Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Circadin, comprimate

Publicat la data de: 10 Decembrie 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Circadin, comprimate

Ce este Circadin si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Substanta activa din Circadin, melatonina, este un hormon natural, produs in mod normal de o glanda din creier numita glanda pineala. Melatonina este implicata in coordonarea ciclului de dormit al corpului actionand asupra celulelor din anumite zone ale creierului. Nivelurile acestuia in sange cresc in mod normal dupa lasarea intunericului si ajung la nivel maximum la miezul noptii pentru a provoca somnul. Este posibil ca persoanele in varsta sa produca mai putina melatonina, ceea ce conduce la aparitia insomniei. inlocuind hormonul, Circadin creste nivelul melatoninei in sange, contribuind la aparitia somnului. Comprimatele Circadin elibereaza melatonina incet pe parcursul a catorva ore, copiind productia naturala a melatoninei in corp.

Circadin este utilizat separat pentru tratarea pe termen scurt a insomniei primare (somn de slaba calitate) la pacientii in varsta de cel putin 55 de ani. „Primar” inseamna ca insomnia nu are cauze identificate, inclusiv alte cauze medicale, mentale sau de mediu. Medicamentul se poate obtine numai pe baza de reteta.

Mod de administrare

Doza recomandata de Circadin este un comprimat pe zi, administrat cu 1 sau 2 ore inainte de culcare si dupa masa. Aceasta doza trebuie continuata timp de trei saptamani. Circadin nu este recomandat pentru administrarea la pacientii cu probleme hepatice si ar trebui utilizat cu atentie de pacientii cu probleme renale.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Circadin nu trebuie utilizat de persoanele cu hipersensibilitate (alergice) la melatonina sau la oricare

Interactiuni medicamentoase

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala inainte de inceperea tratamentului, deoarece ele pot afecta actiunea Circadin. Aceste medicamente includ hipnotice si tranchilizante (de exemplu, benzodiazepine), fluvoxamina, tioridazina si imipramina (utilizate pentru tratamentul depresiei si a problemelor de ordin psihic), estrogeni (contraceptive sau tratament de substitutie hormonala), cimetidina si psoraleni (utilizati pentru tratarea unor afectiuni ale pielii, de exemplu psoriazis).

Utilizarea Circadin impreuna cu alimente şi bauturi
Luati Circadin dupa ce ati mancat. Nu consumati bauturi alcoolice inainte, in timpul sau dupa ce ati luat Circadin.

Sarcina si alaptarea

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.
Nu se recomanda sa luati Circadin daca sunteti gravida sau banuiti ca ati putea fi gravida. Nu se recomanda sa luati Circadin daca alaptati.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Circadin poate determina somnolenta. Daca vi se intampla aceasta, nu trebuie sa conduceti vehicule sau sa operati utilaje. Daca suferiti de o stare continua de somnolenta, trebuie sa consultati un medic.
Informatii importante privind unele componente ale Circadin.
Fiecare comprimat cu eliberare prelungita contine lactoza monohidrat 80 mg. Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a incepe sa luati acest medicament.

Reactii adverse posibile

Reactiile adverse sunt neobisnuite la pacientii tratati cu Circadin, dar cele mai frecvente reactii adverse sunt iritabilitatea, nervozitatea, nelinistea, insomnia, vise anormale, migrena, hiperactivitate psihomotorie (neliniste si activitate intensa), ameteli, somnolenta (moleseala), dureri abdominale (burta), constipatie, gura uscata, hiperbilirubinemie (niveluri ridicate in sange de bilirubina, un produs al celulelor rosii care poate provoca ingalbenirea pielii si a ochilor), hiperhidroza (transpiratie excesiva), astenie (slabiciune) si greutate crescuta. Circadin poate provoca moleseala, prin urmare trebuie utilizat cu atentie de catre cei carora le-ar putea pune in pericol sanatatea, inclusiv de catre cei care trebuie sa conduca sau sa utilizeze masini. Pacientii trebuie sa evite alcoolul inainte, in timpul si dupa administrarea Circadin.

Cum se pastreaza Circadin

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
Nu utilizati Circadin dupa data de expirare inscrisa pe cutie. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
A nu se pastra la temperaturi peste 25 grade Celsius. A se pastra in ambalajul original, pentru a fi protejat de lumina.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informatii suplimentare

Compozitie

Circadin este un medicament care contine substanta activa denumita melatonina. Este disponibil sub forma de comprimate albe cu eliberare prelungita (2 mg). Eliberare prelungita inseamna ca melatonina este eliberata incet din comprimat pe parcursul a catorva ore.

Ambalaj

Comprimatele Circadin 2 mg, cu eliberare prelungita, sunt disponibile sub forma de comprimate rotunde, biconvexe, de culoare alba sau aproape albe. Fiecare cutie contine o folie termosudata cu 20 sau 21 de comprimate, sau, in alternativa, cutia contine doua folii termosudate a cate 15 comprimate fiecare (ambalaj cu 30 de comprimate). Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata

RAD Neurim Pharmaceuticals EEC Limited
One Forbury Square
The Forbury
Reading Berkshire RG1 3EB
Marea Britani.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Sindromul Piriformis

    Generalitati Sindromul Piriformis este o afectiune neuromusculara rara, care determina comprimarea nervului sciatic de catre muschiul piriformis. Muschiul piriformis are forma alungita si este localizat intre fese langa partea de sus a articulatiei soldului. Acest...citeste mai mult

  • Metronidazolul si sarcina

    Generalitati Articolul ne vorbeste despre riscurile expunerii la metronidazol in timpul sarcinii. Fiecare sarcina comporta un risc de 3-5% de a naste un copil cu malformatii congenitale. Aceste informatii nu vor inlocui sfaturile si recomandarile medicului...citeste mai mult

  • Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere

    Generalitati Anticonceptionalele intra in categoria metodelor contraceptive si reprezinta forma farmaceutica a acestora ce sunt administrate sub forma de pilule sau tablete (comprimate) ori chiar si in forma de unguente sau creme. Anticonceptionalele reprezinta o...citeste mai mult

  • Stenoza spinala cervicala

    Generalitati Stenoza spinala cervicala este o afectiune degenerativa in care spatiul canalului spinal este ingustat determinand compresie pe maduva spinarii sau radacinile nervoase adiacente. Canalul spinal este aria delimitata de interiorul vertebrelor in care se...citeste mai mult

Gasesti in Comunitate

  • Insomnie crunta

    Am 53 de ani ,si sufar de insomnie de 4-5 ani Am luat toate antidepresivele si anxioliticele posibile+neuroleptice ,dar fara niciun rezultat.Momentan iau valdoxan de o luna si traxene+rivotril,la fel nimic.Daca merg la medic imi da alte si alte medicamente si cred ca organismul nu mai raspunde la...

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter