru diagnosticarea insuficientei suprarenale. Cortisolemia se masoara imediat inainte si 4-6 ore dupa injectarea intramusculara cu 1 mg de Cortrosyn Depot. La pacientii suspecti de hipofunctie suprarenala poate fi nevoie de o alta proba de sange 12-16 ore mai tarziu. Daca nu se constata o crestere a nivelului de cortisol plasmatic, trebuie facute alte masuratori, dupa inca alte trei injectii administrate la interval de 24 ore. In timpul acestei perioade, aparitia hipoadrenalismului secundar poate indica semne de recuperare. Raspunsul la prima injectie indica gradul de atrofie sau distrugere a suprarenalelor, iar reactia la injectiile urmatoare reflecta sansa de recuperare functionala. Deoarece rata de eliminare a cortisolului liber in urina evolueaza in paralel cu concentratia de cortisol plasmatic, primul parametru poate fi de asemenea folosit.

Mod de administrare

Pentru rezultatele cele mai bune, doza trebuie adaptata in functie de nevoile individuale ale pacientului. Efectul stimularii produse de Cortrosyn Depot dureaza aproximativ 28 ore, in timp ce raspunsul clinic dureaza de obicei mai mult. Orientativ, adultilor li se administreaza 0,5-1 mg de doua ori pe saptamana, iar pentru cazurile acute 1 mg zilnic pentru trei zile. Atunci cand se obtin raspunsuri adecvate la tratament, intervalul intre injectii poate fi extins la 2-8 zile. Copiilor sub 6 ani li se administreaza un sfert din doza adultilor, pe cand celor intre 6-12 ani o jumatate din doza adultilor. Pentru a reduce doza in urma tratamentului cu corticosteroizi, se va administra cate 1 mg zilnic, pentru trei zile, iar doza de steroid va fi redusa cu un sfert in fiecare zi. Daca raspunsul suprarenal nu este adecvat, dupa un test cu Cortrosyn Depot, se administreaza un nou curs de Cortrosyn Depot.

Cortrosyn Depot nu se administreaza decat intramuscular.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Sindromul Cushing; anumite infectii virale, ex. varicela si herpesul genital; hipersensibilitate la tetracosactida.

Sarcina si alaptarea

Datorita activitatii sale farmacologice, ACTH si/sau derivatii acestuia pot provoca anomalii fetusului, atunci cand sunt folosite in cantitati mari sau pentru mult timp. Tratamentul cu Cortrosyn Depot trebuie, in principiu, evitat si folosit numai dupa ce s-au pus in balanta nevoile mamei impotriva posibilelor pericole ale foetusului. Nu se stie daca Cortrosyn Depot afecteaza lactatia, sau daca este eliminat in laptele matern. Nu s-au efectuat studii in acest domeniu.

Reactii adverse posibile

Reactii de hipersensibilitate pot aparea ca raspuns la administrarea de Cortrosyn Depot la pacientii cu probleme alergice, in special cei cu astm, sau cu diateza alergica, in cazuri rare, acestea pot fi de o natura serioasa si iau forma reactiilor anafilactice, care in mod normal apar in 30 minute. Ca in cazul oricarui tratament care poarta un risc de reactie alergica, doctorul trebuie sa puna intrebari de rutina despre reactii anterioare la Cortrosyn Depot, sau medicatie in general si despre antecedente de probleme alergice. Mai mult, injectiile trebuie administrate sub supraveghere medicala si pacientul tinut sub observatie.

Administrarea medicamentului trebuie abandonata la primul semn de reactie de hipersensibilitate locala sau la nivelul sistemului. Daca apar reactii serioase anafilactice dupa injectare, se va administra un tratament corespunzator care poate include imediat o injectie inceata, intravenoasa cu 0,1-0,5 ml adrenalina 1:1000 (0,1-0,5 mg depinzand de greutatea corporala) precum si doze mari de corticosteroizi antimicrobian, in special in cazurile de infectii generalizate. La folosirea de vaccin viu tineti cont de faptul ca Cortrosyn Depot exercita un efect imunosupresiv. La bolnavii diabetici trebuie tinut cont de cerintele marite de insulina. Mai mult, influenta medicamentului asupra metabolismului glucozei care poate duce la diabet la pacientii cu predispozitie la aceasta, cere masurarea periodica a glicemiei pe timpul tratamentelor indelungate. Influenta medicamentului asupra balantei electrolitice ce poate fi controlata printr-o dieta redusa in sodiu si bogata in potasiu. Cortrosyn Depot nu este recomandat in tratamentul de substituire a steroizilor suprarenali in boala Addison sau dupa suprarenalectomie, perturbari de fluid si electrolitice asociate cu edeme si hipertensiune, osteoporoza, hipocalcemie, rezistenta la cicatrizare, perturbari psihice si efecte imunosupresive.

Supradozare

Supradozarea poate duce la retentie temporara de apa si alte semne de activitate excesiva corticosuprarenala. in aceste cazuri Cortrosyn Depot trebuie suprimat temporar, sau alternativ, administrat in doze reduse la jumatate, sau prin prelungirea intervalului intre injectii.

Informatii suplimentare

Compozitie

Cortrosyn Depot contine ca agent activ hexaacetat de tetracosactida, echivalentul a 0,5 sau 1 mg tetracosactida pe ml.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Preparatele injectabile cu botox

    Generalitati Botoxul este un binecunoscut brand pentru un medicament ce contine toxina botulinica de tip A. Toxina este produsa de o bacterie care provoaca intoxicatia alimentara numita botulism. Cand este injectat in doze mici, controlate, botoxul nu va...citeste mai mult

  • Contraceptivele injectabile

    Generalitati Contraceptivele injectabile devin o metoda anticonceptionala din ce in ce mai des folosita in intreaga lume. Desi la inceput (anii 1970-1980) era destul de controversata, in prezent se estimeaza ca peste 3% din femeile din Marea Britanie o folosesc....citeste mai mult

  • Vaccinul antirabic: cand se face si cat timp este valabil

    Ce este vacinul antirabic? Vaccinul antirabic este o injectie medicamentoasa ce previne infectia cu virusul rabic. Rabia este boala infectioasa provocata de acest virus si poate surveni in urma unei muscaturi de animal deja infectat cu virusul rabic. Fiind...citeste mai mult

  • Celulele stem si incontinenta urinara

    Generalitati Studii recente si trialuri clinice au demonstrat rolul benefic pe care celulele stem il au in ameliorarea simptomatologiei pacientilor suferinzi de incontinenta urinara. Metoda de tratament folosind injectarea celulelor stem implica recoltarea de...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter