Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Cloracef 250, capsule

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Cloracef 250, capsule

Ce este Cloracef si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Infectii ale tractului respirator superior si inferior, infectii din sfera ORL, infectii ale tractului genito-urinar, ale pielii si tesuturilor moi, infectii osoase si articulare, infectii de tract biliar si intraabdominale.

Mod de administrare

Adulti
Dozele recomandate in infectiile usoare sunt de 500 mg de trei ori pe zi.
In infectiile urinare se administreaza 250 mg de 3 ori pe zi.
In cazurile grave sau complicate doza se poate dubla.

Copii
La copii se administreaza 20 - 40 mg/kg si zi, in functie de gravitatea infecţiei fara a depasi
1 g pe zi la copiii sub 6 ani.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Hipersensibilitate la cefalosporine sau la oricare dintre componentii produsului.

Precautii

Aparitia reactiilor alergice impune intreruperea tratamentului.
Prescrierea cefalosporinelor necesita in prealabil efectuarea atenta a anamnezei din punct de vedere al riscului alergic. Cefalosporinele nu trebuie administrate pacientilor cu antecedente de reactii alergice
imediate (anafilaxie) la aceasta grupa de antibiotice. Deoarece in 5-10% din cazuri alergia la
peniciline este incrucisata cu alergia la cefalosporine, acestea trebuie utilizate cu foarte mare prudenta la pacientii sensibili la peniciline, fiind necesara o supraveghere medicala atenta incepand de la prima administrare. Reactiile alergice de tip anafilactic observate la cefalosporine si peniciline pot fi grave; au fost semnalate rareori cazuri letale prin soc anafilactic.
In timpul administrarii cefalosporinelor poate sa apara, rar, colita pseudomembranoasa, care impune intreruperea imediata a antibioticului si instituirea tratamentului corespunzator.

Interactiuni medicamentoase

Probenecidul scade secretia tubulara renala a cefalosporinelor excretate prin acest mecanism, provocand cresterea concentratiilor plasmatice si persistenta lor mai indelungata in plasma, cresterea timpului de injumatatire prin epurare si cresterea riscului toxic al medicamentului. Cefaclorul si probenecidul pot fi folosite impreuna in tratamentul unor infectii, cum sunt bolile cu transmitere sexuala sau alte infectii pentru care sunt necesare concentratii plasmatice si tisulare de cefaclor mari sau prelungite.
Administrarea concomitenta de cefaclor cu antiacide cu aluminiu si magneziu diminueaza absorbtia intestinala a antibioticului.
In timpul tratamentului cu cefalosporine in doze mari s-a constatat pozitivarea testului Coombs, foarte rar hemoliza; aceasta poate sa survina in egala masura in timpul administrarii cefaclorului. Pot sa apara rezultate fals pozitive ale testelor de evidentiere a prezentei glucozei in urina efectuate cu substante reducatoare.

Sarcina si alaptarea

Studiile efectuate la animale nu au evidentiat potential teratogen sau fetotoxic.
Cefaclorul traverseaza placenta. La om nu au fost efectuate studii adecvate si bine controlate privind riscurile fetale. In timpul sarcinii antibioticul trebuie administrat numai in caz de necesitate evidenta. Cefaclorul se elimina in cantitati mici in laptele matern. In timpul alaptarii antibioticul trebuie folosit cu prudenta.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Nu are efect asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reactii adverse posibile

- reactii alergice: eruptii cutanate, urticarie, prurit, rar sindrom Steven-Johnson, reactii de tip boala serului, foarte rar soc anafilactic;
- digestive: greata, varsaturi, diaree, dispepsie, candidoza bucala, rar, enterocolita pseudomembranoasa, hepatita tranzitorie si icter colestatic;
- hematologice: rar eozinofilie, trombocitopenie, anemie hemolitica;
- genitale: candidoza vaginala si vaginita;
- renale: foarte rar nefrita interstitiala reversibila;
Formele usoare de enterocolita pseudomembranoasa pot raspunde la intreruperea tratamentului. Formele moderate si grave necesita reechilibrare hidroelectrolitica si proteica.
Formele grave obliga la administrarea de vancomicina (0,5-2 g pe zi, 2 saptamani) sau metronidazol (1,2-1,5 g pe zi, 1-2 saptamani).
Folosirea opioidelor pentru linistirea peristaltismului este contraindicata, deoarece poate avea consecinte agravante.

Cum se pastreaza Cefaclor

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj. A se pastra la temperaturi sub 25 grade Celsius, in ambalajul original.

A se pastra la temperaturi intre 2 grade Celsius - 8 grade Celsius (la frigider), maximum 14 zile, dupa constituirea suspensiei.

A nu se lasa la indemana copiilor.

Informatii suplimentare

Compozitie

O capsula contine cefaclor (sub forma de monohidrat) 250 mg si excipienti: laurilsulfat de sodiu, stearat de magneziu, amidonglicolat de sodiu.

Ambalaj

Cutie cu 2 blistere a 8 capsule

Fabricant

DAR AL DAWA Development & Investment Co. Ltd., Iordania

Detinatorul autorizatiei de punere de piata

DAR AL DAWA Development & Investment
Co. Ltd. P.O. Box 9364, Amman 11191, Iordania

Data ultimei verificari a prospectului Iunie, 2016

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Capsula endoscopica - generalitati, utilizare, pregatire

    Generalitati Capsula endoscopica este una din cele mai performante metode imagistice care se refera la o relativa invaziune,desi comparativ cu toate metodele cunoscute este de o acuratete si detaliere mult sporita fata de celelalte metode. Metodele imagistice...citeste mai mult

  • Diferenta dintre cafeaua clasica si cea din capsule

    Consumul de cafea Servirea cafelei nu reprezinta doar un simplu obicei, unele persoane facand din acesta chiar un adevarat ritual ce nu trebuie ratat. Astfel, cafeaua poate fi servita sub diferite forme, mai slaba sau mai puternica, fiecare persoana avand propriile...citeste mai mult

  • Cum va protejeaza probioticele sanatatea

    Generalitati Probioticele sunt bacterii benefice care se afla in cantitati mari in sistemul digestiv al oricarei persoane sanatoase. Probioticele se gasesc in compozitia alimentelor si suplimentelor alimentare (capsule sau pulberi). Exemple de alimente care contin...citeste mai mult

  • Opiu

    Descriere Opiul si preparatele pe baza de opiu sunt cunoscute de aproape patru mii de ani, fiind folosite ca unele din cele mai vechi remedii ale durerii. In prezent, preparatele de opiu au o utilizare limitata in terapie, fiind folosite in special ca analgezice si...citeste mai mult

Gasesti in Comunitate

  • A cazut in nas

    acum doua zile fetita a alegat in casa si a cazut cu capul de parchet a plans dar i-a trecut am zis eu , a doua zi cand i-am curatat nasul a inceput sa planga de durere, m-am uitat mai atent si este doar putin mai umflat decat la sora ei ( sunt gemene) dar fara alte modificari si nici nu a...

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter