Cefaclor, 125 mg/5 ml / 250 mg/5 ml, granule pentru suspensie orala
Informatii prospect Cefaclor, 125 mg/5 ml / 250 mg/5 ml, granule pentru suspensie orala
Ce este Cefaclor si pentru ce se utilizeaza
Indicatii
Cefaclor, granule pentru suspensie orala este un antibiotic. Antibioticele ajuta organismul sa lupte impotriva infectiilor. Cefaclor, granule pentru suspensie orala distruge bacteriile care produc infectia.
Cefaclor este indicat in tratamentul infectiilor cu germeni sensibili, cum sunt:
- infectii ORL: angine, otite medii, sinuzite;
- infectii bronho-pulmonare: traheite, bronsite acute sau cronice acutizate, pneumonii;
- infectii ale tractului urinar, in special cistite;
- uretrita gonococica;
- infectii cutanate si ale tesuturilor moi: abcese, flegmoane, piodermite.
Mod de administrare
Medicul dumneavoastra va decide care este doza adecvata pentru afectiunea dumneavoastra. Luati medicamentul exact asa cum v-a prescris medicul dumneavoastra. Nu luati mai mult, mai frecvent sau pentru o perioada mai lunga decat v-a recomandat medicul dumneavoastra.
Adulti: doza uzuala recomandata este de 250 mg cefaclor de 3 ori pe zi. Pentru infectii severe, medicul va poate prescrie o doza zilnica mai mare, pana la o doza maxima de 4 g cefaclor pe zi.
Copii:
Sugarii cu varste cuprinse intre 1 luna si 1 an (cu greutatea pana la 9 kg): o lingurita dozatoare (2,5 ml) Cefaclor 125 mg/5 ml de 3 ori pe zi la intervale de 8 ore.
Copii cu varste cuprinse intre 1 an si 5 ani (cu greutatea intre 9 kg si 18 kg): o lingurita dozatoare (5 ml) Cefaclor 125 mg/5 ml de 3 ori pe zi la intervale de 8 ore.
Copii peste 5 ani: o lingurita dozatoare mare (5 ml) Cefaclor 125 mg/5 ml de 3 ori pe zi la intervale de 8 ore.
Pentru infectii severe, medical va prescrie o doza mai mare, de pana la 40 mg cefaclor/kg de 3 ori pe zi, la intervale de 8 ore.
Constituirea suspensiei orale: se completeaza flaconul cu apa fiarta si racita pana aproape de semnul de pe eticheta si se agita energic. Se completeaza cu apa fiarta si racita pana la semn. Se agita din nou.
inaintea fiecarei administrari se agita energic flaconul.
Daca ati uitat sa luati o doza?
Daca ati uitat sa luati o doza de Cefaclor, luati doza uitata cat mai curand posibil si apoi reveniti la schema recomandata de administrare a dozelor. Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.
Daca ati luat o doza mai mare?
Daca ati luat mai multe doze Cefaclor decat trebuia, contactati imediat medicul dumneavoastra sau adresati-va celui mai apropiat spital.
Atentionari si precautii
Contraindicatii
Nu utilizati Cefaclor:
- daca sunteti alergic (hipersensibil) la peniciline, la cefalosporine sau la oricare dintre excipientii medicamentului;
- la nou-nascutii cu varsta sub o luna (siguranta si eficacitatea utilizarii nu a fost stabilita).
Precautii
Aveti grija deosebita cand utilizati Cefaclor
Spuneti medicului dumneavoastra inainte de a lua Cefaclor daca:
- ati avut vreodata reactie alergica la penicilina (eruptii cutanate, mancarimi, tumefierea buzelor, fetei sau a gatului, dificultati de respiratie);
- aveti afectiuni hepatice sau renale;
- aveti diabet zaharat (o lingurita dozatoare Cefaclor 125 mg/5 ml contine 2,29 g zahar, iar o lingurita dozatoare Cefaclor 250 mg/5 ml contine 2,13 g zahar);
- aveti diaree severa sau varsaturi;
- aveti intoleranta la fructoza, sindrom de malabsorbtie a glucozei sau galactozei sau deficit de sucraza - izomaltaza.
Interactiuni medicamentoase
Asigurati-va ca ati spus medicului dumneavoastra despre toate medicamentele pe care le utilizati, indiferent daca acestea sunt eliberate cu sau fara prescriptie medicala, in special:
- anticoagulante orale (medicamente care previn formarea cheagurilor de sange);
antibiotice bacteriostatice (de exemplu tetraciclinele), macrolide (de exemplu eritromicina sau azitromicina), unele cefalosporine;
- probenecid.
Daca vi se efectueaza teste sanguine (cum este testul Coombs) sau urinare, spuneti medicului ca utilizati cefaclor.
Atentionari
Cefaclor poate favoriza aparitia cariilor.
Sarcina si alaptarea
In general, in timpul sarcinii si alaptarii cereti sfatul medicului dumneavoastra inainte de a utiliza orice medicament.
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Cefaclor nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
Reactii adverse posibile
Asemenea altor medicamente, Cefaclor poate determina efecte nedorite (reactii adverse). Frecvent, in cursul tratamentului cu Cefaclor pot sa apara reactii alergice, dar reactiile alergice severe sunt rare. Daca apare una dintre urmatoarele manifestari, incetati administrarea Cefaclor si anuntati imediat medicul dumneavoastra; s-ar putea sa aveti nevoie de ingrijire medicala sau spitalizare: urticarie, roseata sau mancarime; rareori febra si dureri articulare, tumefierea buzelor, fetei sau a gatului, dificultati in respiratie, transpiratii, batai rapide ale inimii sau pierderea constientei.
Alte reactii adverse posibile: greata, varsaturi, diaree sau dureri de cap. Daca diareea este severa sau observati sange in scaun, contactati imediat medicul dumneavoastra.
Unii pacienti pot dezvolta candidoza (infectie a vaginului, gurii sau pliurilor) in timpul tratamentului cu antibiotice.
Rareori, valorile serice ale enzimelor hepatice pot fi crescute. Foarte rar a fost raportat icter.
Rar, au fost raportate modificari in compozitia sangelui. Acestea includ scaderea numarului diferitelor tipuri de celule albe, scaderea numarului celulelor rosii (determinand anemie), ale trombocitelor sau ale tuturor tipurilor de celule sanguine.
Daca observati oricare alte reactii adverse decat cele prezentate anterior, spuneti medicului dumneavoastra.
Cum se pastreaza Cefaclor
A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj. A se pastra la temperaturi sub 25 grade Celsius, in ambalajul original.
A se pastra la temperaturi intre 2 grade Celsius - 8 grade Celsius (la frigider), maximum 14 zile, dupa constituirea suspensiei.
Informatii suplimentare
Compozitie
Substanta activa: cefaclor. O lingurita dozatoare (5 ml suspensie orala) contine cefaclor 125 mg, respectiv 250 mg.
Excipienti: guma xanthan, benzoat de sodiu, zahar, dioxid de siliciu coloidal anhidru, Allura red C (E 129), aroma de capsune, citrat de sodiu, acid citric anhidru, simeticona.
Ambalaj
Cutie cu un flacon din polietilena de inalta densitate a 37,5 g granule pentru 75 ml suspensie orala si o lingurita dozatoare.
Cutie cu un flacon din polietilena de inalta densitate a 50 g granule pentru 100 ml suspensie orala si o lingurita dozatoare.
Fabricant
Ranbaxy Laboratories Limited, India.
Detinatorul autorizatiei de punere de piata
Ozone Laboratories Limited
180 Tottenham Court Road, Queens House, W1 T 7PD, Londra, Marea Britanie.
Data ultimei verificari a prospectului Septembrie 2005.
Atentie
Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.
Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.
Citeste si
Arhiva-
Calendarul si Metodologia de organizare si desfasurare a examenului de bacalaureat - 2009
Ordinul Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului nr. 5168/2008 privind aprobarea calendarului si a Metodologiei de organizare si desfasurare a examenului de bacalaureat - 2009 A fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 690 din 09.10.2008. In...citeste mai mult
-
Lista cu medicamentele de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala, pe baza de prescriptie medicala, in sistemul de asigurari sociale de sanatate
H.G. nr. 720 din 09.07.2008 pentru aprobarea Listei cuprinzand DCI corespunzatoare medicamentelor de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala, pe baza de prescriptie medicala, in sistemul de asigurari sociale de sanatate In temeiul ARTICOLUL 108...citeste mai mult
-
Diabetul zaharat insulino-dependent (DZ de tip I) la copii
Generalitati Diabetul zaharat este o afectiune endocrina caracterizata prin deficit al secretiei pancreatice de insulina. Insulina stimuleaza patrunderea glucozei in celule si folosirea acesteia ca substrat pentru producerea de energie. In lipsa insulinei, glucoza...citeste mai mult
-
10 alimente de vara care ajuta la pierderea in greutate
Generalitati Cele mai populare alimente de vara nu sunt doar gustoase, ci contribuie si la pierderea importanta in greutate. Continutul bogat de nutrienti, aportul sporit de apa si lipsa grasimilor saturate si a zaharurilor, in favoarea proteinelor slabe si a...citeste mai mult
Gasesti in Comunitate
-
Conjunctivita cu streptococ si stafilococ
Doresc daca se poate parerea unui medic specialist oftalmolog Problema mea incepe cu 2 luni in urma: 1-ma trezesc cu durere in ambii globi oculari si cu ochii f rosii fara nici o secretie merg la spitalul Universitar Bucurest ( sunt studenta acolo in anl 4 la Farmacie) si mi se...
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter