Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Carbimazole 5, comprimate folie

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Carbimazole 5, comprimate folie

Ce este Carbimazole 5 si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Substanta activa este carbimazolul, care apartine unui grup de medicamente denumite antitiroidiene.
Carbimazolul blocheaza formarea in glanda tiroida a hormonului numit tiroxina.
Carbimazolul este utilizat in tratamentul excesului de hormoni tiroidieni din sange precum si al simptomelor determinate de catre acesta (tireotoxicoza). Tratamentul poate fi efectuat pe o perioada indelungata ca tratament de intretinere sau ca tratament pregatitor inaintea efectuarii interventiei chirurgicale de indepartare a glandei tiroide.

Carbimazolul este indicat in tratamentul tuturor afectiunilor in care este necesara diminuarea functiei tiroidiene.
1. Hipertiroidie;
2. Tratamentul pregatitor inainte de tiroidectomie in caz de hipertiroidie;
3. Tratamentul pregatitor si concomitent cu tratamentul cu iodura radioactiva.

Mod de administrare

Trebuie sa respectati recomandarile medicului dumneavoastra.
Adulti:
Doza zilnica initiala recomandata este de 20-60 mg carbimazol (4-12 comprimate filmate Carbimazole 5), administrata in 2-3 prize.

Tratament de intretinere: doza administrata este redusa treptat astfel incat sa fie mentinut statusul eutiroidian. Doza administrata, in cele din urma, este de 5-15 mg carbimazol (1-3 comprimate filmate Carbimazole 5) pe zi, care poate fi administrata in priza unica. Tratamentul trebuie continuat timp de cel putin 6 luni, pana la 8 luni.

Tratamentul blocant-substitutiv:
Este mentinuta administrarea dozei zilnice initiale recomandate de 20-60 mg carbimazol (4-12 comprimate filmate Carbimazole 5) si se administreaza concomitent o doza zilnica de 50-150 mcg l-tiroxina, pentru a preveni aparitia hipotiroidiei. Tratamentul trebuie continuat timp de cel putin 6 luni, panala 8 luni.

Copii:
Doza zilnica recomandata este de 15 mg carbimazol (3 comprimate filmate Carbimazole 5).

Varstnici
Nu este necesara ajustarea dozelor la varstnici, dar trebuie avute in vedere contraindicatiile, atentionarile si precautiile de utilizare.

Nu trebuie sa intrerupeti tratamentul fara a discuta mai intai cu medicul dumneavoastra.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Aveti grija cand utilizati Carbimazol 5:

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra:
- daca sunteti alergic la carbimazol sau la oricare dintre excipientii medicamentului;
- daca sunteti gravida, intentionati sa ramaneti gravida sau alaptati;
- daca suferiti de insuficienta hepatica (viteza obisnuita a eliminarii medicamentului poate fi intarziata, crescand astfel posibilitatea aparitiei reactiilor adverse);
- daca suferiti de tumori maligne TSH-dependente;
- daca suferiti de afectiuni hematologice severe preexistente.

Precautii

In cazul in care observati aparitia durerii in gat, ulceratiilor bucale, febrei sau altor simptome care pot sugera afectarea functiei maduvei hematogene, trebuie sa va adresati imediat medicului dumneavoastra.
Trebuie sa utilizati cu precautie Carbimazole 5 daca suferiti de tulburari usoare si medii ale functiei hepatice.
Administrarea Carbimazole 5 trebuie intrerupta temporar in timpul administrarii iodurii radioactive.

Carbimazole 5 contine lactoza, de aceea pacientii cu afectiuni ereditare rare de intoleranta la galactoza, deficit de lactaza (Lapp) sau sindrom de malabsorbtie la glucoza-galactoza nu trebuie sa utilizeze acest medicament.
Carbimazole 5 contine Ponceau 4R, colorant care poate provoca reactii alergice.

Interactiuni medicamentoase

Unele medicamente interactioneaza cu Carbimazol 5 si nu trebuie utilizate concomitent cu acesta. Totusi unele medicamente pot fi utilizate concomitent cu acesta, dar doar in conditii speciale. In acest caz medicul dumneavoastra poate modifica dozele sau se pot lua alte masuri de precautie, daca este necesar. Este important sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca utilizati alte medicamente, chiar daca sunt dintre acelea pe care le puteti obtine fara prescriptie medicala.

In special, spuneti medicului dumneavoastra daca utilizati: amiodarona, iodura de potasiu, anticoagulante, digoxina, sulfoniluree.

Sarcina si alaptarea

Carbimazole 5 trebuie utilizat cu precautie in perioada de sarcina. Trebuie administrata cea mai mica doza eficace, administrarea putand fi intrerupta cu 3-4 saptamani inainte de data estimata a nasterii, pentru a diminua riscul complicatiilor neonatale.
Adresati-va medicului dumneavoastra inainte de a utiliza orice medicament in perioada de sarcina.

Alaptarea
Carbimazolul este secretat in laptele matern si, daca tratamentul este continuat in perioada de alaptare, trebuie sa intrerupeti alaptatul. Adresati-va medicului dumneavoastra inainte de a utiliza orice medicament in perioada de alaptare.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Carbimazole 5 nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Carbimazol 5 poate avea reactii adverse.

Reactiile adverse aparute cel mai frecvent sunt: greata, durere de cap, dureri articulare, jena gastrica usoara, eruptii si prurit cutanat.
Tulburari hematologice si ale sistemului limfatic: deprimarea functiei maduvei hematogene ce poate evolua catre agranulocitoza. Au fost raportate cazuri rare de anemie aplastica, pancitopenie, trombocitopenie.
Tulburari ale sistemului nervos: durere de cap.
Tulburari gastro-intestinale: greata, dispepsie.
Tulburari hepato-biliare: tulburari hepatice, icter (in cazul aparitiei acestuia trebuie intrerupta administrarea medicamentului).
Tulburari cutanate si ale tesutului subcutanat: eruptii cutanate, prurit, urticarie.
Tulburari musculo-sheletale: afectiuni si dureri musculare.
Daca observati aparitia oricaror reactii adverse care nu au fost mentionate in acest prospect, va rugam sa va adresati medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Informatii suplimentare

Compozitie

Un comprimat filmat contine 5 mg carbimazol si excipienţi: celuloza microcristalina, amidonglicolat de sodiu, lactoza, stearat de magneziu, hipromeloza, macrogol 400, dioxid de titan (E171), Ponceau 4R Red (E124).

Ambalaj

Cutie cu 10 blistere din PVC/Al a cate 10 comprimate filmate

Data ultimei verificari a prospectului - Ianuarie 2006

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Beneficiile foliei de aluminiu pentru sanatate

    Hartia de aluminiu se foloseste foarte des, fara a-i cunoaste, proprietatile curative. Pare incredibil, insa specialistii rusi si chinezi au descoperit dupa ani de zile de utilizare a foliei de aluminiu si o alta posibilitate de a fi folosita, si anume pentru...citeste mai mult

  • Sindromul Piriformis

    Generalitati Sindromul Piriformis este o afectiune neuromusculara rara, care determina comprimarea nervului sciatic de catre muschiul piriformis. Muschiul piriformis are forma alungita si este localizat intre fese langa partea de sus a articulatiei soldului. Acest...citeste mai mult

  • Metronidazolul si sarcina

    Generalitati Articolul ne vorbeste despre riscurile expunerii la metronidazol in timpul sarcinii. Fiecare sarcina comporta un risc de 3-5% de a naste un copil cu malformatii congenitale. Aceste informatii nu vor inlocui sfaturile si recomandarile medicului...citeste mai mult

  • Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere

    Generalitati Anticonceptionalele intra in categoria metodelor contraceptive si reprezinta forma farmaceutica a acestora ce sunt administrate sub forma de pilule sau tablete (comprimate) ori chiar si in forma de unguente sau creme. Anticonceptionalele reprezinta o...citeste mai mult

Gasesti in Comunitate

  • Carbimazol

    Unde pot gasi si eu carbimazol ? In Romania se gaseste ?

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter