Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Citrolin, solutie fara alcool

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Citrolin, solutie fara alcool

Ce este Citrolin si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Infectii ale gatului si orofaringite; amigdalite acute; inflamatii postamigdalectomie; gingivite; stomatite; pentru usurarea durerii si inflamatiilor dupa extractii dentare, pentru irigarea canalului dentar si a alveolei dentare.

Mod de administrare

Solutia de Citrolin se foloseste fara dilutie. O lingura de solutie se ia ingura (pentru clatire si gargara) si se tine timp de 1 minut sau mai mult, apoi se scuipa. Aceasta operatie se repeta de 2 - 3 ori/zi sau la indicatia medicului.

Apa de gura pentru gargara. dezinfectant al cavitatii bucale si gatului.
Solutia de Citrolin este o apa de gura antiseptica pentru gargara cuproprietati anestezice locale, folosita la mentinerea igienei gurii si gatului si usurarea inflamatiei si iritatiei locale. Solutia de Citrolin contine doua componente active. Cetrimidul este un antiseptic cuaternar de amoniu ce induce o actiune bactericida efectiva pe gram pozitivi si unii gram negativi fara a cauza iritatia mucoasei bucale sau gingivale. Hidrocloridul de lidocaina cel de-al doilea component al solutiei de Citrolin, este un anestezic local cu durata de actiune lunga si prompta, ce determina rapid indepartarea durerii si disconfortului asociate unor boli ca: tonsilite, faringite, iritatii ale gurii si gingiilor.

Atentionari si precautii

Containdicatii

Hipersensibilitate la cetrimid, lidocaina sau la oricare dintre excipientii produsului.
Copii sub 6 ani.

Precautii

Daca Citrolin vine in contact cu ochii sau urechile, se indeparteaza urgent cu cantitati mari de apa. Datorita efectului anestezic local, trebuie avut in vedere riscul de a musca buzele, obrajii, mucoasele sau limba. Produsul poate pozitiva testele antidoping.

Interactiuni medicamentoase

Deoarece cetrimidul se absoarbe in proportie mica, este foarte putin probabil ca Citrolin, ca antiseptic, sa influenteze actiunea altor medicamente administrate oral. In acelasi mod, este putin probabil ca alte medicamente administrate oral sa influenteze activitatea cetrimidului.
Cantitatea de lidocaina din Citrolin este prea mica pentu a determina orice interactiune semnificativa clinic cu alte medicamente administrate oral.
Cu toate acestea, administrarea concomitenta cu alcool etilic sau cu medicamente care contin alcool etilic sau care determina efect antalcool cu alcoolul etilic nu este recomandata.

Atentionari

In cazul existentei de leziuni ale mucoaselor, este necesara prudenta, deoarece exista riscul absorbtiei mai rapide a lidocainei. Sarcina si alaptarea Nu exista informatii privind utilizarea Citrolin in timpul sarcinii sau alaptarii.

Sarcina si alaptarea

Nu exista informatii privind utilizarea Citrolin in timpul sarcinii sau alaptarii.
Citrolin nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Citrolin nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reactii adverse posibile

Experienta pe termen lung, a aratat o incidenta foarte mica a reactiilor adverse asociate cu utilizarea topica a cetrimidului. La concentratiile recomandate, cetrimidul este foarte bine tolerat, dar, ocazional, pot sa apara reactii cutanate iritative. De asemenea, dupa administrari repetate, rareori, au fost raportate reactii de hipersensibilitate.In cazul administrarii la dozele recomandate, clorhidratul de lidocaina este foarte bine tolerat si nu determina reactii alergice.

Supradozaj

Cantitatea de lidocaina din Citrolin este foarte mica, astfel incat este putin probabil sa apara supradozajul. 100 ml apa de gura contin 25 mg cetrimid. De aceea, este putin probabil sa apara supradozajul, avand in vedere ca doza letala pentru sarurile cuaternare de amoniu, este de 1-3 g.
In cazul in care este ingerat in cantitati mari, cetrimidul poate determina greata si varsaturi. Simptomele intoxicatiei includ dispnee si cianoza, datorita paraliziei musculaturii respiratorii. Poate sa determine deprimarea SNC (sistemului nervos central), posibil precedata de hiperexcitabilitatea manifestata prin convulsii si hipotensiune arteriala.
In caz de supradozaj, trebuie administrate lapte, solutii gelatinoase si albus de ou. Poate fi utilizata o solutie diluata de sapun. Ingestia de alcool etilic trebuie evitata, deoarece creste absorbtia din tractul gastro-intestinal. Este necesara instaurarea ventilatiei mecanice pana la reluarea respiratiei spontane. Statusul hemodinamic trebuie mentinut prin administrarea de perfuzii cu plasma, solutii electrolitice adecvate sau de medicamente care cresc tensiunea arteriala. Convulsiile pot fi controlate prin administrarea intravenoasa de diazepam.

Cum se pastreaza Citrolin

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj. A se pastra la temperaturi sub 25 grade Celsius, in ambalajul original. A nu se lasa la indemana copiilor.

Informatii suplimentare

Compozitie

Fiecare 100 ml contin:
Cetrimid 25 mg
Clorihidrat de lidocaina 3 mg

Ambalaj

Cutie cu 1 flacon din polietilenterftalat, inchis cu capac de aluminiu, a 120 ml apa de gura.

Fabricant

S.C. PHARCO IMPEX 93 SRL Str. Coriolan Marcius nr.23 Sector 5, Bucuresti, Romania

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata

PHARCO IMPEX 93 S.R.L. Str. Coriolan Marcius nr. 23 Sector 5, Bucuresti, Romania

Data ultimei verificari a prospectului Februarie 2012

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Intoleranta si alergiile la alcool

    Generalitati Exista persoane care se simt rau de fiecare data cand beau alcool. Si nu este vorba de „mahmureala” de a doua zi ci de aparitia unor simptome de alergie alimentara sau simptome gastrointestinale si fizice ciudate aparute dupa ingestia de...citeste mai mult

  • Afecteaza alcoolul viata sexuala?

    Generalitati In anumite conditii, alcoolul poate sa afecteze viata sexuala. Atunci cand un cuplu serveste un pahar de alcool, intr-o atmosfera romantica, efectul acestuia nu poate fi decat unul pozitiv. Totusi o cantitate prea mare sau consumul constant...citeste mai mult

  • Cat timp sta alcoolul in sange si care sunt efectele excesului de alcool

    Generalitati Alcoolul este cea mai folosita substanta cu potential adictiv din intreaga lume. Doar in Statele Unite, alcoolul ucide 88.000 de persoane, iar unul din 12 adulti sufera de dependenta sau abuz de alcool. In Uniunea Europeana, alcoolul reprezinta al...citeste mai mult

  • Alcoolul si adolescentii

    Generalitati Conform statisticilor, Romania ocupa un loc fruntas in lista tarilor cu cel mai mare consum de alcool din lume. Astfel, peste trei sferturi din populatia tarii este consumatoare de alcool, iar din pacate, un mare procent este alcatuit din adolescenti. Se...citeste mai mult

Gasesti in Comunitate

  • Va rog frumos un raspuns

    Buna seara, dupa un lung sir de vizite pe la doctori, mama a fost de curand diagnosticata cu cancer la limba din ce am inteles, spun din ce am inteles pt ca nimeni nu ne-a explicat prea in detaliu despre ce e vorba. Acum aproape 2 saptamani a suferit o interventie chirurgicala in care i s-au...

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter