Cisplatin ebewe, 10 mg/20 ml / 25 mg/50 ml / 50 mg/100 ml, concentrat pentru solutie perfuzabila 0,5 mg/ml
Informatii prospect Cisplatin ebewe, 10 mg/20 ml / 25 mg/50 ml / 50 mg/100 ml, concentrat pentru solutie perfuzabila 0,5 mg/ml
Ce este Cisplatin Ebewe si pentru ce se utilizeaza
Indicatii
Cisplatina este administrata in monoterapie sau in asociere cu alte chimioterapice in tratamentul urmatoarelor tipuri de tumori, avansate sau cu metastaze: carcinom testicular (polichimioterapie paliativa si curativa), carcinom ovarian (stadiu III si IV) si epiteliom scuamo- celular de cap si gat (terapie paliativa).
S-a raportat suplimentar ca medicamentul este eficient si in cazurile de carcinom pulmonar, cancer vezical, tumori cervicale.
Mod de administrare
Adulti si copii:
Doza de cisplatina depinde de boala de fond, de raspunsul urmarit si de utilizarea in monoterapie sau in asocieri chimioterapeutice. Instructiunile pentru administrare sunt aplicabile atat la adulti, cat si la copii.
Doze recomandate in monoterapie:
-doza unica 50-120 mg/m2 suprafata corporala, o data la trei-patru saptamani;
-15-20 mg/m2 si zi, timp de cinci zile, la trei-patru saptamani.
Doze recomandate in asocieri chimioterapice:
In cazul administrarii in scheme polichimioterapice, doza de cisplatina trebuie redusa. Doza uzuala este 20 mg/m2 sau mai mult, o data la fiecare trei-patru saptamani.
La pacientii cu disfunctie renala sau cu depresie a maduvei osoase, doza trebuie ajustata in mod adecvat.
Solutia perfuzabila, preparata conform instructiunilor de mai jos, trebuie administrata in perfuzie intravenoasa, pe o perioada de 6-8 ore.
Cu 2-12 ore inainte de administrare si timp de inca 6 ore dupa administrarea de cisplatina se va asigura o hidratare adecvata. Hidratarea este necesara pentru asigurarea unei diureze suficiente in timpul si dupa tratamentul cu cisplatina. Aceasta se realizeaza prin perfuzie intravenoasa cu una din urmatoarele solutii:
-ser fiziologic 0,9%;
-amestec de solutie de ser fiziologic 0,9% cu solutie de glucoza 5% (1:1).
Hidratarea inainte de inceperea tratamentului: perfuzie intravenoasa cu 100-200 ml/ora, 6-12 ore.
Hidratarea dupa terminarea administrarii de cisplatina: perfuzie intravenoasa cu inca 2 litri, in ritm de 100-200 ml/ora, timp de 6-12 ore.
In cazul in care excretia de urina este sub 100-200 ml/ora dupa hidratare, este posibil sa fie necesara diureza fortata. Aceasta se poate realiza prin administrarea intravenoasa a 37,5 g manitol, sub forma de solutie 10% (375 ml solutie manitol 10%), sau prin administrarea unui diuretic daca functia renala este normala. Administrarea de manitol sau de diuretic este necesara si atunci cand se administreaza cisplatina in doze de peste 60 mg/m2 suprafata corporala.
Este necesar ca pacientul sa consume o cantitate crescuta de lichide, timp de 24 de ore, dupa perfuzia cu cisplatina, pentru a asigura o diureza adecvata.
Instructiuni privind pregatirea produsului medicamentos in vederea administrarii si manipularea sa
Cisplatin Ebewe , concentrat pentru solutie perfuzabila, 0,5 mg/ml trebuie diluat inainte de utilizare.
Solutia diluata va fi administrata numai intravenos, in perfuzie (vezi mai jos). Trebuie evitate orice dispozitive de administrare care contin aluminiu si care pot veni in contact cu cisplatina (truse pentru perfuzii, ace, catetere, seringi).
Prepararea solutiei pentru perfuzie trebuie sa aiba loc in conditii de asepsie.
Pentru diluarea concentratului se va folosi una din solutiile urmatoare:
-solutie de clorura de sodiu 0,9%;
-amestec de solutie de clorura de sodiu 0,9% si glucoza 5% (1:1) (concentratiile finale: clorura de sodiu 0,45%, glucoza 2,5%).
Daca hidratarea este imposibila inainte de initierea tratamentului cu cisplatina, concentratul va fi diluat cu amestec de solutie clorura de sodiu 0,9% si manitol 5% (1:1) (concentratiile finale: clorura de sodiu 0,45%, manitol 2,5%).
Cantitatea necesara (doza) de Cisplatin Ebewe , concentrat pentru solutie perfuzabila, 0,5 mg/ml, stabilita conform recomandarilor de mai sus trebuie diluata in 1-2 litri din una dintre solutiile mentionate anterior.
Solutia diluata va fi administrata numai in perfuzie intravenoasa. Trebuie utilizate numai solutiile limpezi, incolore, fara particule. Solutia diluata este destinata pentru utilizare unica.
Ca si in cazul altor agenti citotoxici, cisplatina trebuie utilizata cu extrema prudenta; sunt necesare si de extrema importanta manusile, mastile si hainele de protectie. Cisplatin Ebewe , va fi manipulat in boxe aseptice, daca este posibil. Se impune evitarea contactului cu tegumentul si/sau cu mucoasele. Este interzis ca personalul feminin in perioada de graviditate sa lucreze cu cisplatina.
In caz de contact cu tegumentul acesta se va spala cu o cantitate mare de apa. Se aplica un unguent daca exista senzatie de arsura. (Nota: unele persoane sunt sensibile la platina si pot prezenta reactii cutanate).
Orice produs neutilizat sau material folosit trebuie distrus conform reglementarilor in vigoare privind produsele citotoxice.
Atentionari si precautii
Contraindicatii
Cisplatina este contraindicata in caz de:
-hipersensibilitate la cisplatina, la derivati de platina sau la oricare dintre excipientii medicamentului;
-disfunctii renale preexistente;
-tulburari de auz;
-stari de deshidratare;
-mielosupresie;
-neuropatie indusa de cisplatina;
-sarcina si alaptare.
Precautii
Ca toate medicamentele antineoplazice, cisplatina trebuie administrata numai sub supravegherea medicilor specialisti cu experienta in chimioterapia antineoplazica.
Cisplatina are efect cumulativ ototoxic, nefrotoxic si neurotoxic, efect ce poate fi amplificat de asocierea cu alte medicamente cu potential toxic pentru aceleasi organe sau sisteme.
Inainte de initierea tratamentului cu cisplatina si la inceperea fiecarui nou ciclu terapeutic trebuie efectuate audiograme.
Nefrotoxicitatea poate fi prevenita prin mentinerea unei hidratari adecvate inainte, in timpul si dupa perfuzarea intravenoasa a cisplatinei.
Inainte, in timpul si dupa administrarea de cisplatina trebuie atent monitorizate: functia renala, functia hepatica, hematopoieza (numarul de hematii, leucocite si trombocite), electrolitii plasmatici (calciu, sodiu, potasiu, magneziu). Analizele respective trebuie repetate saptamanal, pe toata durata tratamentului cu cisplatina.
Repetarea administrarii de cisplatina trebuie amanata pana ce se vor obtine valori normale ale urmatorilor parametri:
creatinina plasmatica < 130^,mol/l, respectiv 1,5 mg/dl uree plasmatica4 000/^l, respectiv > 4,0 x109/l trombocite > 100 000/^l, respectiv > 100 x 109/l audiograma: rezultate in limite normale.
Greata, voma si diareea apar frecvent dupa administrarea de cisplatina. Greata si varsaturile pot fi prevenite prin administrarea anterioara a unui antiemetic. In cazul varsaturilor si diareei este necesara compensarea pierderilor de lichide.
Tratamentul cu cisplatina trebuie intrerupt la aparitia primelor simptome neurologice. in cazul aparitiei supresiei maduvei osoase se recomanda evitarea contactului cu persoane care prezinta infectii bacteriene, in special in perioadele in care numarul de leucocite este scazut.
Pacientii de ambele sexe trebuie sa utilizeze metode contraceptive pentru prevenirea conceptiei si/sau reproducerii in timpul tratamentului cu cisplatina si sase luni dupa acesta. Este recomandat consult genetic daca pacientul doreste sa aiba copii dupa terminarea tratamentului. Dat fiind faptul ca un tratament cu cisplatina poate produce infertilitate ireversibila, se recomanda ca barbatii care isi doresc copii in viitor sa solicite consiliere cu privire la crio- conservarea spermei inainte de tratament.
Pacientii tratati cu cisplatina trebuie monitorizati atent pentru a putea observa eventuala aparitie a reactiilor anafilactice si se va asigura echipamentul necesar in aceste cazuri.
In caz de extravazare:
- se opreste imediat perfuzia cu cisplatina;
- nu se misca acul, se aspira extravazatul tisular si se spala cu solutie de ser fiziologic 0,9% (in cazul in care concentratia solutiei de cisplatina este mai mare decat cea recomandata).
Interactiuni medicamentoase
Utilizarea concomitenta cu alte medicamente supresoare ale maduvei ososase sau cu radioterapia va accentua efectele mielosupresoare ale cisplatinei.
Aparitia nefrotoxicitatii produse de cisplatina poate fi intensificata de tratamentul antihipertensiv concomitent cu furosemid, hidralazina, diazoxid si propranolol.
Deoarece cisplatina produce o crestere a concentratiei plasmatice de acid uric poate fi necesara adaptarea dozei de allopurinol, colchicina, probenecid sau sulfinpirazona, daca sunt utilizate concomitent.
Cu exceptia pacientilor care primesc doze de cisplatina peste 60 mg/m2 si a caror diureza este mai mica de 1 000 ml pe 24 de ore, diureza fortata cu diuretice de ansa nu trebuie instituita datorita posibilelor leziuni ale tractului urinar si a ototoxicitatii.
Utilizarea simultana de antihistaminice, buclizina, ciclizina, loxapina, meclozina, fenotiazine, thioxantine sau trimetobenzamide poate masca simptomele de ototoxicitate (cum ar fi ameteala si tinitusul).
Administrarea concomitenta de medicamente nefrotoxice (de exemplu, cefalosporine, aminoglicozide) sau ototoxice (de exemplu, aminoglicozide) va potenta efectul toxic al cisplatinei la nivelul acestor organe. In timpul si dupa tratamentul cu cisplatina se recomanda prudenta in cazul administrarii de substante cu eliminare in principal renala, cum ar fi citostaticele, de exemplu bleomicina sau methotrexatul, datorita unei eliminari renale potential reduse.
Utilizarea simultana de ifosfamida produce cresterea excretiei de proteine. Ototoxicitatea cisplatinei este accentuata de utilizarea simultana cu ifosfamida, agent care nu este ototoxic atunci cand se administreaza singur.
Intr-un studiu clinic randomizat la paciente cu carcinom ovarian avansat, raspunsul la terapie a fost influentat negativ de administrarea concomitenta de piridoxina si hexametilmelamina.
Exista dovezi certe ca tratamentul cu cisplatina, efectuat anterior unei perfuzii cu paclitaxel, poate reduce cu 70-75% clearance-ul acestuia.
Reducerea valorilor sanguine de litiu a fost observata in cateva cazuri, dupa tratament cu cisplatina asociata cu bleomicina si etopozida. Drept urmare, se recomanda monitorizarea valorilor litiului.
Cisplatina poate reduce absorbtia fenitoinei, ceea ce poate determina diminuarea controlului epilepsiei.
Agentii chelatori, ca penicilamina, pot diminua eficienta cisplatinei.
Nu trebuie administrat nici un vaccin cu virus viu timp de trei luni dupa terminarea tratamentului cu cisplatina.
Atentionari
Se va administra cu prudenta deosebita la pacientii cu neuropatie periferica de alta cauza decat cea indusa de cisplatina.
In cazul pacientilor cu infectii bacteriene sau virale este necesara o ingrijire speciala.
Sarcina si alaptarea
Cisplatina poate produce malformatii fetale grave daca este utilizata in timpul sarcinii. Administrarea in timpul sarcinii este contraindicata. Femeile de varsta fertila trebuie sa utilizeze metode contraceptive pentru prevenirea conceptiei si/sau reproducerii in timpul tratamentului cu cisplatina si sase luni dupa acesta. Este recomandat consult genetic daca pacienta doreste sa aiba copii dupa terminarea tratamentului. in studii de farmacologie experimentala s-a dovedit excretia antineoplazicelor in laptele matern. Administrarea cisplatinei la femeile care alapteaza este contraindicata.
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
In functie de susceptibilitatea individuala, capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje poate fi afectata.
Reactii adverse posibile
Reactiile adverse depind de doza utilizata si pot fi cumulative.
Nefrotoxicitate: poate fi observata o disfunctie renala usoara si reversibila dupa o singura administrare a unei doze medii (20-50 mg/m2). Administrarea unei doze unice mari (50-120 mg/m2), sau folosirea repetata, zilnica, a cisplatinei, poate produce insuficienta renala cu necroza tubulara, manifestata prin uremie sau anurie. Insuficienta renala poate fi ireversibila.
Nefrotoxicitatea este cumulativa si poate sa apara la doua-trei zile sau la doua saptamani dupa prima doza de cisplatina. Uneori cresc concentratiile plasmatice de creatinina si uree. Diureza fortata prin suplimentarea hidratarii inainte si dupa administrarea de cisplatina scade riscul de nefrotoxicitate. Nefrotoxicitatea a fost observata la 28-36% dintre pacientii care nu au fost hidratati suficient, dupa o doza unica de 50 mg/m2 cisplatin.
Hiperuricemia poate sa apara asimptomatic sau sub forma de guta. Hiperuricemia a fost semnalata la 25-30% dintre pacienti, asociata cu nefrotoxicitatea.
Mielosupresie: au fost observate leucopenie, trombocitopenie si anemie, dependente de doza, cumulative si in majoritate reversibile. Au fost semnalate cazuri de anemie hemolitica Coombs pozitiva, care este reversibila dupa oprirea administrarii cisplatinei. Exista date, in literatura de specialitate, legate de posibilitatea ca cisplatina sa produca hemoliza. Supresia medulara severa (inclusiv agranulocitoza si/sau anemie aplastica) poate sa apara dupa utilizarea dozelor ridicate de cisplatina. O scadere semnificativa a numarului de leucocite este observata frecvent, la aproximativ 14 zile dupa utilizare (sub 1,5 x 109/l la 5% dintre pacienti). O diminuare a numarului de trombocite este observata dupa aproximativ 21 de zile (sub 10% dintre pacienti au avut o valoare inferioara celei de 50 x 109/l). Perioada de recuperare este de aproximativ 39 de zile.
Toxicitate gastro-intestinala: anorexie, greata, varsaturi, dureri abdominale si diaree apar frecvent la 1-4 ore de la administrare. Simptomele dispar la majoritatea pacientilor dupa 24 de ore. Greata mai usoara si anorexia pot persista pana la sapte zile dupa tratament. Inflamatia mucoasei bucale apare rareori.
Ototoxicitate: a fost dovedita la aproximativ 30% dintre pacientii tratati cu cisplatina 50 mg/m2. Defectul este cumulativ, poate fi ireversibil si este, uneori unilateral. Ototoxicitatea se manifesta prin tinitus si/sau alterarea auzului pentru frecvente inalte (4 000-8 000 Hz). Hipoacuzia pentru frecvente de 250-2 000 Hz (nivelul normal) a fost observata la 10-15% dintre pacienti. Pot sa apara si surditate si toxicitate vestibulara, combinata cu vertij. Iradierea craniana anterioara sau simultana creste riscul de surditate. Se intampla rar ca un pacient sa-si piarda capacitatea de a purta o conversatie normala. Ototoxicitatea la copii poate fi mai severa .
Toxicitate oculara: pierderea vederii apre rar in cursul asocierilor terapeutice cu cisplatina. A fost observat edem papilar cu deficit de vedere, dar acesta este reversibil la oprirea tratamentului. A fost semnalat numai un singur caz de nevrita retrobulbara unilaterala cu pierderea claritatii vederii dupa polichimioterapie urmata de tratament cu cisplatina.
Neurotoxicitate: neurotoxicitatea produsa de cisplatina este caracterizata prin neuropatie periferica (tipic bilaterala si senzitiva) si, rareori, prin pierderea functiei gustative si tactile, ori prin nevrita retrobulbara cu pierderea vederii si tulburari cerebrale (confuzie, tulburari de vorbire, cazuri izolate de cecitate corticala, pierderea memoriei, paralizie). Au fost observate semnul Lhermitte, neuropatia autonoma si mielopatia maduvei spinale. Au fost constatate pierderi ale functiilor cerebrale esentiale (inclusiv un caz de complicatie acuta cerebrovasculara, arterita cerebrala, ocluzia arterei carotide, encefalopatia). Utilizarea cisplatinei trebuie oprita imediat daca apare unul dintre simptomele cerebrale mentionate. Neurotoxicitatea produsa de cisplatina poate fi reversibila. Cu toate acestea, procesul este ireversibil pentru 30-50% dintre pacienti, chiar dupa intreruperea tratamentului. Neurotoxicitatea poate aparea dupa prima doza de cisplatina sau dupa o terapie de lunga durata.
Tulburari electrolitice: hipomagneziemia, hipocalcemia, hiponatremia, hipofosfatemia si hipopotasemia cu crampe musculare si/sau modificari ECG apar rareori, ca rezultat al leziunilor renale produse de cispliatina, cu reducerea reabsorbtiei tubulare a acestor cationi.
Reactii alergice: au fost semnalate cazuri rare de reactii anafilactice. Acestea pot aparea ca eruptii, urticarie, eritem sau prurit. Au fost constatate rare cazuri de hipotensiune arterila, tahicardie, dispnee, bronhospasm, edem facial si febra. Este posibil sa fie necesar un tratament cu antihistaminice, epinefrina (adrenalina) si steroizi.
Tulburari hepatice: tulburarile hepatice cu cresterea concentratiei plasmatice a transaminazelor apar rareori si sunt reversibile. A fost observata rar scaderea nivelului plasmatic de albumine care poate fi corelata cu tratamentul cu cisplatina.
Tulburari cardiace: tulburarile de ritm cardiac, bradicardia, tahicardia si artimiile apar rar. Modificarile ECG au fost rareori observate. Stopul cardiac a fost raportat in cazuri extrem de rare dupa tratamentul cu cisplatina in asociere cu alte citostatice.
Tulburari ale sistemul imunitar: a fost evidentiata imunosupresia.
Altele:
Dupa administrare intravenoasa pot aparea in zona de injectare edem local si durere, eritem, ulceratie cutanata si flebita.
A fost observata o ingrosare cu aspect metalic a gingiilor.
Pot sa apara alopecie, tulburari de spermatogeneza si ovulatie si ginecomastie cu mastodinie.
Aparitia unei leucemii non-limfatice secundare a fost corelata cu administrarea de cisplatina.
Raportari independente coreleaza tulburarile vasculare (ischemia cerebrala sau coronariana, tulburarile de circulatie periferica legate de sindromul Raynaud) de chimioterapia care include si cisplatina.
Carcinogenitatea este posibila teoretic (datorita mecanismului de actiune al cisplatinei), dar nedovedita.
Hipercolesterolemia (rar), secretia neadecvata de ADH (cazuri izolate), cresterea amilazei plasmatice (rar), microangiopatia trombotica asociata cu sindrom hemolitic-uremic (cazuri izolate).
Accidental s-a observat cresterea sideremiei.
Supradozaj
Deoarece nu exista un antidot specific pentru cisplatina trebuie luate toate masurile posibile pentru a evita supradozajul.
Se vor lua urmatoarele precautii:
Tratamentul chimioterapeutic va fi administrat numai sub supravegherea unui medic cu experienta in utilizarea medicamentelor antineoplazice.
Aparatura de diagnostic si tratament trebuie sa fie adecvata si disponibila imediat pentru un tratament eficace si pentru a evita posibilele complicatii.
intreg personalul implicat in manipularea medicamentelor antineoplazice va fi informat asupra pericolelor potentiale. Administrarea acestor medicamente nu va fi considerata niciodata o sarcina de rutina.
Vor fi disponibile tabele cu dozele obisnuite de antineoplazice in toate cabinetele de tratament si oriunde acestea sunt pregatite sau administrate.
Dozele trebuie atent calculate, in concordanta cu suprafata corporala (mg/m2) si trecute in tabel (foaia de observatie). in tabel se va mentiona si doza totala exprimata in concentratia pe volumul total ce trebuie administrat.
Manifestari
Supradozajul acut se poate manifesta prin insuficienta renala, insuficienta hepatica, surditate, toxicitate oculara (inclusiv dezlipire de retina), mielosupresie marcata, greata si varsaturi si/sau nevrita.
Un supradozaj (> 200 mg/m2) poate afecta direct centrul respirator, ceea ce poate produce tulburari respiratorii letale si dezechilibru acido-bazic prin traversarea barierei hemato- encefalice.
Tratament
Nu se cunoaste un antidot pentru supradozajul cu cisplatina. Hidratarea eficienta si diureza osmotica pot contribui la reducerea toxicitatii cisplatinei, daca sunt folosite imediat dupa administrarea unui supradozaj. Se pare ca hemodializa, chiar daca este efectuata la maxim 4 ore de la supradozaj, nu elimina semnificativ platina din organism, deoarece cisplatina se leaga rapid si in proportie mare de proteinele plasmatice. Tratamentul supradozaj ului trebuie sa includa masuri generale si de sustinere.
Cum se pastreaza Cisplatin Ebewe
A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.
A se pastra la temperaturi sub 25 grade Celsius, in ambalajul original.
A nu se lasa la indemana copiilor.
Informatii suplimentare
Compozitie
Cisplatin Ebewe 10 mg/20 ml
20 ml (un flacon) concentrat pentru solutie perfuzabila contin cisplatina 10 mg si excipienti: clorura de sodiu, acid clorhidric diluat, apa pentru preparate injectabile.
Cisplatin Ebewe 25 mg/50 ml
50 ml (un flacon) concentrat pentru solutie perfuzabila contin cisplatina 25 mg si excipienti: clorura de sodiu, acid clorhidric diluat, apa pentru preparate injectabile.
Cisplatin Ebewe 50 mg/100 ml
100 ml (un flacon) concentrat pentru solutie perfuzabila contin cisplatina 50 mg si excipienti: clorura de sodiu, acid clorhidric diluat, apa pentru preparate injectabile.
Grupa farmacoterapeutica: alte antineoplazice, compusi ai platinei.
Ambalaj
Cisplatin Ebewe 10 mg/20 ml
Cutie cu un flacon din sticla bruna a 20 ml concentrat pentru solutie perfuzabila.
Cisplatin Ebewe 25 mg/50 ml
Cutie cu un flacon din sticla bruna a 50 ml concentrat pentru solutie perfuzabila.
Cisplatin Ebewe 50 mg/100 ml
Cutie cu un flacon din sticla bruna a 100 ml concentrat pentru solutie perfuzabila.
Fabricant
Ebewe Pharma Ges.m.b.H. Nfg. KG, Austria
Detinatorul autorizatiei de punere pe piata
Ebewe Pharma Ges.m.b.H. Nfg. KG,
MondseestraSe 11, A-4866 Unterach am Attersee, Austria.
Acest prospect a fost revizuit in noiembrie 2015
Atentie
Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.
Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.
Citeste si
Arhiva-
Cancerul pulmonar
Generalitati Cancerul pulmonar reprezinta una din principalele cauze de mortalitate datorata neoplaziilor, atat in cazul barbatilor cat si al femeilor. Prevalenta lui este depasita doar de cancerul de prostata si de cancerul mamar, insa mortalitatea prin cancerul...citeste mai mult
-
Mezoteliomul malign
Generalitati Mezoteliomul malign este o tumora cu originea in celulele mezoteliale, care alcatuiesc majoritatea foitelor seroaselor ale organismului (structuri speciale, foarte fine, care delimiteaza cavitatile), inclusiv pleura, peritoneu, pericard. Mezotelioamele...citeste mai mult
-
Alterarea gustului
Generalitati Alterarea gustului reflecta scaderea capacitatii de a percepe savoarea alimentelor (hipogeuzia), modificarea modului de perceptie al alimentelor (disgeuzie) sau pierderea completa a simtului gustativ (ageuzie). De asemenea, se refera la prezenta unui...citeste mai mult
-
Cancerul endometrial
Generalitati Cancerul endometrial este cresterea rapida si necontrolata a celulelor endometriale care captusesc uterul. Uterul e un organ cavitar in forma de para din organismul femeii. Cancerul endometrial apare de obicei la femei ce au depasit varsta de 50 de...citeste mai mult
Gasesti in Comunitate
-
Carcinom
Ce medicament imi recomandati pt tratarea carcinomului pulmonar si supraclavicular Cisplatinul sau Carboplatinul???????/ tratamentul se face in ungaria deci exista ambele, care e recomandat care e mai bun?
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter