Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Corinfar, comprimate

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Corinfar, comprimate

Ce este Corinfar si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Angina pectorala cronica stabila (angina de efort); angina vasospastica (angina Prinzmetal, angina instabila); hipertensiune esentiala.

Mod de administrare

Daca nu se prescrie altfel, sunt valabile indicatiile de dozare de mai jos. Se recomanda respectarea indicatiilor de utilizare, deoarece, altfel, Corinfar nu actioneaza corect. Dozarea se face individual, in functie de severitatea bolii si de reactiviatea pacientului la medicament. In functie de tabloul clinic doza trebuie atinsa treptat. Pacientii cu insuficienta hepatica trebuie atent supravegheati; poate fi necesara o reducere a dozei. Pacientii care prezinta concomitent afectiuni severe cerebro-vasculare trebuie tratati cu doze mai mici.

In general este valabila urmatoarea schema de tratament pentru persoanele adulte:
Angina pectorala vasospastica si cronica stabila- tratamentul se efectueaza cu o doza zilnica medie de 2-3 x 1 comprimat filmat (de 2-3 ori zilnic, cate 10 mg). In cazul in care sunt necesare doze mai mari, este posibila marirea treptata a dozei zilnice, la de 2 ori pe zi cate 2-4 comprimate filmate (de 2 ori cate 20-40 mg). Doza maxima zilnica sanu depaseasca de 2 ori 4 comprimate filmate (de 2 ori cate 40 mg).
Hipertensiune esentiala: tratamentul se efectueaza cu o doza zilnica medie de 1 comprimat filmat, de 2- 3 ori (de 2-3 ori cate 10 mg).

In cazul in care sunt necesare doze mai mari, este posibila marirea treptata a dozei zilnice la de 2 ori pe zi cate 2-4 comprimate filmate (de 2 ori cate 20-40 mg). Doza maxima zilnica sa nu depaseasca de 2 ori 4 comprimate filmate (2 x 40 mg). Pentru doze mari se recomanda utilizarea formelor farmaceutice cu continut ridicat de substanta activa (de exemplu Corinfar retard cu 20 mg substanta activa).

Comprimatele filmate se administreza nemestecate, dupa mese, cu o cantitate suficienta de lichid (de ex. un pahar de apa). Administrarea concomitenta de alimente duce la o resobtie lenta a substantei active, dar nu redusa. Intervalul intre doua administrari de Corinfar de cate 20 mg (cate 2 comprimate filmate) trebuie sa fie de minimum 4 ore. Daca administrarea se face de 2 ori pe zi, intervalul dintre aceste administrari se recomanda sa fie de 12 ore (dimineata si seara). tratamentul cu Corinfar este in general un tratament de lunga durata.A supra duratei tratamentului hotareste medicul.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Soc cardiovascular; stenoza aortica severa; angina pectorala instabila; infarct miocardic acut (in intervalul primelor 4 saptamani); hipersensibilitate cunoscuta la nifedipin. Se recomanda prudenta in cazul hipotensiunii (hipotensiune severa cu valori sistolice sub 90 mm Hg) ca si in insuficienta cardiaca decompensata.

Precautii

Se recomanda o supraveghere atenta a pacientilor in cazul administrarii concomitente a nifedipinei si a beta-blocantilor, deoarece se poate ajunge la hipotensiune severa; ocazional s-a semnalat aparitia insuficientei cardiace. Nifedipin poate intarzia eliminarea digoxinei. Tratamentul concomitent cu ambele produse poate duce la cresterea nivelelor digoxinei si la potentarea actiunii si a reactilor adverse ale acesteia. Se recomanda o dozare prudenta in cazul unei insuficiente cardiace manifeste. Administrarea produsului Corinfar la pacientii aflati in dializa renala, cu hipertensiune maligna si insuficienta renala ireversibila cu hipovolemie se va face cu deosebita precautie, intrucat prin vasodilatatie se poate instala o hipotensiune severa. Pacientii cu functie hepatica redusa trebuie atent supravegheati; in acest caz poate fi necesara o reducere a dozei.

Interactiuni medicamentoase

Efectul hipotensiv al nifedipinei poate fi accentuat prin asocierea altor antihipertensive ca si a antidepresivelor triciclice. In combinatie cu nitratii sunt potentate actiunile asupra tensiunii si frecventei cardiace. Administrarea concomitenta de nifedipin si beta-blocante impune supravegherea atenta a pacientilor, intrucat poate sa se produca scaderea pronuntata a tensiunii arteriale, ocazional observandu-se dezvoltarea unei insuficiente cardiace.

Anumite medicamente din grupa antagonostilor de calciu pot potenta actiunea inotrop negativa a unor antiaritmice ca ex.: amiodarona si chinidina. Astfel de observatii nu s-au semnalat la nifedipin. In cazul unei terapii combinate cu chinidina, nifedipin poate induce o scadere a concentratiei plasmatice a chinidinei si respectiv cresterea acesteia dupa intreruperea tratamentului cu nifedipin, ceea ce recomanda controlul periodic al concentratei chinidinei plasmatice. Nifedipin poate influenta cresterea concentratiei plasmatice a digoxinei si a teofilinei, ceea ce recomanda controlul acestora. Cimetidina si in masura mai mica ranitidina pot conduce la cresterea concentratiei plasmatice de nifedipin, intensificand implicit actiunea acestuia.

Sarcina si alaptarea

Nifedipin nu se va administra pe toata perioada sarcinii deoarece studiile experimentale au pus in evidenta embriotoxicitate (malformatii). Nu exista date privind acest aspect la om. Nifedipin este excretat in laptele matern. Nu exista experienta privind actiunea sa asupra sugarului, motiv pentru care se va intrerupe alaptarea daca in aceasta perioada se impune administrarea de nifedipin.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Tratamentul cu acest medicament necesita un control medical regulat. Aparitia reactiilor diferentiate individual pot modifica capacitatea de reactie in asa fel, incat sunt influentate capacitatea de participare la traficul rutier, manuirea unor utilaje de precizie sau lucrul neasiguarat. Acestea sunt valabile mai ales la inceputul tratamentului, la cresterea dozei ca si in asociere cu alcool.

Reactii adverse posibile

In primele saptamani de tratament se poate ajunge la poliurie. In cazul unei insuficiente renale se poate ajunge la o inrautatire temporara a functiei renale. La pacientii cu hipertensiune arteriala sau afectiuni coronariene, intreruperea brusca a nifedipinei poate declansa criza hipertensiva sau ischemie miocardica ("fenomenul de rebound").

Frecvent: Mai ales la inceputul tratamentului pot aparea frecvent, dar cu caracter tranzitoriu, cefalee, flush si senzatie de caldura (eritem, eritromelalgie).

Ocazional: Mai ales la inceputul tratamentului pot aparea crize de angina pectorala, respectiv la pacientii cu angina pectorala se poate observa cresterea frecventei, duratei si gradului de severitate a crizelor. Ocazional, s-au semnalat obnubilare, palpitatii si tahicardie, o scadere a tensiunii arteriale sub valori normale (reactie hipotona), edeme ale membrelor inferioare pe baza unei vasodilatatii, ca si ameteala, fatigabilitate si parestezii.

Rar: In timpul tratamentului se observa tulburari gastrointestinale: greturi, flatulenta si diaree. Au fost rareori observate reactii cutanate, ca ex.: prurit, urticarie, exantem, izolat dermatita exfoliativa. In cazul unui tratament de lunga durata la pacientii varstnici s-a semnalat ginecomastie, fenomen reversibil dupa intreruperea tratamentului.

Foarte rar: S-au descris modificari ale tabloului sanguin, ca ex.: anemie, leucopenie, trombocitopenie, purpura trombocitopenica. In cazuri foarte rare s-a observat o crestere tranzitorie a glicemiei (hiperglicemie). De aceasta se va tine cont in mod deosebit la pacientii cu diabet zaharat.

Izolat: S-a semnalat infarct miocardic. In special la doze mari pot aparea in cazuri izolate mialgii, tremor ca si o modificare minora, tranzitorie a perceptiei optice. In cazul unui tratament de lunga durata pot aparea modificari gingivale (hiperplazia gingivala), fenomene reversibile dupa intreruperea tratamentului. Tulburari ale functiei hepatice au fost izolat semnalate (colestaza intrahepatica, cresterea transaminazelor), fenomene reversibile dupa intreruperea tratamentului si hepatita alergica.

Supradozare

Simptomele intoxicatiei: S-au observat urmatoarele simptome in cazul unei intoxicatii grave cu nifedipin: tulburari de constienta pana la coma, prabusire tensionala, tulburari de ritm cardiac tahicardice/bradicardice, hiperglicemie, acidoza metabolica, hipoxie, soc cardiogen cu edem pulmonar.

Tratamentul intoxicatiilor: Are ca obiectiv eliminarea toxicului si restabilirea echilibrului cardiocirculator. Dupa ingestia orala se recomanda spalaturi gastrice abundente, eventual combinate cu o spalatura intestinala. Indeosebi dupa intoxicatiile cu preparate retard se va urmari eliminarea lor pe cat posibil de completa din intestinul subtire pentru a evita absorbtia inevitabila a substantei active. In cazul administrarii de laxative se va tine cont de inhibarea musculaturii intestinale prin antagonistii de calciu, care poate merge pana la atonie intestinala. Hemodializa nu da rezultate, deoarece nifedipin nu este dializabil, se recomanda plasmafereza (legare puternica de proteinele plasmatice, volum de distributie relativ mic).

Tulburarile de ritm cardiac insotite de bradicardie se trateaza simptomatic cu atropina si/sau beta-simpatomimetice, in cazul unui stop iminent prin bradicardie se recomanda terapia temporara cu stimulator cardiac. Hipotensiunea, ca urmare a socului cardiogen si a vasodilatatiei periferice, se trateaza cu calciu (1 - 2 g de gluconat de calciu i.v.), dopamin (pana la 25 mcg/kg corp/minut), adrenalina, respectiv noradrenalina. Posologia acestor medicamente este in functie de actiunea urmarita. Nivelul calciului seric trebuie mentinut normal pana la usor crescut. Orice ingerare suplimentara de lichide sau transfer de volum lichidian trebuie efectuata cu precautie si necesita monitorizare hemodinamica din cauza potentialelor riscuri de suprasarcina cardiaca.

Informatii suplimentare

Compozitie

Un comprimat filmat contine ca substanta activa 10 mg nifedipin.
Excipienti: Lactoza monohidrat, stearat de magneziu, macrogol 6000, macrogol 35000, talc, amidon de cartof, metilhidroxipropil- celuloza, polividon K 25, celuloza microcristalina, colorant E 171, E 104.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Sindromul Piriformis

    Generalitati Sindromul Piriformis este o afectiune neuromusculara rara, care determina comprimarea nervului sciatic de catre muschiul piriformis. Muschiul piriformis are forma alungita si este localizat intre fese langa partea de sus a articulatiei soldului. Acest...citeste mai mult

  • Metronidazolul si sarcina

    Generalitati Articolul ne vorbeste despre riscurile expunerii la metronidazol in timpul sarcinii. Fiecare sarcina comporta un risc de 3-5% de a naste un copil cu malformatii congenitale. Aceste informatii nu vor inlocui sfaturile si recomandarile medicului...citeste mai mult

  • Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere

    Generalitati Anticonceptionalele intra in categoria metodelor contraceptive si reprezinta forma farmaceutica a acestora ce sunt administrate sub forma de pilule sau tablete (comprimate) ori chiar si in forma de unguente sau creme. Anticonceptionalele reprezinta o...citeste mai mult

  • Stenoza spinala cervicala

    Generalitati Stenoza spinala cervicala este o afectiune degenerativa in care spatiul canalului spinal este ingustat determinand compresie pe maduva spinarii sau radacinile nervoase adiacente. Canalul spinal este aria delimitata de interiorul vertebrelor in care se...citeste mai mult

Gasesti in Comunitate

  • Ma doare inima foarte rau

    Ce medicament usor as putea lua pentru crize de inima dese ? Incep sa am palpitatii violente si apoi imedia incepe sa ma doara inima puternic.Am ca o gheara sau ca o greutate pe inima.Fara apasare sau masaj in zona inimii, durerea e insuportabila.Si in tot acest timp ma sufoc,am nevoie de aer. Ce...

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter