Ciprofloxacin, solutie oftalmica/auriculara
Informatii prospect Ciprofloxacin, solutie oftalmica/auriculara
Ce este Ciprofloxacin si pentru ce se utilizeaza
Indicatii
Ciprofloxacin RPH face parte dintr-un grup de medicamente denumite antiinfectioase. Acest grup include chinolonele (ciprofloxacina in acest caz) care au un spectru larg de activitate impotriva microorganismelor care pot infecta ochiul si urechea.
Ciprofloxacin RPH este utilizat pentru tratamentul infectiilor produse de microorganisme sensibile la ciprofloxacina:
- in ulcere corneene cu - Pseudomonas aeruginosa, Serratia marcenscens, Staphyloccocus aureus, Staphyloccocus epidermis, Streptoccocus pneumoniae, Streptoccocus (grupul Viridans);
in conjunctivite bacteriene cu - Haemophilus influenzae, Staphyloccocus aureus, Staphyloccocus epidermis, Streptoccocus pneumoniae;
- in blefarite, blefaroconjunctivite;
- in otita externa difuza cu reactie inflamatorie intensa;
- pusee acute ale otitei medii cronice (aparitia unei secretii mucopurulente prin timpanul perforat - microorganism implicat frecvent Pseudomonas aeruginosa);
- alte infectii otice cu germeni sensibili.
Mod de administrare
Utilizati intotdeauna Ciprofloxacin RPH exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur. Dozele uzuale sunt:
In prima zi: 2 picaturi Ciprofloxacin RPH la intervale de 15 minute, timp de 6 ore, apoi 2 picaturi Ciprofloxacin RPH la intervale de 30 minute. A doua zi: 2 picaturi Ciprofloxacin RPH la intervale de o ora. Zilele 3 - 14: 2 picaturi Ciprofloxacin RPH la intervale de 4 ore.
Conjunctivite bacteriene sau blefarite
Primele doua zile: 1 - 2 picaturi Ciprofloxacin RPH la intervale de 2 ore. Zilele 3 - 7: 1- 2 picaturi Ciprofloxacin RPH la intervale de 4 ore.
Otite
3 - 4 picaturi Ciprofloxacin RPH de 2 - 4 ori pe zi, numai dupa curatarea atenta a conductului auditiv extern.
Pentru administrarea in ureche, asezati-va pe partea opusa urechii afectate si ramaneti in aceasta pozitie timp de 5 - 10 minute dupa administrare. Tratamentul dureaza 5 - 10 zile.
Nu prelungiti timpul de tratament fara recomandarea speciala a medicului dumneavoastra.
Daca folositi Ciprofloxacin RPH concomitent cu alte picaturi oftalmice, pastrati un interval de cel putin 10 minute intre administrari.
Inainte de administrarea picaturilor, spalati-va pe maini.
Cand administrati picaturile, nu atingeti cu dopul picurator ochii sau zona din jurul ochilor. Dopul picurator se poate contamina cu bacterii care pot produce suprainfectari ale ochilor care pot determina afectiuni grave ale ochilor, chiar pierderea vederii. Pentru a evita orice fel de contaminare, nu atingeti nici un fel de suprafete cu dopul picurator.
Nu utilizati acelasi flacon pentru administrare oculara si auriculara.
Nu modificati doza administrata fara recomandarea medicului dumnevoastra. Daca trebuie sa opriti tratamentul, adresati-va medicului dumneavoastra.
Daca utilizati mai mult decat trebuie din Ciprofloxacin RPH
Daca ati utilizat mai multe picaturi sau ati inghitit accidental solutie, trebuie sa va adresati imediat medicului dumneavoastra sau celui mai apropiat spital.
La nevoie, Ciprofloxacin RPH poate fi indepartat din ochi sau ureche cu apa calduta. Daca v-ati administrat prea multa solutie in ureche, culcati-va pe o parte si lasati excesul de fluid sa se scurga din ureche.
Daca uitati sa utilizati Ciprofloxacin RPH
Daca ati uitat sa va administrati o doza, administrati-o cat mai curand posibil. Nu va administrati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.
Daca incetati sa utilizati Ciprofloxacin RPH
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Atentionari si precautii
Contraindicatii
Nu utilizati Ciprofloxacin RPH
- daca sunteti alergic (hipersensibil) la ciprofloxacina sau la oricare dintre celelalte componente ale Ciprofloxacin RPH.
- daca sunteti alergic (hipersensibil) la chinolone.
Precautii
Aveti grija deosebita cand utilizati Ciprofloxacin RPH
- daca apar mancarimi severe ale pleoapelor, umflaturi, roseata oculara, dureri sau scurgeri purulente la nivelul urechilor, eruptii cutanate sau orice alte semne severe de reactie alergica, intrerupeti administrarea de Ciprofloxacin RPH si adresati-va imediat medicului dumneavoastra.
- utilizati acest medicament atata timp cat v-a recomandat medicul dumneavoastra. Utilizarea indelungata a medicamentelor antibacteriene poate duce la infectii suplimentare. Daca apare o suprainfectie, anuntati-va imediat medicul pentru a fi initiat tratamentul adecvat.
Ciprofloxacin RPHnu trebuie administrat la copii cu varsta sub un an.
Interactiuni medicamentoase
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati, ati luat recent sau intentionati sa luati orice alte medicamente (inclusiv picaturile oftalmice), inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.
Sarcina si alaptarea
Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Nu conduceti vehicule si nu folositi utilaje deoarece exista reactii adverse ale medicamentului, precum si tulburari asociate afectiunii tratate, care pot afecta capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
Informatii importante privind unele componente ale Ciprofloxacin RPH
- daca purtati lentile de contact moi, indepartati lentilele de contact inainte de a utiliza Ciprofloxacin RPH si asteptati 15 minute dupa adminstrarea solutiei pentru a va aplica lentilele de contact. Un conservant din Ciprofloxacin RPH (clorura de benzalconiu) poate poate produce iritatii oculare si poate modifica culoarea lentilele de contact moi.
Totusi, este important de stiut ca nu este recomandata utilizarea lentilelor de contact concomitent cu prezenta unei infectii oculare.
Reactii adverse posibile
Ca toate medicamentele, Ciprofloxacin RPH poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Cel mai frecvent apare senzatia de arsura locala si disconfort local.
Reactiile adverse care pot sa apara dupa administrarea oculara includ: aparitia unor cruste, cristale sau scuame la marginea pleoapei, senzatie de corp strain, mancarimi, roseata conjunctivala, gust neplacut. Alte reactii adverse care pot sa apara rar includ: pete la nivelul corneei, reactii alergice sau de hipersensibilitate, umflarea pleoapei, lacrimare, fotofobie, scaderea acuitatii vizuale, greata. Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Cum se pastreaza Ciprofloxacin
A nu se lasa la indemana si vederea copiilor. A se pastra la temperaturi sub 25 grade Celsius, in ambalajul original.
Nu utilizati Ciprofloxacin RPH dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj. Nu utilizati Ciprofloxacin RP mai mult de 28 zile dupa prima deschidere a flaconului.
Informatii suplimentare
Compozitie
Substanta activa este ciprofloxacina 300 mg sub forma de clorhidrat monohidrat de ciprofloxacina 350 mg.
Celelalte componente sunt: acetat de sodiu trihidrat, edetat disodic dihidrat, manitol, clorura de benzalconiu, acid acetic 10%, apa purificata.
Ambalaj
Ciprofloxacin RPH se prezinta sub forma de picaturi oftalmice/auriculare, solutie (solutie limpede, incolora sau in limita etalonului de culoare GV 6, fara impuritati mecanice), ambalat in cutie cu un flacon din PEJD a 5 ml picaturi oftalmice/auriculare, solutie, prevazut cu picurator.
Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si producatorul
S.C. Rompharm Company S.R.L.
Strada Eroilor, Nr. 1A, Otopeni, Judetul Ilfov, Romania.
Acest prospect a fost aprobat in August 2006.
Atentie
Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.
Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.
Citeste si
Arhiva-
Asistenta medicala a prescolarilor, elevilor si studentilor
Ordin nr. 653 din 25 septembrie 2001 privind asistenta medicala a prescolarilor, elevilor si studentilor Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 777 din 5 decembrie 2001 Ministrul sanatatii si familiei, vazand Referatul comun de aprobare al Directiei generale...citeste mai mult
-
Cum sa ne protejam ochii in sezonul alergiilor
Generalitati Pentru o mare parte dintre noi, sezonul alergiilor pare interminabil: primavara ne confruntam cu polenul, vara cu iarba si fanul uscat, toamna cu praful in exces. Oricare ar fi cauza alergiei, rezultatul ramane acelasi: avem ochii rosii, ne ustura,...citeste mai mult
-
Ambliopia
Generalitati Vederea normala se dezvolta odata cu utilizarea obisnuita, in egala masura pentru ambii ochi. Ambliopia, numita si "ochiul lenes", debuteaza de obicei cand un ochi nu este folosit suficient pentru ca sistemul vizual din creier sa se dezvolte...citeste mai mult
-
Orjeletul si Salazionul
Generalitati Orjeletul (urciorul sau ulciorul, in termeni populari) si salazionul (chalazionul) sunt afectiuni care pot interveni la nivelul unei mici glande sebacee de la nivelul pleoapei superioare sau inferioare. Urciorul (sau orjeletul extern) este infectia...citeste mai mult
Gasesti in Comunitate
-
Orhita (Inflamatia testiculului)
Sotul meu prezinta o inflamatie a testiculului sting.la control i s-a spus ca are epididimita si,dupa mai multe tratamente cu antibiotic,i s-a spus ca singura solutie este interventia chirurgicala,numai ca a trebuit sa plece din tara si deja are mai mult de un an de cind s-a intimplat acest...
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter