Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Cloramfenicol, drajeuri

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 08 Aprilie 2024

Informatii prospect Cloramfenicol, drajeuri

Indicatii
Febra tifoida si febra paratifoida (antibiotic de electie), meningite bacteriene, indeosebi cu H. influenzae, abcese cerebrale cu bacterii anaerobe (patrunde bine prin meninge si creier), infectii abdominale cu anaerobi; tifos exantematic si bruceloza (atunci cand tetraciclinele sunt contraindicate); infectii urinare rezistente la alte antibiotice.

Doze si mod de administrare
Adulti: 20-60 mg/kg corp si zi, respectiv 1-3 drajeuri sau capsule a 250 mg la 6 ore (1-4 g/zi), in functie de gravitatea infectiei (fara a depasi 25 g doza totala si 10-14 zile de tratament). Copii mici, 50 mg/kg corp si zi; scolari (6-12 ani), 30-40 mg/kg corp si zi (fara a depasi doza totala de 700 mg/kg corp); la nou-nascuti -10 mg/kg corp si zi pentru primele 2 saptamani, 20 mg/ kg corp si zi pentru varsta de 2-4 saptamani.
Doza se reduce in caz de insuficienta hepatica grava - la adult nu trebuie sa depaseasca 2 g/zi. Se administreaza la mese pentru a evita consecintele iritatiei digestive; in tratamente prelungite se asociaza vitamine din complexul b si se introduce in alimentatie iaurt, pentru a evita consecintele distrugerii florei intestinale.

Compozitie
Drajeuri continand cloramfenicol 250 mg sau 125 mg (flac. cu 12 buc.); capsule operculate continand cloramfenicol 250 mg sau 125 mg (flac. cu 12 buc.).

Actiune terapeutica
Antibiotic bacteriostatic cu spectru larg; sunt sensibili, in majoritate chlamidiile, micoplasmele, rickettsiile, pneumococii, streptococii piogeni si viridans, enterococul, meningococul, gonococul, brucelele, Haemophilus, salmonella typhi si alte salmonele, Shigella, Vibro cholerae, majoritatea bacteriilor anaerobe - clostridium, cocii anaerobi, Bacteroides - unele tulpini de e. coli, K. pneumoniae, Proteus mirabilis. rezistenta se dezvolta lent si numai la unele specii microbiene (de exemplu salmonella typhi, shigella).

Contraindicatii
Insuficienta medulara toxica in antecedente, leucopenie, anemie, icter hemolitic; nu se administreaza in timpul sarcinii, grija mare la nou - nascuti (doze mici); prudenta la hepatici si la renali. cloramfenicolul nu se asociaza cu alte medicamente care pot deprima hematopoieza; prudenta in asocierea cu sulfamide antidiabetice, anticoagulante cumarinice, fenitoina, metotrexat (sunt potentate); paracetamolul prelungeste timpul de injumatatire al cloramfenicolului, iar fenobarbitalul ii creste metabolizarea. Cloramfenicolul nu se foloseste decat cu indicatii stricte, la recomandarea medicului; se evita utilizarea profilactica si repetarea curelor; tratamentul se face sub controlul hemoglobinei.

Atentionari speciale
Insuficienta hepatica, insuficienta renala Deoarece cloramfenicolul poate determina reactii adverse grave, administrarea acestuia la pacientii cu boli renale sau hepatice trebuie efectuata cu prudenta si trebuie monitorizate concentratiile plasmatice ale medicamentului. Copii Administrarea acestui medicament este contraindicata la copiii cu varsta sub 6 ani. Varstnici Deoarece cloramfenicolul poate determina reactii adverse grave, administrarea acestuia la varstnici trebuie efectuata cu prudenta si trebuie monitorizate concentratiile plasmatice ale medicamentului.

Sarcina si alaptarea
Cloramfenicolul traverseaza bariera placentara de aceea este contraindicata utilizarea sa in perioada de sarcina. Cloramfenicolul este excretat in lapte, de aceea este contraindicata utilizarea sa in perioada de alaptare.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje
Cloramfenicolul poate determina la unii pacienti reactii adverse (confuzie, halucinatii, delir) ce pot afecta capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje).

Reactii adverse
Ocazional anemie toxica (reversibila), rareori anemie aplastica, leucopenie, trombocitopenie, pancitopenie de natura alergica sau idiosincrazica - de mare gravitate (evolutie deseori letala), survine mai ales la tratament prelungit sau repetat; uneori uscaciunea gurii, greata, voma, diaree, rareori suprainfectii cu Candida, disbacterioze intestinale, eruptii cutanate, urticarie, reactii neurotoxice (cefalee, confuzie mintala, nevrita optica). La nou-nascuti, mai ales la prematuri, dozele mai mari decat cele recomandate pot provoca un sindrom toxic, care poate fi mortal (sindromul cenusiu). In febra tifoida dozele mari, folosite initial, pot fi cauza de soc endotoxinic.

Supradozaj
In cazul producerii unui supradozaj trebuie luate masurile necesare pentru diminuarea absorbtiei cloramfenicolului precum si cele de sustinere terapeutica. Cloramfenicolul poate fi eliminat prin hemodializa. Pastrare A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj. A se pastra la temperaturi sub 25`C, in ambalajul original. A nu se lasa la indemana copiilor.

Ambalaj
Cutie cu 2 blistere din PVC/Al a cate 10 capsule. Cutie cu 50 blistere din PVC/Al a cate 10 capsule. Producator Arena Group S.A., Romania

Detinatorul Autorizatiei de punere pe piata Arena Group S.A. Str. stefan Mihaileanu nr. 31, sector 2, Bucuresti, 024022, Romania

Data ultimei verificari a prospectului Iulie 2013



Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Interactiunea alimentelor cu medicamentele

    Generalitati Daca trebuie sa luati medicamente este necesar sa consultati medicul pentru a evita interactiunile nedorite si uneori periculoase dintre alimente si medicamente. Grepfrut-ul Fruct al plantei citrus paradisi, fam. Rutacee, originar din Asia. Acest...citeste mai mult

  • Consecintele unei supradoze de aspirina

    Ce este aspirina Aspirina este un medicament antiinflamator nesteroidian (AINS) utilizat pentru a ameliora durerile usoare pana la moderate, edemul si febra. Utilizarea ei dateaza inca din cele mai vechi timpuri, mai exact inca din vremea medicului grec...citeste mai mult

  • Tromboza de sinus cavernos

    Generalitati Tromboza de sinus cavernos a fost descrisa initial de Bright in 1831 drept o complicatie redutabila a infectiilor epidurale si subdurale. Tromboza de sinus cavernos consta de fapt in aparitia unui cheag (tromb) in sinusul cavernos si apare de cele mai...citeste mai mult

  • Antibioticele in sarcina

    Generalitati Intr-un studiu in care 90% din femeile gravide au folosit medicamente fara prescriptie sau cu reteta, cel mai frecvent utilizate au fost antiemeticele, antiacidele, antihistaminicele, analgezicele, antibioticele, tranchilizantele, hipnoticele. Din...citeste mai mult

Gasesti in Comunitate

  • Rinita alergica

    de unde pot achzitiona spray-ul Avamys deoarece mi-e foarte greu cu rinita alergica desi iau Claritine,Cloramfenicol si Extract de muguri de coacaz negru.

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter