Calciu sandoz +vit.c 1000 mg
Informatii prospect Calciu sandoz +vit.c 1000 mg
Ce este CALCIU SANDOZ +Vit.C 1000 mg si pentru ce se utilizeaza
Indicatii
Deficit de calciu si vitamina C
Necesitate crescuta de calciu si vitamina C (de exemplu in timpul sarcinii si alaptarii, la copiiin timpul perioadelor de crestere rapida, la batrani, in timpul bolilor infectioase si convalescentei).
Adjuvant in raceala si gripa.
Mod de administrare
Comprimatele efervescente trebuie dizolvate intr-un pahar cu apa.
Adulti si copii peste 7 ani: doza recomandata este de 1 comprimat efervescent Calciu-Sandoz+ Vit.C 1000 mg pe zi.
Copii: - copii cu varsta intre 3 -7 ani: doza recomandataeste de 1/2 comprimat efervescent Calciu-Sandoz + Vit.C 1000mg pe zi.
Nu se recomanda administrarea la copii sub 3 ani; se vor utiliza forme farmaceutice adecvate varstei.
Atentionari si precautii
Contraindicatii
Hipersensibilitate la oricare dintre componentele medicamentului.
Hipercalcemie (de exemplu, in hiperparatiroidism, supradozaj cu vitamina D, tumori decalcifiante precum plasmocitom, metastaze osoase);
Hipercalciurie.
Insuficienta renala severa.
Calcificari tisulare (nefrocalcinoza).
Litiaza calcica.
Imobilizari prelungite insotite de hipercalciurie si/sau hipercalcemie (tratamentul cu calciu trebuie administrat la reluarea mobilizarii).
Precautii
Pentru pacientii cu hipercalciurie usoara (ce depaseste 300 mg - 7,5 mmol124ore) cu insuficienta renala moderata sau usoara este necesara monitorizarea excretiei de calciu din urina.
Daca este necesar, doza de calciu trebuie scazuta sau tratamentul trebuie intrerupt.
Pacientilor cu predispozitie la formarea de calculi renali li se recomanda un aport crescut de lichide.
In timpul tratamentului cu calciu trebuie evitate dozele mari de vitamina D si derivati, cu exceptia cazului cand acest lucru este recomandat special si trebuie efectuat sub stricta supraveghere medicala.
Deoarece s-a raportat ca citratii cresc absorbtia aluminiului, comprimatele efervescente Calciu-Sandoz + Vit.C 1000 mg , care contin acid citric ca excipient trebuie utilizate cu prudenta la pacientii cu insuficienta renala severa, in special la cei care primesc medicamente pe baza de aluminiu.
Pacientii diabetici trebuie sa ia in considerare continutul de zahar al Calciu-Sandoz + Vit. C 1000 mg (2 g/comprimat efervescent), iar pacientii care necesita dieta cu continut mic de sodiu trebuie sa ia in considerare continutul de sodiu al Calciu-Sandoz + Vit. C 1000 mg (0,27 g/comprimatefervescent) .
Dozele mari de acid ascorbic pot interfera cu anumite metode de determinare a glucozei din urina.
Interactiuni medicamentoase
Din cauza posibilei formari de complexe non-absorbabile, comprimatele efervescente pot sa scada absorbtia estramustinei, etidronatului si eventual a altor bifosfonati, fenitoinei, quinolonei, tetraciclinei orale sau preparatelor pe baza de fluor. Trebuie respectat un interval de cel putin 3 ore daca acestea sunt administrate simultan.
Tratamentul concomitent cu vitamina D si derivati creste absorbtia calciului.
Absorbtia de calciu din tractul intestinal poate fi redusa prin consumarea anumitor alimente, de exemplu spanac, rubarba, tarate si cereale.
Atunci cand este administrat in doze mari concomitent cu vitamina D si derivati,calciul poate scadea raspunsul la verapamil si eventual, la alte blocante ale canalelor de calciu.
La pacientii digitalizati, administrarea de doze mari de calciu pe cale orala poate creste riscul aritmiilor. Diureticele tiazidice reduc excretia de calciu in urina. Prin urmare trebuie luat in considerare riscul hipercalcemiei atunci cand comprimatele efervescente Calciu-Sandoz + Vit. C 1000mg sunt utilizate concomitent cu astfel de medicamente.
Sarcina si alaptarea
Studii epidemiologice cu administrarea de calciu au demonstrat ca acesta nu creste riscul teratogen la fat.
Desi in laptele matem poate fi excretat calciu suplimentar, concentratia nu este suficienta pentru a produce reactii adverse asupra nou-nascutului.
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Nu este de asteptat ca medicamentul sa afecteze capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
Reactii adverse posibile
In cazuri rare, pot sa apara usoare tulburari gastro-intestinale (balonare, constipatie sau diaree).
La pacientii cu predispozitie, tratamentul prelungit cu doze mari de Calciu-Sandoz + Vit.C 1000mg poate determina formarea de calculi la nivelul tractului urinar.
Supradozaj
Nu a fost raportat niciodata supradozaj acut. In cazul supradozajului acut pot sa apara tulburari gastro-intestinale, dar nu este de asteptat aparitia hipercalcemiei, cu exceptia pacientilor tratati cu o doza excesiva de vitamina D si derivati.
Cum se pastreaza CALCIU SANDOZ +Vit.C 1000 mg
A se pastra la temperaturi sub 25 grade Celsius, in ambalajul original, ferit de umiditate.
Informatii suplimentare
Compozitie
Un comprimat efervescent contine calciu 0,26 g sub forma de carbonat de calciu 0,327 g si gluconolactat de calciu 1 g si acid ascorbic 1 g.
Ambalaj
Cutie cu un tub din polipropilena a 10 comprimate efervescente.
Detinatorul autorizatiei de punere pe piata
Novartis Consumer Health SA,
Route de l'Etraz, CH-1260Nyon, Elvetia.
Atentie
Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.
Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.
Citeste si
Arhiva-
Blocante ale canalelor de calciu
Descriere Calciu-blocantele actioneaza selectiv, blocand influxul de calciu in majoritatea tesuturilor in care potentialul de actiune este cuplat cu veriga efectoare, prin intermediul cationului respectiv. Blocantele canalelor de calciu au fost preconizate initial...citeste mai mult
-
Pericolele aportului prea mare de calciu
Generalitati Calciul este un mineral esential pentru oasele organismului. De aceea, este foarte important sa va asigurati ca obtineti un aport adecvat de calciu din dieta si suplimente alimentare. De fapt, fara calciu suficient, se poate dezvolta osteoporoza, dar...citeste mai mult
-
6 informatii noi si esentiale despre calciu
Generalitati Fara calciu, organismul uman ar deveni incapabil sa functioneze in mod corect, intrucat acest mineral este esential pentru dezvoltarea si rezistenta sistemului osos si a danturii. Deficientele in calciu conduc la dezvoltarea de afectiuni precum...citeste mai mult
-
Analiza mineralelor sau ionograma (sodiu, clor, calciu, fosfor, potasiu, fier, magneziu, plumb, iod)
Generalitati Organismul omului, ca si al animalelor, este constituit si din materie neorganica, adica din minerale (electroliti): metale si metaloide (sodiu, potasiu, calciu, magneziu, clor, fosfor, iod etc.). Aceste minerale sunt introduse in organism odata cu...citeste mai mult
Gasesti in Comunitate
-
Lipsa de calciu
De cativa ani sunt depistata cu lipsa de calciu, am luat suplimente nutritive insa imi apar reactiile acelea adverse (cum ar fi starile de greata). Ultima oara cand am luat calciu n-am mai avut probleme cu acele stari de greata insa nu-l asimilez iar in ultima vreme ma doar foarte rau oasele......
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter