Clomipramin, drajeuri
Informatii prospect Clomipramin, drajeuri
Ce este Clomipramin si pentru ce se utilizeaza
Indicatii
Stari depresive cu etiologie si simptomatologie variate, sindroame obsesiv-compulsive, fobii si atacuri de panica, catalepsie acompaniind narcolepsia, stari dureroase cronice, enurezis nocturn.
Mod de administrare
Depresii, sindroame obsesiv-compulsive si fobii: Oral: Initial 25 mg de 2-3 ori/zi, sau 75 mg preparat retard (preferabil seara). Doza se creste progresiv (25 mg la fiecare cateva zile) pana la 100-150 mg, sau 150 mg preparat retard in timpul primei sapt. de trat; max. 250 mg/zi.
Doza de intretinere: 50-100 mg.
Boli cronice dureroase: 10-150 mg/zi.
Enurezis nocturn (doar la copiii peste 5 ani): initial pentru copiii intre 5-8 ani: 20-30 mg; pentru cei intre 9-12 ani: 25-50 mg; pentru copiii peste 12 ani: 25-75 mg. Doza este unica, dupa masa de seara. Daca se obtine raspunsul dorit, trat. continua circa 1-3 luni, cu scaderea progresiva a dozei.
Atentionari si precautii
Contraindicatii
Hipersensibilitate cunoscuta la antidepresivele triciclice din grupul dibenzazepinelor. tratament concomitent cu IMAO. IMA. Perioada de alaptare.
Atentionari
Insuficienta circulatorie, baV (gr. I-III), aritmii. Monitorizarea si EKG se indica in astfel de cazuri.
Glaucom cu unghi ingust, tulburari de mictiune datorita unui obstacol, Prag scazut de convulsie, boli severe hepatice si renale. Tumori ale medulo-suprarenale, la bolnavii sub terapie anticonvulsivanta. Poate accentua HTA la cei cu circulatie labila sau HTA. La pacienti ipertiroidieni sau sub tratament cu preparate tiroidiene.
Monitorizare cardiaca in cazul in care apar febra, dureri in gat sau alte simptome care sugereaza o infectie virala (au fost semnalate cateva cazuri de agranulocitoza). Este necesara monitorizarea functiilor hepatica si renala. Determina cresterea incidentei cariei dentare. Daca exista risc suicidal, pacientul trebuie strict supravegheat. Inaintea interventiilor chirurgicale, anestezistul trebuie sa tina cont de faptul ca pacientul este sub terapie cu lomipramina. Precautie la femei insarcinate, soferi, persoane cu activitati de precizie.
Reactii adverse posibile
Uscaciunea gurii, transpiratii, constipatie, tulburari ale acomodarii vizuale si vedere incetosata, tulburari de mictiune, inrosirea fetei, midriaza, glaucom, somnolenta, bulimie, confuzie, dezorientare, halucinatii, stari anxioase, agitatie, tulburari de somn, manii, hipomanii, agresivitate, tulburari de memorare, depersonalizare, insomnie, cosmaruri, agravarea depresiei, incapacitate de concentrare, activarea simptomelor psihotice, ameteala, tremor, mioclonii, delir, tulburari de vorbire, parestezii, slabiciune sau hipertonie musculara, convulsii, ataxie, modificari eeG, hiperpirexie, hTA posturala, tahicardie sinusala si modificari ECG, palpitatii, aritmii, cresterea TA, tulburari de conducere, precum largirea complexului QRS, modificari PQ, blocuri de ramura, greata, voma, tulburari abdominale, diaree, anorexie, cresterea transaminazelor, hepatita cu sau fara icter, reactii alergice, fotosensibilitate, prurit, edem, crestere ponderala, tulburari de libidou si potenta, galactoree, marirea sanilor, SIADH, lleucopenie, AGranulocitoza, trombocitopenie, eozinofilie, purpura, tinitus. intreruperea brusca a trat. determina greata, varsaturi, dureri abdominale, diaree, cefalee, nervozitate si anxietate.
Informatii suplimentare
Compozitie
Un drajeu contine clorhidrat de clomipramina 25 mg si excipienti: nucleu- lactozamonohidrat, amidon de porumb, dioxid de siliciu coloidal anhidru, povidona K30, talc, acid stearic, stearat de magneziu; strat de drajefiere: zahar, gelatina, talc, carbonat de calciu, povidona K30, ceara carnauba, ceara galbena, Amaranth (E 123).
Ambalaj
Drajeuri 25 mg; ct. x 3 blist. x 10 dj.
Fabricant
S.C. Promedic S.R.L., Romania.
Data ultimei verificari a prospectului Martie 2005
Atentie
Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.
Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.
Citeste si
Arhiva-
Intoxicatia cu substante chimice medicamentoase (barbiturice, neuroleptice, etc.)
Generalitati Intoxicatiile cu medicamente pot fi accidentale si voluntare. Asimilarea substantelor toxice se face pe cale digestiva, prin piele, prin respiratie si la nivelul conjunctivei oculare. Intoxicatia se poate produce cu medicamente sau cu substante chimice...citeste mai mult
-
Depresia - optiuni terapeutice
Generalitati Depresia reprezinta una dintre ele mai frecvente tulburari psihoemotionale ale lumii moderne. Aceasta se caracterizeaza prin tonus psihic foarte diminuat, acompaniat de scaderea stimei de sine si lipsa oricarui tip de placere sau interes pentru lucurile...citeste mai mult
-
Consecintele unei supradoze de aspirina
Ce este aspirina Aspirina este un medicament antiinflamator nesteroidian (AINS) utilizat pentru a ameliora durerile usoare pana la moderate, edemul si febra. Utilizarea ei dateaza inca din cele mai vechi timpuri, mai exact inca din vremea medicului grec...citeste mai mult
-
Asistenta medicala a prescolarilor, elevilor si studentilor
Ordin nr. 653 din 25 septembrie 2001 privind asistenta medicala a prescolarilor, elevilor si studentilor Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 777 din 5 decembrie 2001 Ministrul sanatatii si familiei, vazand Referatul comun de aprobare al Directiei generale...citeste mai mult
Gasesti in Comunitate
-
Diferența
Buna seara.Spuneți-mi va rog care e diferența dintre pastilele Taver(carbamazepine) și Finlepsin(carbamazepine)200mg?Mulțumesc
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter