Cogentin, tablete
Informatii prospect Cogentin, tablete
Ce este Cogentin si pentru ce se utilizeaza
Indicatii
Agent blocant colinergic, agent antiparkinsonian. Este un medicament anticolinergic ce contine antihistamina si proprietati anestezice locale. Debut, PO: 1-2 h; IM,IV: in cateva minute. Efectele sunt cumulative; actiunea este de lunga durata (24 h). Efecte maxime: 2-3 zile. Putine efecte secundare.
Adjuvant in tratamentul parkinsonismului (toate tipurile). Reducerea severitatii efectelor extrapiramidale in terapia cu fenotiazina sau alte antipsihotice (nu are efect in dischinezia tardiva).
Mod de administrare
Tablete
Parkinsonism- Adulti: 1-2 mg/zi (0,5-6,5 mg/zi).
Parkinsonism idiopatic- Adulti: initial 0,5-1 mg/zi; daca este necesar se poate creste treptat la 4-6 mg/zi.
Parkinsonism postencefalitic- Adulti: 2 mg/zi in una sau mai multe doze.
Efecte extrapiramidale induse medicamentos- Adulti: 1-4 mg de 1-2 ori/zi.
Intramuscular, intravenos
Adulti: initial 1-2 mg; apoi 1-2 mg PO de 2 ori/zi.
Atentionari si precautii
Contraindicatii
Copii sub 3 ani.
Precautii
Pacientii in varsta si cei slabiti nu pot tolera doze mari. Anumite simptome extrapiramidale induse medicamentos nu raspund la benztropina. Cand se foloseste in locul sau ca supliment pentru un alt antiparkinsonian, substituiti sau adaugati treptat. Daca este dificila inghitirea tabletelor, acestea pot fi pisate si amestecate cu o cantitate mica de lichid. Unii pacienti pot lua intreaga doza inainte de culcare, in timp ce altii sunt cel mai bine tratati prin administrarea de doze divizate, de 2-4 ori/zi. Terapia va incepe cu o doza mica (0,5 mg) si apoi se va creste cu cate 0,5 mg la intervale de 5-6 zile, pana la 6 mg/zi. Pentru administrearea IV, se poate da nediluat la o rata de 1 mg in timp de 1 min.
Observatii pentru pacient – familie
Aveti grija la efectuarea activitatilor ce necesita atentie sporita; medicamentul are efect sedativ si poate provoca si hipotensiune ortostatica. De obicei dureaza 2-3 zile pana la apritia ameliorarii. Luati conform prescriptiei; efectele adverse dispar de obicei cu continuarea terapiei. Evitati activitatile epuizante si expunerea la temperaturi ridicate. Anuntati daca apare dificultatea la urinare. Evitati consumul de alcool si alti deprimanti SNC.
Evaluarea si controlul terapiei
Determinati daca sunt folosite fenotiazide sau antidepresive triciclice deoarece pot provoca ileus paralitic. Monitorizati diureza. Evaluati sunetele intestinale; au importanta mai ales in cazul mobilitatii scazute. Inspectati tegumentele la intervale regulate pentru decelarea modificarilor. Observati simptomele extrapiramidale, spasmele musculare, rigiditatea musculara, tulburarile de mers. Daca apar varsaturi si hiperexcitabilitate, incetati temporar terapia si continuati apoi la doze mai mici.
Atentie
Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.
Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.
Citeste si
Arhiva-
Este daunatoare tableta pentru copii?
Tableta este o modalitate care ii ajuta pe copii sa isi petreaca mai usor timpul liber, datorita multitudinii de jocuri si aplicatii. Insa trebuie folosita in anumite conditii, pentru ca poate influenta negativ dezvoltarea armonioasa a micutilor. De la ce...citeste mai mult
-
Tableta sau telefonul pot crea dependenta la copii?
Generalitati In zilele noastre, copiii invata cum sa foloseasca telefoanele mobile, calculatoarele si tabletele la o varsta mai frageda ca oricand, unul din motive fiind primirea lor de la parinti. De cand adolescentii cresc intr-o epoca in care utilizarea...citeste mai mult
-
Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere
Generalitati Anticonceptionalele intra in categoria metodelor contraceptive si reprezinta forma farmaceutica a acestora ce sunt administrate sub forma de pilule sau tablete (comprimate) ori chiar si in forma de unguente sau creme. Anticonceptionalele reprezinta o...citeste mai mult
-
Suplimente pentru un sistem imunitar puternic
Generalitati Suplimentele alimentare sunt medicamente naturale care vin in ajutorul formarii de energie. Acestea se gasesc sub forma de tablete, sirop, baton etc. si furnizeaza organismului substante nutritive necesare dietei zilnice. Tratamentele de profilaxie cu...citeste mai mult
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter