Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Chlorpromazinum, solutie injectabila

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Chlorpromazinum, solutie injectabila

Froma de prezentare
Solutie Injectabila 5 mg/ml; ct. 10 f. 5 ml


Indicatii
Stari de agitatie din psihoze. stari de greata si voma. Preanestezie si potentarea anesteziei generale. Adjuvant in tratament tetanosului. Dureri de diferite etiologii. Porfiria acuta intermitenta. Tratament miscarilor coreice din cadrul bolii Huntington. Tratament sughitului rebel.


Dozare si mod de administrare
Administrare injectabila intramuscular: adulti: 25-200 mg, max. 1000 mg/zi, in functie de indicatie.
Copii: 0,5-1 mg/kg/zi, divizate in 2-3 prize, max. 40 mg la copii intre 1-5 ani, respectiv 75 mg la copii peste 5 ani.


Contraindicatii
Hipersensibilitate la clorpromazina, la alte fenotiazine si la celelalte componente ale produsului; coma indusa de barbiturice si alcool; stari de deprimare ale SNC; glaucom cu unghi inchis; risc de retentie urinara; mielodepresie; feocromocitom.
Asocierea cu IMAO sau cu L-dopa.


Atentionari si precautii speciale
In caz de hipertermie de etiologie necunoscuta; parkinson; epilepsie; afectiuni cardiovasculare grave, insuficienta respiratorie, ateroscleroza grava, accidente cerebrovasculare in antecedente, diabet zaharat, hipotiroidism si miastenia gravis; la varstnici, la pacientii cu afectiuni renale sau hepatice grave (prudenta si administrarea unor doze mai mici). Se recomanda control medical periodic. A se evita consumul de alcool in timpul tratament.


Sarcina si alaptare
Nu se recomanda administrarea in timpul sarcinii sau in perioada de alaptare.


Efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule
Precautie la soferi si la persoane cu activitati de precizie.


Reactii adverse
Neurologice: sedare, somnolenta, diskinezii precoce, sindrom extrapiramidal, diskinezii tardive. Vegetative: hipertensiune arteriala ortostatica, intarzierea ejacularii; efecte de tip atropinic.
Endocrine si metabolice: impotenta, frigiditate; amenoree, galactoree, ginecomastie, hiperprolactinemie; crestere in greutate. Alte reactii adverse: eruptii cutanate alergice, fotosensibilizare, pigmentarea tegumentelor, depozite pigmentare la nivelul polului anterior al ochiului, icter colestatic, leucopenie sau agranulocitoza.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Reactiile alergice la iedera salbatica, stejarul salbatic si otetarul salbatic

    Generalitati Iedera salbatica, alaturi de stejarul salbatic si otetarul salbatic sunt plante responsabile de aparitia dermatitei de contact (eruptie tegumentara de natura alergica ce apare la contactul cu aceste plante). Eruptia caracteristica este sub forma de linii...citeste mai mult

  • Neurodermatita

    Generalitati Neurodermatita cunoscuta si sub numele de lichen simplex este o forma cronica de dermatita. Din cauza pruritului constant si a scarpinarii, pielea se ingroasa si isi modifica textura. Pruritul (mancarimea) poate fi cauzata de o intepatura de insecta,...citeste mai mult

  • Fentanil

    Descriere Fentanilul este un analgezic opioid, sintetizat in anii 1950 in Belgia de catre Paul Janssen, cu o potenta analgezica de aproximativ 80 ori mai mare decat morfina.A fost introdus in practica medicala in anii 1960 ca anestezic intravenos sub denumirea...citeste mai mult

  • Ergotamina - aliatul impotriva migrenelor

    Generalitati Migrenele sunt dureri de cap cu caracter recurent ce pot fi uni sau bilaterale, pot sau nu sa fie insotite de aura migrenoasa sau prodrom dar care, indiferent de tipul lor, altereaza foarte mult starea de sanatate a pacientului si ii scad considerabil...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter