Celvapan, vaccin antigripal
Informatii prospect Celvapan, vaccin antigripal
Ce este Celvapan si pentru ce se utilizeaza
Indicatii
Celvapan se administreaza prin injectare in muschiul umarului in doua doze, la un interval de cel putin trei saptamani. Cum actioneaza Celvapan? Celvapan este un vaccin. vaccinurile actioneaza prin „invatarea” sistemului imunitar (sistemul natural de aparare al organismului) cum sa se apere impotriva unei boli. Celvapan contine un virus numit A(H1N1)v care este cauza actualei pandemii. Virusul a fost inactivat inainte, astfel incat sa nu cauzeze nicio boala. Cand o persoana este vaccinata, sistemul imunitar recunoaste virusul inactivat ca fiind „strain” si produce anticorpi impotriva lui. Cand organismul este expus din nou la virus, sistemul imunitar va fi capabil sa produca anticorpi mai repede. Acest mecanism ajuta la protejarea impotriva bolii respective. virusurile utilizate in Celvapan sunt crescute in celule de mamifer („celule Vero”), spre deosebire de cele din alte vaccinuri antigripale, care sunt crescute in oua de gaina.
Celvapan este un vaccin care protejeaza impotriva gripei „pandemice”. Trebuie folosit numai pentru gripa A pandemica (H1N1) declarata oficial de Organizatia mondiala a sanatatii la 11 iunie 2009. O pandemie de gripa are loc cand apare o noua tulpina de gripa care se poate raspandi usor de la om la om deoarece oamenii nu au imunitate (protectie) impotriva ei. O pandemie poate afecta majoritatea tarilor si regiunilor din lume. Celvapan se administreaza conform recomandarilor oficiale. vaccinul se poate elibera numai pe baza de reteta.
Atentionari si precautii
Contraindicatii
Celvapan nu se administreaza persoanelor care au avut o reactie anafilactica (reactie alergica severa) la oricare dintre componentele vaccinului sau la oricare dintre substantele prezente in vaccin in cantitati reziduale (foarte mici), cum ar fi formaldehida, benzonaza sau zaharoza. Totusi, ar putea fi justificata administrarea vaccinului la acesti pacienti in timpul unei pandemii, cu conditia sa existe echipament medical de reanimare.
Precautii
Vaccinul este prevazut numai pentru protectia impotriva gripei determinate de tulpinile similare A/California/07/2009 v(H1N1).
Este necesara precautie la administrarea acestui vaccin persoanelor cu antecedente de hipersensibilitate (altele decat aparitia de reactii anafilactice) la substanta(ele) activa(e) sau la oricare dintre excipienti sau la urmele de reziduuri existente in vaccin, de exemplu: formaldehida, benzonaza sau zahar.
In urma vaccinarii cu Celvapan au fost raportate reactii de hipersensibilitate, inclusiv reactii anafilactice. Aceste reactii au aparut atat la pacientii cu alergii multiple in antecedente, cat şi la pacientii fara alergii cunoscute.
Similar altor vaccinuri injectabile, tratamentul şi monitorizarea medicala adecvate trebuie sa fie disponibile imediat in cazul rar al aparitiei unei reactii anafilactice dupa administrarea vaccinului.
Vaccinarea va fi amanata la pacientii cu afectiuni febrile severe sau infectii acute.
in nicio situatie Celvapan nu trebuie administrat intravascular.
Nu exista date referitoare la administrarea Celvapan pe cale subcutanata. De aceea, personalul medical trebuie sa evalueze beneficiile şi riscurile potentiale ale administrarii vaccinului la persoane cu trombocitopenie sau cu alte tulburari de coagulare care ar contraindica administrarea injectabila
intramusculara, daca beneficiul potential nu depaşeşte riscul de sangerare.
Raspunsul la vaccin, prin formare de anticorpi, poate fi insuficient la pacientii cu deficit imunitar congenital sau dobandit.
Raspunsul protector poate sa nu fie obtinut pentru toate vaccinurile.
Nu exista date cu privire la siguranta, imunogenitate sau eficacitate care sa sustina posibilitatea de inlocuire a Celvapan cu alte vaccinuri v(H1N1).
Interactiuni medicamentoase
Nu exista date cu privire la administrarea Celvapan concomitent cu alte vaccinuri. Totuşi, daca se indica vaccinarea concomitenta cu un alt vaccin, injectarea trebuie sa fie efectuata in membre diferite.
Trebuie mentionat ca reactiile adverse care apar s-ar putea intensifica.
Raspunsul imunitar poate fi diminuat daca pacientul este supus unui tratament imunosupresiv.
Dupa vaccinarea antigripala, este posibil sa se obtina rezultate fals pozitive la testele serologice care utilizeaza metoda ELISA pentru detectarea anticorpilor fata de virusul imunodeficientei umane-1 (HIV-1), virusul hepatitei C si, mai ales, HTLV-1. in aceste cazuri, metoda Western Blot este negativa. Reactiile fals pozitive tranzitorii ar putea fi datorate unui raspuns prin formarea de IgM la vaccin.
Sarcina si alaptarea
Pana in prezent, nu exista date clinice cu privire la administrarea Celvapan la gravide. Datele provenite dupa vaccinarea gravidelor cu diverse vaccinuri sezoniere inactivate, fara adjuvant, nu sugereaza aparitia malformatiilor sau a toxicitatii asupra fatului sau nou-nascutului.
Studiile cu tulpinile de vaccin H5N1 (A/Vietnam/1203/2004 si A/Indonesia/05/2005) efectuate la animale nu indica toxicitate asupra functiei de reproducere.
Daca se considera necesara, poate fi luata in considerare utilizarea Celvapan in timpul sarcinii, tinand cont de recomandarile oficiale.
Celvapan poate fi utilizat in timpul alaptarii.
Reactii adverse posibile
Cel mai frecvent efect secundar asociat cu Celvapan este durerea la locul de injectare.
Informatii suplimentare
Compozitie
Celvapan este un vaccin care se administreaza prin injectare. Acesta contine virusuri gripale care au fost inactivate (omorate). Celvapan contine tulpina de virus gripal numita A/California/07/2009 (H1N1)v.
Ambalaj
Vaccinul este o suspensie translucida, limpede pana la opalescenta.
O cutie cu 20 de flacoane multidoza (sticlăa de tip I) continand 5 ml suspensie (10 doze x 0,5 ml) cu dop (cauciuc bromobutilic).
Atentie
Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.
Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.
Citeste si
Arhiva-
Raspunsuri la intrebarile legate de vaccinul antigripal
Generalitati Majoritatea oamenilor gasesc diverse scuze pentru a refuza vaccinul antigripal precum: am avut gripa si nu a fost atat de grav, vaccinul antigripal ma imbolnaveste de gripa, in vaccinul antigripal exista niveluri toxice de mercur. Persoanele care...citeste mai mult
-
Vaccinul antigripal: mituri
Gripa este o boala infectioasa acuta a cailor respiratorii, foarte contagioasa, cauzata de virusul gripal A sau B, care apare in izbucniri epidemice de severitate variata, aproape in fiecare iarna. Infectia gripala poate afecta orice persoana, insa riscul de a dezvolta...citeste mai mult
-
Vaccinarea antigripala (vaccinare neinclusa in programul national de imunizari)
Generalitati Vaccinarea antigripala nu face parte din programul national de imunizari. Vaccinul contine doua tulpini de virus A si una de virus B, recomandate de OMS ca fiind circulante in sezonul respectiv. Vaccinarea se practica preferabil in presezon epidemic...citeste mai mult
-
Vaccinul antigripal. Afla cum te protejezi de gripa sezoniera
Generalitati Vaccinarea profilactica anuala reprezinta cea mai eficienta metoda de imunizare impotriva virusului gripal. Gripa este mai des intalnita in intervalul noiembrie – februarie, intrucat sistemul imunitar este mai sensibil in timpul sezonului rece. De...citeste mai mult
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter