Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Clobetasol mk, unguent

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Clobetasol mk, unguent

Ce este Clobetasol MK si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

CLOBETASOL MK face parte din grupa farmacoterapeutica: corticosteroizi de uz dermatologic, foarte potenti.
COLBETASOL MK este indicat in urmatoarele afectiuni:
- psoriazis in placi limitale si rezistent la alte tratamente, in special formele localizate palmo-plantar:
- eczeme refractare la tratament:
- lichen plan;
- lupus eritematos cronic discoid si alte afectiuni tegumentare neinfectate, corticosensibile ce nu raspund la corticosteroizi cu actiune mai slaba.

Mod de administrare

Doza recomandata de COLBETASOL MK este de 1-2 cm unguent in 1 -2 aplicatii pe zi, in functie de severitatea leziunii. Unguentul se intinde in strat subtire pe zona afectata, masandu-se usor pana la absorbtia completa.
In cazul anumitor dermatoze cum sunt psoriazisul si dermatitele atopice este necesara intreruperea gradata a tratamentului, care poate fi realizata prin scaderea frecventei aplicatiilor si/sau prin utilizarea unui corticosteroid cu potenta mai mica sau in doze mai mici.
Tratamentul se intrerupe dupa obtinerea ameliorarii afectiunii. Daca aspectul zonei afectate nu se
amelioreaza, tratamentul trebuie intrerupt dupa o sptamana sau mai repede. Continuarea tratamentului peste o sptamana se va face numai dupa ce starea pacientului a fost reevaluata.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Nu utilizati COLBETASOL MK in urmatoarele cazuri:
- hipersensibilitate la propionatul de clobetazol sau la oricare dintre excipientii produsului;
- acnee vulgara;
- dermatita periorala;
- leziuni ulcerative;
- infectii virale cutanate primare (herpes simplex, varicela);
- prurit anal si genital;
- dermatite si dermatoze la copiii sub un an;
- leziuni cutanate infectate initial, produse de timp (candidoza, lines) sau bacterii (impetigO);
- dermatoze la sugari, incluzand dermatila si eruptiile produse de scutece.

Aplicarea prelungita la nivelul fetei a corticosteroizilor cu actiune foarte intenta poate determina aparitia unei dermatite corticoinduse lsi paradoxal coticosensibile, cu sindrom de rebound dupa fiecare intrerupere a tratamentului. Ca urmare, este necesara intreruperea gradata a utilizarii produsului.
Datorita riscului absorbtiei sistemice a substantei active; tratamentul pe suprafete mari, timp indelungat sau sub pansament ocluziv poate duce la aparitia efectelor sistemice ale corticosteroizilor (hipercorticism, intarzierea cresterii), indeosebi la sugari si la copiii mici. Aceste efecte dispar la intreruperea tratamentului, dar oprirea brusca poate fi urmata de aparitia insuficientei corticosuprarenaliene acute. In cazul utilizarii Clobetasol MK la copii, se recomanda reevaluarea saptamanala a tratamentului.
Trebuie evitat contactul cu ochii datorita riscului de glaucom.
In cazul infectarii bacteriene sau micotice a unei dermatoze corticosensibile, se impune terapie antibacteriana inaintea utilizarii corticosteroidului.
In caz de intoleranta locala, se recomanda intreruperea tratamentului si identificarea cauzei.

Sarcina si alaptarea

Sarcina si alaptarea
in timpul sarcinii, COLBETASOL MK se va utiliza numai daca medicul considera absolut necesar, caz in care se recomanda aplicarea pe suprafete limitate, in cantitati mici si pe perioade scurte.
In cazul aplicarii locale, absorbtia percutanata si implicit, riscul excretiei substantei active in laptele matern sunt in functie de suprafata tratata, leziunile cutanate existeute si durata tratamentului.

Reactii adverse posibile

Utilizarea prelungita sau pe suprafete cutanate mari poate duce la absorbtia sistemica a clobetazolului, cu aparitia manifestarilor caracteristice hipercorticismului si inhibarii axului hipotalamo-hipofizo-corticosuprarenalian, mai ales la copii. La adulti, daca doza de clobetazol este mai mica de 50 g pe saptamana, inhibarea axului hipotalamo-hipofizo-corticosuprarenalian este tranzitorie, cu revenirea rapida la valorile normale imediat dupa intreruperea tratamentului.
Folosirea pansamentelor ocluzive creste absorbtia sistemica a corticosteroidului.
Tratamentele prelungite cu Clobetasol MK, in doze mari si pe suprafete intinse pot determina reactii adverse cutanate (subtieri, striuri, telangiectazii, atrofie cutanata etc.). La nivelul fetei, corticosteroizii pot produce dermatita periorala sau pot agrava acneea rozacee. S-au observat intarzieri in cicatrizarea plagilor atone, escarelor si ulcerelor de gamba. De asemenea, s-au raportat eruptii acneiforme sau pustuloase, hipertricoza, depigmentare. In cazul aplicarii cutanate a corticosteroizilor s-au semnalat infectii secundare, in special sub pansament ocluziv sau la nivelul pliurilor, precum si dermatoze alergice de contact. In cazul aparitiei manifestarilor de hipersensibilitate, aplicarea preparatului trebuie intrerupta imediat.

Informatii suplimentare

Compozitie

1 gram unguent contine propionat de clobetazol 0,5 mg.
Contine si propilenglicol, vaselina alba, alcool cetilic, polisorbat 80.

Ambalaj

Cutie cu un tub a 20 g unguent.

Fabricant

S.C. FITERMAN PHARMA S.R.L.
DJ 249E Km 0,9, sat Tomesti, comuna Tomesti, judeţul Iasi, Romania.

Data ultimei verificari a prospectului Aprilie, 2013

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva

Gasesti in Comunitate

  • Ce tratamente folositoare pot face la o eczema flebitica ingrozitoare?

    Ma numesc Suciu Adriana, sunt din Bucuresti si am 54 de ani. Ma confrunt de 13 ani cu o boala urata, tromboflebita profunda cu trombi pe vene, care mi-a deformat piciorul si pe de alta parte am facut si o eczema flebitica, care a debutat cu cateva bubite rosii mici, care ma mancau, si...

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter